12. 3. 2015

«Recenze» Kukuřičný město: Zápisky z konce světa

Sex, skejty, cigára a kudlanky. Výstřední, originální, absurdní příběh o dospívání a konci světa.Kukuřičný město: Zápisky z konce světa je nejnovější dílo z pera Andrewa Smitha, které vydalo nakladatelství Host.

Andrew Smith – Kukuřičný město: Zápisky z konce světa

Originální název: Grasshopper Jungle
Série: -
Nakladatelství: HOST
Počet stran: 352
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Šestnáctiletý Austin je posedlý zaznamenáváním událostí. Ve svých svérázných zápiscích vypráví, jak on a jeho nejlepší přítel Robby způsobili konec lidstva, když v malém americkém městečku omylem probudili nezničitelnou armádu. Armádu obřích kudlanek, které zajímají jen dvě věci: jídlo a sex. Jenže kromě tohohle politováníhodného faux pas trápí Austina horší problém. Je zamilovaný do své přítelkyně Shann, ale možná taky do Robbyho. Hormony blázní a ničemu nepomáhá, když se ukáže, že nakonec bude na Austinovi, aby zachránil svět. Jaké to je, když je vám šestnáct, honí vás geneticky upravené hmyzí potvory a přitom milujete dva lidi?




Ealing je malé ospalé městečko ve státě Iowa, dá se říct, že tu „chcípl pes“. Čas plyne pomalu a každý další den je stejný jako ten předchozí. A v tomto městečku vyrůstá šestnáctiletý Austin Andrzej Szerba. Je právě ve věku, kdy zkoumá svou sexualitu a všechno ho „rajcuje“. Chodí s Shann Collinsovou, se kterou to myslí opravdu vážně, jen kdyby tu nebyla ta jeho zmatenost. Austinův nejlepší kamarád Robby Brees je homosexuál a Austin se občas přistihne, že na Robbyho myslí i jinak než jen jako na přítele a Robby tomu zrovna nepomáhá, protože má Austina také rád. Ale jak je to možné, jak někdo může milovat dvě osoby najednou?


Ovšem toto teď není jediný Austinův problém. V Ealingu se totiž rozpoutala katastrofa takových rozměrů, že svět takový, jak ho známe, zanikne. Všude se líhnou obrovské kudlanky, které myslí jen na dvě věci:jídlo a sex. Samozřejmě nemusím vysvětlovat, co ,nebo spíš kdo, jim slouží jako potrava. A Austin, jelikož si vede zápisky, se rozhodl, že zapíše i konec světa. Protože to jsou dějiny, chápejte.

Události nadcházející noci daly do pohybu katastrofu, která pravděpodobně smete lidstvo z povrchu zemskýho. Tu noc jsem měl v plánu říct Shann něco, co jsem ještě nikdy nikomu neřekl. Taky mě čekalo něco, co jsem ještě nikdy nedělal, a měl jsem vidět věci, který jsem nechápal a netušil jsem, že existujou. To jsou dějiny a taky je to pravda. str. 36

Andrew Smith se narodil v Kalifornii, kde žije se svou rodinou. Vystudoval politologii, žurnalistiku a literaturu. Je autorem řady oceněných románů pro mládež, například román Winger (Záložník, 2013) byl na Amazonu zvolen Nejlepší knihou roku a Marbury Lens (Marburyské brýle, 2010) se staly Knihou roku podle Publishers Weekly a Booklistu. Kukuřičný město: Zápisky z konce světa původně nemělo sloužit ke komerčním účelům, Andrew Smith knihu psal jen do „šuplíku“, ale naštěstí pro své čtenáře se nakonec nechal přemluvit a kniha bude mít dokonce i filmové zpracování.

Kukuřičný město: Zápisky z konce světa je kniha s velmi zajímavým zpracováním. Příběhu nechybí vtip, napětí ani láska. Nejčastěji probíraným tématem je sex, intimní partie lidského těla nebo vyměšování. Ale vše je podáno velmi vtipnou formou z pohledu naivního teenagera, který pomalu dospívá, ale nejdříve musí nalézt sám sebe a v jeho okolí není nikdo, kdo by ho vyslechl a poradil mu. Scény s obřími kudlankami jsou místy až hororové, ale příběh jako takový tento hmyz skvěle vystihuje.

Postavy jsou pro příběh dostatečně vykreslené. Austin je zmatený, ale své přátele má upřímně rád a tato situace ho opravdu netěší, nejraději by byl, kdyby Shann a Robby souhlasili se sexem ve třech. S Robbym nahlédneme do života homosexuálního adolescenta, o jehož orientaci ví na malém městě všichni. Ostatní kluci ho bijí a on je přitom stále nepolíbený a už teď ví, že jeho budoucností bude samota. Shann není vylíčená až tak podrobně, ale působí jako velmi milá holka, která umí odpouštět a snese toho hodně.
Příběh je vyprávěn z pohledu Austina, on je vypravěčem a čtenářům dává nahlédnout i do minulosti svého rodu, jak se dostal jeho pra pra předek z Polska do Ameriky. Děj je lehce chaotický, ale to přesně  vystihuje Austina, je roztěkaný a plynule přechází z tématu do tématu, aby se nakonec ještě na chvíli vrátil zase k tomu původnímu. Ale i přes to, že může kniha působit zmateně, rozhodně to tak není a ani styl vyprávění není nedostatkem, stačí jen dávat pozor a během chvíle si  čtenář tak zvykne, že mu Austinovo vyprávění a přeskakování z tématu do tématu přijde úplně normální.
Kukuřičný město: Zápisky z konce světa je velmi čtivá kniha, kterou ale bohužel nedocení každý. Musí na ni být ta správná nálada, aby vám příběh opravdu sedl, a i tak můžete najít pár výtek. Ovšem když se na to podíváte z druhého pohledu, jde o výjimečné dílo, jež za přečtení rozhodně stojí, a já už teď vím, že pro mě to bude kniha, k níž se jednou za čas ráda vrátím.


Hodnocení   obálka 5/5    příběh 4/5



Katka


Recenze napsaná pro LaCultura.


Zdroj
Anotace, obálka: nakladatelstvi.hostbrno.cz
Obrázky: www.pinterest.com, youtube.com

2 komentáře:

  1. Pořád uvažuju, že si tuhle knížku přečtu. Vypadá to na takovou krávinu, až to bude zcela jistě dokonalý :D Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. S touto knihou je to těžké, není to kniha, která ti něco dá, žádné inteligentní počtení to není.. je to prostě správně praštěná kniha, která pobaví :-)

      Vymazat