6. 12. 2014

Jak to vidím já - Čas mezi námi

Název: Čas mezi námi
Originální název: Time Between Us
Autor: Tamara Ireland Stone
Počet stran: 304
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání v ČR: 2013

Anotace: Středoškoláci Anna a Bennett se správně nikdy neměli potkat. Ona žije v roce 1995 v malém městečku poblíž Chicaga, on v roce 2012 v San Francisku. Bennett však disponuje zcela výjimečnou schopností: dokáže cestovat časem i prostorem. Tak se dostane i do Annina života a navzdory svému přesvědčení se do ní zamiluje. Jejich vztah se prohlubuje a Bennett postupně odhalí Anně všechna svá tajemství. Zákony času jsou však neúprosné a hrozí, že Bennett nebude moci zůstat v minulosti, do které vlastně nepatří. Podaří se Anně a Bennettovi přelstít neúprosný osud, nebo je čas rozdělí navždycky?

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------

Pevně zkříží paže na hrudi a zadívá se mi přímo do očí. 
"Podívej, budu tady ještě dva týdny, a to jen proto, že nemám na vybranou. Pak odjedu a ty už mě nikdy neuvidíš. Tak se prosím vrať zpátky ke svému životu." 
Otočí se na patě a já se za ním dívám, jak se brodí sněhem.
Strana 79
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Má spokojený svět. Milovanou rodinu a velmi spolehlivé přátele. Školu zvládá na jedničku a její největší koníček je dálkový běh, ve kterém vyniká. To je ve zkratce život Anny, mladé dívky z malého městečka poblíž Chicaga. Každé ráno začíná běháním po kampusu a poté se vydává se svou britskou kamarádkou na cestu do školy. Jejím největším snem je cestování. Nad postelí jí visí mapa a přesto, že jsou v ní zapíchnuté pouze čtyři červené špendlíky blízko u sebe, Anna se nevzdává a slíbí si, že jednou jich bude mnohem víc. Jenomže neví, jak blízko v tu chvíli pravdě je…

Jednoho dne, když Anna zakončuje své každodenní tříkilometrové kolečko, potká chlapce, který na ni hledí z dálky a obdarovává jí krásným úsměvem. Jindy plachá Anna se tomu úsměvu poddává a na chlapce se s odhodláním znovu otočí. Jenže on tam není. Není nikde a nejsou po něm ani stopy ve sněhu. Zdánlivě bláznivou historku Anně nikdo nevěří, tak na ni zapomene. Jaké je ovšem překvapení, když do školy nastoupí nový žák jménem Bennett a Anna zjistí, že to je ten hoch, na kterého doposud nezapomněla, i když se o to snažila a on se ještě tváří, že ji vůbec nepoznává. S příchodem Bennetta do Aniného života se stanou neuvěřitelné věci. Déjà vu, pomatené historky a hlavně rozpolcený chlapec, střídající svou náladu jak ponožky. Anna na Bennetta zatlačí a záhy se dozvídá, že cestování časem není až takový blud, jak si všichni myslí. Před stále víc zamilovanou dvojicí se náhle otevírá nový svět. Více cestování, více pokusů na zásadní rozhodnutí. Jenže s časem si není radno zahrávat. Můžou přijít o vše. O sebe navzájem i své blízké. Podaří se jim pro vzájemnou lásku přelstít časoprostor a bude to Anna vůbec chtít, po zjištění pravdy o Bennettovi, kterou se nečekaně dozví?

Titul Čas mezi námi byl vydán nakladatelstvím Knižní klub už v roce 2013. Z anotace i obálky čtenář přesně neví, co od knihy očekávat. Otázkou zůstává, zda to bude sladký románek uhňácaný do něčeho, co je podobné fantasy, nebo se v žánru pro mládež odehrává cosi mnohem lepšího. Odpověď je jasná, v příběhu máme od všeho trochu. Cestování časem je vždy otázka na jistotu. Pokud se to dobře popíše a ke všemu přidá příběh táhnoucí se několik desetiletí, je vždy vyhráno. Přiložte do děje zamilovanou dvojici, co hory tady spíš čas přenáší a je na bestseller zaděláno. Jenže proč se tak nestalo v tomto případě?

O knize je i bylo slyšet velmi málo. Dle mého to je vážná škoda, jelikož příběh má veliký potenciál. Sympatická hlavní hrdinka, krásný a milý hoch a ztřeštěná kamarádka, která příběhu dodává na vtipnosti. Dějová linie táhnoucí se po několik let a postupně rozplétající a znovu splétající se do sebe, aby byla vyřešena a poražena láskou. Kdo by takový příběh nechtěl číst? Přidejte ke všemu čtivě psaný styl a máte o poklidné večery s knížkou zaděláno.

Jenže tu je i druhá strana mince. Young Adult žánru je v České republice i celém světě přehršel a snad proto o knize Čas mezi námi moc nevíme. Autorka Tamara Ireland Stone měla tedy těžký úkol se svým dílem prorazit, ale já věřím, že čas tohoto příběhu ještě nenadešel. Druhý díl je už na světě a teď je na nakladatelství, zda se dostane i na české pulty.

Spisovatelka vytvořila fantastické dílo s romantickou zápletkou, kde ovšem i neštěstí má své místo. Zajímavý námět a skvěle vytvořené postavy jsou důkazem, že kniha Čas mezi námi za pozornost stojí. Neoriginalitu v tomto případě porazila láska a pohádka se šťastným koncem a pokud toto od knihy očekáváte, budete příběhem velmi mile překvapeni.


Doporučení 4/5
Obálka 4/5

Recenze psaná pro Fantasyknihy.eu
Knihu můžete zakoupit zde.




4 komentáře:

  1. Tato kniha mě hodně zaujala. Do této chvíle jsem o ní ani neslyšela. Určitě si jí někdy přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že účel je splněn. Knihu trochu více oživit. :-)

      Vymazat
  2. tuhle knihu jsem četla, také jsem na ni napsala recenzi :)) a kniha se mi moc líbila :)) doporučovala jsem ji i kamarádce a ta si ji také přečetla a nemohla vynachválit :D tato kniha si zaslouží více upoutávek na ni... je to opravdu krásný příběh a je hlavně psán dobře :))

    OdpovědětVymazat