21. 1. 2015

«Recenze» Sonea: Novicka

Trudi Canavan – Novicka

Originální název: The Novice
Série: Trilogie o černém mágovi
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Zoner Press
Počet stran: 456
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Sonea se po vstupu do Společenství čarodějů nebezpečím mnohem horším, než jsou Zloději se svými špehy, pouliční lupiči a vrazi. Její nepřátelé totiž vládnou bohatstvím, vlivem a magií. Dívku čeká ve škole nejen tvrdý výcvik, ale bude se muset vyrovnat i s posměchem a naschvály ostatních noviců. Její spolužáci, synové a dcery nejmocnějších rodin v království, jsou rozhodnuti zabránit jí v jakémkoliv úspěchu – a za jakoukoliv cenu. Zdánlivou ochranu nachází u mocného nejvyššího lorda, který se znenadání stane jejím opatrovníkem. Jenže Akkarin skrývá tajemství temnější, než je jeho hábit. A Sonea ví víc, než by si přál, a tak mu stojí v cestě...




Sedmnáctiletá Sonea si již zvykla na Společenství čarodějů a s dalšími magicky nadanými dětmi skládá slib a stává se novickou. Jenže její snaha o navázání přátelství je zbytečná. Ostatní novicové pochází z bohatých rodin, a tak se Sonee nejen posmívají, ale opravdu jí škodí všemi možnými způsoby a neostýchají se jí ani ublížit. Dokáže se s nenávistnými spolužáky Sonea vypořádat dřív, než někdo přijde k úrazu?

Ale to by nebylo společenství, aby zde nevládly intriky. Správce Lorlen se vyhýbá svému příteli Akkarinovi, nejvyššímu lordovi. Poté co spatřil Soneynu vzpomínku, přemítá nad tím, co to má znamenat. Provádí snad Akkarin něco zlého, nebo mu Lorlen křivdí? Kvůli pravdě je Lorlen ochoten poslat Dannyla jako velvyslance do Elyne a s největším utajením ho vyšle po stopách Akkarina. Dannyl má přijít na to, kde všude se Akkarin zdržel, a co tam prováděl. Jaká temná tajemství Akkarin skrývá?

„Jaký jsi příkladný hoch, Regine. Jestli se takhle chovají všichni muži z rodu Parenů, pak na tom nejsou o nic lépe než průměrný šupák ze slumů.“ Regin ztuhl a oči se mu zúžily do škvírek. Otočila se k němu zády a upřeně se zadívala na ostatní novice. Nikdo se jí už neodvážil dotknout.                    Str 96

V dnešní době již není mezi čtenáři nikdo, kdo by neslyšel o australské spisovatelce Trudi Canavan. Její knihy spadající do žánru fantasy se dlouhou dobu držely na vrcholcích žebříčků bestsellerů a byly přeloženy do mnoha jazyků.

Novicka je opět velmi zdařilým dílem a troufnu si i říct, že dokonce překonala první díl Společenství čarodějů. Opět nás knihou provází dvě paralelní linie, jež jsou tvořeny hlavně pohledem Soney a Dannyla. Soneyna linie je klidnější a opět jde hlavně o politikaření a pletichaření ve společenství. Tentokrát se ovšem tyto intriky dotýkají hlavně jí. Ale ona se nedá, má kuráž a do kouta se šikanováním zahnat nenechá. Naopak Dannyl čtenářům poodkryje zase kousek smyšleného, ale velmi dobře propracovaného světa. Při pátrání po Akkarinově minulosti toho spoustu zažije, a tak tato dějová linie má nejen větší spád, ale je i vtipnější a na čtenáře čeká spolu s Dannylem velké dobrodružství.


Trudi Canavan na sebe opravdu může být pyšná, Novicka se pyšní čtivým stylem, možná za to vděčí i dvěma dějovým liniím, velkou propracovaností tamního světa, ale i takovými hlavními hrdiny, u kterých je opravdu snadné je milovat nebo nenávidět. Věřím, že v dalším dílem, které vyšlo pod názvem Nejvyšší lord, nám Trudi Canavan ještě vytře zrak.



Hodnocen    obálka 5/5    příběh 4/5


Katka


Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.



Zdroj
Anotace, obálka: zonerpress.cz
Obrázky: en.wikipedia.org

4 komentáře:

  1. Novicka se mi docela i líbila. U Trudi je tak trochu problém, že když někomu nesedne její styl, pravděpodobně svůj názor už nezmění. Tenhle díl patří mezi jeden z mých nejoblíbenějších a jsem rád, že se líbil taktéž! :) V trojce se máš na co těšit!
    Jinak pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jejímu stylu psaní se musí přijít na chuť, ale ve Společenství čarodějů bylo přeci jen více hluchých míst, kdežto teď už jsem nemusela přemáhat nutkání, že bych jeden pohled přeskakovala, ale naopak jsem text hltala a byla zvědavá, jak to dopadne :-).. Každopádně na další díl se moc těším a děkuji :-)

      Vymazat
  2. Četl jsem zatím jen první díl a ten mě neurazil, ale ani neosilnil. Nevím co, ale něco mi tam chybělo. Ještě dám ale asi Sonee šanci, přece jen potenciál dobrého příběhu v ní je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně a uděláš dobře, protože já měla z prvního dílu stejný pocit a teď jsem moc ráda, že jsem pokračovala, druhý díl je rozhodně lepší ;-)

      Vymazat