4. 4. 2015

«Recenze» Život jedna báseň

Název: Život jedna báseň
Původní název: Slammed
Autor: Colleen Hoover
Série: Slammed
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 264
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Osmnáctileté Layken zvané Lake nečekaně umírá otec, a přestože jeho ztrátu bolestně prožívá, stává se oporou matce i malému bratrovi. Zvlášť když se rodina musí stěhovat přes celou zemi. A na novém místě, kde Lake neočekává vůbec nic dobrého, poznává Willa, kluka ze sousedství s jedinečným smyslem pro humor a vášní pro poezii. Začínající vztah však ukončí šokující odhalení… Další romantický příběh od Colleen Hoverové, autorky bestselleru Bez naděje.


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Strnule jsem ho pozorovala a snažila se nějak pochopit posledních patnáct vteřin ve svém životě. Kde se to vzalo? Proč tady jen stojím a nechávám ho, aby to se mnou dělal? Než jsem to domyslela, napadlo mě pateticky, že jsem právě zažila nejvášnivější polibek od kluka - a bylo to na čelo, sakra!“
-úryvek ze strany 31-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Colleen Hooverová je autorkou, u které čeští čtenáři už ví, s kým mají tu čest. Proto není divu, že po zprávě od nakladatelství Yoli, které chystá vydat další její knihu, byla spousta z nás nadšena. Další emoční příběh, jenž zahřeje u srdce, je na světě pod názvem Život jedna báseň.


Na začátku příběhu hlavní hrdinka Layken nastíní, jakou tvrdou ránu ji i její rodině život udeřil. Tragédie a zároveň důvod, proč se odstěhovat tisíce mil daleko od města, jenž bylo sedmnáct let jejím domovem.


Hned po příjezdu na novou adresu se Layken seznamuje s Willem - sousedem od naproti, který je vtipný, krásný a jako plus má malého brášku ve stejném věku jako Layken. Na oboustranné přátelství se nemusí dlouho čekat. Ačkoli jak to tak bývá, z přátelství se stává láska a v tomto případě je přímo velkolepá. Jenomže Layken si svou dávku smůly ještě nevybrala a již brzy zjistí, že její nový přítel je nejen neodolatelný, ale hlavně zakázaný. 


Colleen Hooverová je známá knihami, které čtenáře zasáhnou přímo do jeho středu. Titul Život jedna báseň není výjimkou a přesto, že podobných příběhů je nespočet, autorka se drží i se svými výtvory na špici.


Layken je protagonistkou, jež si mohou zamilovat spousty čtenářů. Je obyčejná, přesto krásná, chytrá, ale i vtipná, připište ji smutnou rodinnou událost a je oblíbenec na světě. A co teprve v případě pánského obsazení? Will je jedním z těch hrdinů, o kterých sní nejedna čtenářka. A i přes beznaděj, kterou tento pár tvoří, je všem jasné, jak příběh skončí. Takovým knihám můžeme říkat taktická předvídatelnost.  Leckdo by tyto přívlastky mohl brát jako negativum, ale je všem jasné, že právě takové jednoduché dějové linie, jsou nejen čtivé, ale velmi zábavné, i když svým vlastním způsobem.


Každá kniha má své nadšence i jasně danou věkovou kategorii. Přesto si troufnu podotknout, že titul Život jedna báseň se vymyká tím, že svůj příběh dokáže nabídnout mladším čtenářkám, které si zavzdychají nad hlavním protagonistou, ale i těm starším, které si z příběhu vezmou, co momentálně potřebují - vtip, lásku a úvahu nad svým vlastním životem.


V příběhu, jak už název sám napovídá, se objevují básně. V úvodníku samotných kapitol, ale i v ději, který se nenásilně na toto téma napojuje. Poezie v tomto případě není protivná ani nudná. Naopak, je to prostředek, jak vyjádřit to, čeho se samotní protagonisté bojí. 

Smrt.
Jediná věc v životě, které se nejde vyhnout.
Lidé o ní neradi mluví, protože v nich probouzí smutek.
Nechtějí si představovat, jak život bude pokračovat.
Bez nich.
Všichni, které milovali, budou krátce truchlit, ale dál budou dýchat.
Nechtějí si představovat, jak bude život pokračovat.
Bez nich.

Tuto knihu doporučuji všem těm, co si chtějí užít krátký večer v dobré společnosti. Kdo chce vyhrát nad žalem a číst si o nesobeckosti a tvrdé realitě, jenž Život i jeho básně nabízí.

Doporučení 4,5/5
Obálka 5/5

Recenze napsána pro Databazeknih.cz
Knihu můžete objednávat zde.



13 komentářů:

  1. Tuhle knížku si každý chválí, asi po ní budu muset taky sáhnout :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku bych si moc chtěla přečíst, ale teď je na řadě CooBoo :D Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji stihla ještě před maratonem, ale určitě ty se k ni jednou vrať. :-)
      Děkuji. :-)

      Vymazat
  3. Mě se teda obálka nelíbila (nedala bych jí 5/5), ale s recenzí více méně souhlasím. :) Knížka se mi líbila, i když podobné moc nemusím. Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ano a velmi, celkově se mi líbí obálky, kde jsou lidské postavy a obzvlášť jejich obličeje. :-D
      Děkuji. :-)

      Vymazat
  4. Súhlasím s komentármi nado mnou: Super recenzia. :)
    Knižku som čítala asi pred mesiacom a po nej hneď Beznádejnú. Celkovo ma viacej zaujala práve Beznádejná.
    Na Život jedna báseň sa mi však páčili Slamy a vzťah Layken a Willa. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Od této spisovatelky jsem zatím četla pouze Bez naděje a bylo to opravdu senzační čtení. Rozhodně mám v plánu si přečíst i Život jedna báseň. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ni pusť, myslím, že litovat nebudeš. :-)

      Vymazat
  6. Tuto knihu jsem četla nedávno a velice se mi líbila :) Jsem zvědavá jak se mi bude líbit Bez naděje a Ztracená naděje už se těším až si tyto dvě knihy přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla jako první Bez naděje s super. :-D Jsou to takové citovky. :-D

      Vymazat