19. 5. 2015

«Recenze» Prozření

Název: Prozření
Původní název: The Reckoning
Autor: Kelley Armstrong
Série: Nejtemnější síly
Díl v sérii: 3.díl
Počet stran: 312
Nakladatelství: Galatea
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace: Jmenuju se Chloe Saundersová. Je mi patnáct a chtěla bych být normální. Ale normální nejsem. Jsem geneticky modifikovaná nekromantka a vidím mrtvé a dokonce je dokážu i probouzet, aniž bych se o to snažila. Tohle rozhodně není normální. Teď momentálně jsem se svými třemi přáteli na útěku před organizací, která nás stvořila. Jsme k smrti vyčerpaní a nevíme, komu máme věřit. A jako by tohle nestačilo, já ještě k tomu všemu bojuju se svými city…


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Přivoláváš svou kamarádku a stíny mrtvých tě uslyší a vrátí se zpět do svých rozkládajících se tělesných stránek. Tisíce mrtvých, ze kterých se stanou zombie. Obrovská armáda mrtvých, kterou budeš muset ovládat.“
- úryvek ze strany 86 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Série Nejtemnější síly se blíží ke konci a mnoho čtenářů vůbec netuší, jak tento spletitý příběh o mladých nadpřirozených lidech dopadne. Chloe je se svými přáteli stále na útěku, kdy můžou jen doufat, že svou cestu přežijí. Tak jako předchozí díly, i tento závěrečný si pro nás opět připravilo nakladatelství Galatea.


Chloe, Derek, Simon a Tory - to je čtveřice, jež byla obětí Edisonovy skupiny, na které dělali genetické pokusy. Jsou mocnější než kdokoli jiný, jenže právě kvůli tomu, neumějí se svým nadáním zacházet. Tomu je má naučit rodinný přítel Andrew a jeho spolupracovníci v organizaci, která chce zabránit, aby se dalším dětem ubližovalo.


Jenže i mezi těmi rádoby hodnými se vždy najde nějaký záškodník. Před Chloe a její partou kamarádů stojí úkol, zjistit, o koho se jedná. Když se tomu tak stane, další dny na útěku je neminou. Láska, přátelství a důvěra se spojila v jedno, a to v knize s názvem Prozření.

Na závěrečné díly se většinou kladou velmi vysoké nároky. Čtenář očekává knihu plnou akce a rozuzlení, při kterém všechny kusy skládačky zapadnou do sebe. A právě takovou knihou Prozření je. Svým fanouškům nabídne nepředvídatelné chvíle a situace, u kterých se čtenáři tají dech.

Co je v celé sérii patrné, je osobní rozvoj hlavních hrdinů, kdy se z pubertálních dětí, stávají skoro dospěláci, hodni svých vlastních názorů a činů. V příběhu čtenář může tedy zahlédnout vývoj rozmazlené včelí královny v dívku, která snad poprvé pochopí pojem přátelství. Chlapce, jenž ví, že strach o své milované je to nejhorší, co ho mohlo potkat a jak napovídá název knihy, i prozření, že láska nemusí být na první pohled patrná.

Právě láska, ačkoliv je ve všech dílech nastíněna velmi střídmě, byla jedním z tahounů celé série. I když tedy čtenáři jsou různýma úhelníkama již přesyceni, stále drží palce svým favoritům a tajně doufají, že právě oni se dají dohromady. Což má za následek další z mnoha důvodů, proč titul Prozření neodložit a číst až do samotného konce.

Jelikož si autorka Kelly Armstrong nechávala mnoho otevřeného, zvědavost při čtení byla na místě. Velmi málo prostoru věnovala umům této čtveřice, a proto každou takovou chvíli čtenář jistě bude hltat jako točenou zmrzlinu v parném létě.

Předchozí dvě části byly velmi čtivé a absolutně nepředvídatelné, což se ani v tomto díle nezměnilo. Tudíž fanoušci této autorky i celé série nebudou ničím rušeni a v klidu a s nadšením něco málo přes tři sta stran zvládnout přečíst během pár hodin.


Samotný závěr i přes menší nedostatky jako je otevřený konec, hodnotím velmi kladně. Čtenářům je nabídnut závěrečný boj, jak se patří, ukončení trápení hrdinů i čtenářů v podobě vyřešení milostné části a nechybí ani znovu shledání, ze kterých budou mít radost nejen hlavní aktéři.

Knihu Prozření i celou sérii Nejtemnějších sil doporučuji především čtenářům, kteří prahnou po nepředvídatelném příběhu, lásce i přátelství až za hrob a hlavních hrdinech, kteří porazí nejen protivníky, ale hlavně sami sebe.

Doporučení 4/5
Obálka 4/5


Recenze napsána pro nakladatelství Galatea
Knihu můžete objednávat zde.




1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší šance na výhru

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat