12. 11. 2014

Dumání na téma... oddechová četba


Co je to oddechová četba?


Nedávno jsem se musela zamyslet nad tím, co si každý představuje pod pojmem oddechová četba. Já osobně si myslím, že to je kniha, u které nemusíte moc přemýšlet. Odpočinete si u ní a relaxujete. Jenže to má ale háček, u jaké knihy se dá opravdu relaxovat? Každý je přeci jen jiný a relaxuje u jiných knih. Teoreticky se dá relaxovat i u detektivky, pokud se nebudete namáhat přijít na to, kdo je vrah. Nebo ne? Naopak jsou knihy jako společenské romány, já osobně četla Smolný rok a tedy rozhodně nemůžu říct, že bych u knihy nic nedělala, pořád jsem byla napnutá, jak to skončí a dedukovala jsem nad tím, jak to celé skončí.

Co je tedy oddechová četba? Kniha u které si jen odpočinu a přitom nevadí, že si u ní koušu nehty vysokou mírou napětí? Já si totiž odpočinu u každé knihy, i když se mi vaří mozkové závity, až mi z uší stoupá pára. Anebo je to kniha, u které prostě nemusím myslet? Ovšem s takovou knihou jsem se snad nikdy nesetkala. Vždycky u knih přemýšlím, vnímám každou narážku na něco, co by dál mohlo být pro příběh důležité a snažím se přijít na konec dřív, než kniha skončí. 

Jak to tedy je? Jakou knihu Vy řadíte do oddechové četby? U mě by to mohly být knihy, které čtu již podruhé a tak nad nimi nemusím přemýšlet tolik, vše už znám. Jenže… zase se snažím najít v nich to, co jsem na poprvé přehlídla, takže zase dumám a dedukuji. Existuje tedy vlastně oddechová četba, anebo jen prostě nemám náturu na to, sednout si ke knize a jen číst a nad ničím nepřemýšlet?



Katka





Zdroj obrázků: studentpoint.cz, slecna.info

8 komentářů:

  1. Podle mě by oddechová knížka měla mít myšlenku. Nemusí mít nutně složitý děj, ale stejně se mi líbí, když má hlubší smysl, ať mě uspokojí i po intelektuální stránce.
    Na druhou stranu, často, když mám chuť na oddechovou knížku, sáhnu právě po nějakých romantických knížkách. Nejčastěji teda od Jane Austen, která zrovna nijak extra oddechová není, pro mě ale vždycky bude oddechová. :)
    Moc pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám ráda, když se v příběhu skrývá hlubší podtext :-).. Jane Austen jsem ještě nečetla, ale mám ji v plánu ;-).. Děkuji :-)

      Vymazat
  2. Pre mňa sú najväčšiou oddychovkov typické YA a NA :D Akože, smaozrejme, že premýšľam nad tým a dedukujem ale teda oveľa menej ako napr. pri nejakej sci-fi, fantasy a pod. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono je to jak kdy, ale určitě to jsou nejlepší adepti na knihy u kterých se tolik přemýšlet nemusí, a když je příběh pěkný, to si vážně jeden pěkně odpočine :-)

      Vymazat
  3. Pro mě je oddechová četba většina knížek, ať u nich přemýšlím nebo ne, snad jen s výjimkou povinné četby do školy. na to se musím víc soustředit a během čtení si zapisovat. Nejlépe se mi odpočívá u fantasy a science fiction (hlavně hard science fiction). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povinná četba je kapitola sama o sobě :-).. Fantasy vede :-)

      Vymazat
  4. Pre mňa sú oddychovky romantické knihy. Väčšinou nad nimi nemusím premýšľať a dokonca si viem tipnúť ako príbeh skončí. Vtedy si oddýchnem a vlastne si ani neobhrýzam nechty, lebo je to napínavé. Jednoznačne séria Game patrí medzi oddychovky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já dokážu udělat detektivku i z romantické knihy :-D, ale pravda, nehty si u toho kousat nebudu :-).. Game je skvělá série :-)

      Vymazat