6. 12. 2014

Jak to vidím já...

Jedna věc je, naučit se správně omdlévat. Něco docela jiného je, když máte omdlít s lahvičkou jedu schovanou v sukních. Penzionát mademoiselle Geraldiny je zpět s dalším dílem a tentokrát budeme trénovat Úklony a úklady.

Gail Carrigerová - Úklony a úklady

Originální název: Curtsies & Conspiracies
Série: Trochu jiný penzionát
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 304
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Sofronie nastupuje do druhého ročníku Penzionátu mademoiselle Geraldiny a hned musí pomoct své kamarádce Dimity zbavit se únosců a Vieve dostat se do Bunsonovy chlapecké školy. A záhada s prototypem pokračuje – tentokrát by někdo zabíjel za jeden droboučký ventil z divnostroje. Má totiž kontrolovat étherické proudy tak, jak se ještě zatím nikomu nepovedlo! A to by znamenalo převrat v dopravě! Vedle všech těchhle potíží Sofronie zvládne ještě flirtovat s kotelníkem Mydlounem a vykašlat se na Felixe, syna vévody z Golborne.




Sofronie Angelina Temminnicková právě úspěšně nastupuje do druhého ročníku v Penzionátu mademoiselle Geraldiny. Zde se má naučit jednak jak být správnou a hlavně nenápadnou agentkou, ale také jak se správně chovat a dobře u toho vypadat. I když Sofronie nejdřív do Penzionátu nechtěla, teď už by neměnila a je rozhodnutá udělat cokoliv, aby se v něm udržela. Jenže učitelé se jí rozhodli hned začátek roku zpestřit a poté co projde testy jako nejlepší žákyně, všechny ostatní studentky se na ní začnou dívat závistivými pohledy. A dokonce i její nejbližší přítelkyně se s ní přestanou stýkat. Je možné, že jsou všechny tak povrchní? Ještě že má Sofronie svého mechanického mazlíčka, kotelníky a Genevieve, jež ji doprovází skoro při každé lumpárně.

Ovšem ani teď to Sofronie nebude mít jednoduché. Musí vyřešit tolik záhad, že by se za ně nemusela stydět ani Nancy Drew. Nejen že se někdo pokoušel unést Dimity, ale opět se jí dostane do rukou záhadný prototyp. Teď se ale nabízí ještě další otázka, k čemu má sloužit prototyp tentokrát? Navíc mezi tréninky flirtování zjišťuje, že se jí situace pomalu začíná vymykat z rukou. Ale ona přeci o nikoho zájem nemá, nebo snad ano?

Sofronie nebyla připravená zahájit obranu, ale rozhodně nechtěla, aby se Dimity něco stalo. Proto po mužích ve člunu hodila housku od večeře. Jednoho z nich trefila do hlavy, ale i přesto, že se jednalo o docela tvrdou housku, nezpůsobila mu žádné trvalé následky. Muž zasakroval a podíval se po ní.  
Str. 35

Gail Carrigerová je zpět s další dávkou steampunku. První díl Etiketa a špionáž slavil velký úspěch, a tak není divu, že spousta čtenářů tomuto žánru přišla na chuť. Navíc se podobně zaměřených knih na českém trhu začíná vyskytovat stále více. A série Trochu jiný penzionát je skvělým odrazovým můstkem pro ty, co chtějí steampunk zkusit nenásilnou formou. Vždyť kdo by si nezamiloval mechanické zvířátko v podobě Mašinchlupa nebo neobdivoval různé zlepšováky, jenž si pro nás autorka připravila.

Úklony a úklady jsou opět velmi zdařilým dílem a dokonce si troufnu tvrdit, že jsou ještě lepší, než předchozí díl Etiketa a špionáž. Do příběhu se hned začteme a opět musíme obdivovat, jak vtipnou formou dokázala autorka příběh podat. Sofronie je sice velmi vynalézavé děvče, nad jehož intelektem se nejednou pozastavíme, ale jsou i takové situace, kdy je tak neohrabaná, až je roztomilá. Ostatní dívky nám svým chováním z počátku polezou na nervy, ovšem vše se brzy vysvětlí a dál už nás opět čeká jen příjemné čtení. Navíc si tentokrát užijeme i trochu romantiky a právě při scénkách s flirtováním se pobavíme nejvíce. Sofronie umí být pěkně prostořeká a v kombinaci s jistým mladíkem, který se okolo ní pořád motá, si nemůže pomoct a nedokáže udržet jazyk za zuby.

Chlapec se široce usmál. Měl velmi pěkné modré oči. „Ne, já vám budu říkat Ria.“ Popadl ji za ruku. Palcem se odvážil vniknout dovnitř její rukavičky a přejet jí po zápěstí. Skandální.
Str. 62

Opět nás čeká svět plný plesových rób, velkých klobouků a hlavně vzducholodí. Tentokrát nebudou hlavním problémem vzducholapkové, ale Písti, upíři a Piklouni. Je to svět plný intrik a pletichaření a svoji pozornost momentálně upírá na cestování pomocí éterických proudů. A kromě mechanických pomocníků se tentokrát setkáváme i s různými divnostroji.

Jak jsem již zmínila, kniha Úklony a úklady byla nejen více nabitá city, ale dočkali jsme se i větší akce. Gail Carrigerová čtenáře již nemusela seznamovat s novým světem, a tak zbylo více místa pro samotný příběh, který byl nejen vtipný, ale hlavně hravý a kouzelný. Je to kniha, která rozhodně stojí za přečtení a ačkoliv je díl ukončený, stejně máte potřebu se po dočtení vynadávat nad tím, že po ruce hned nemáte třetí a závěrečný díl Vesty a ozbrojení, na jehož vydání si ještě budeme muset chvíli počkat.


Hodnocení             obálka 5/5            příběh 5/5



Katka


Recenze napsaná pro Webmagazín rozhledna.




Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: devianart.cz

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knížku si přeji k Vánocům, tak snad už se jí brzy dočkám :) Jestli je stejně dobrá, jako první díl, bude to přímo výborné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Doufám, že se Ti přání splní a knihu pod stromečkem najdeš :-).. Čtení je to opravdu skvělé ;-)..

      Vymazat
  2. Já se stávám na vašich recenzích pomalu závislá - čtu je, i když nemusím, protože některé knihy jsem dávno četla. No, Úklony a úklady sice mezi ně nepatří, ale co. Na pokračování se díky tobě těším ještě víc. První díl mi přišel strašně roztomilý (zní to divně, já vím :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závislosti by se neměly podporovat, ale někdy se dá udělat výjimka :-D jsme moc rády, že se recenze líbí :-).. Přesně, slovo roztomilý tuto sérii skvěle vystihuje :-).. A určitě se máš na co těšit ;-)..

      Vymazat