26. 10. 2014

Jak to vidím já...

Anne Holtová - Smrt démona



Originální název: Demones død
Série: Hanne Wilhelmsen
Díl v sérii: 3
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 240
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Román Smrt démona je třetí knihou norské autorky Anne Holtové, v níž se setkáváme s policejní vyšetřovatelkou, tentokrát už vrchní komisařkou Hanne Wilhelmsenovou. Spolu se svým svérázným kolegou Billym T. se pokouší odhalit pozadí brutální vraždy spáchané v dětském domově v Oslu. Zatímco policisté pátrají po motivu činu a snaží se vyřešit typickou záhadu „zamčeného pokoje“, vyplouvají na povrch temné stránky zdánlivě bezproblémových vztahů mezi zaměstnanci domova. Paralelně s průběhem vyšetřování se odvíjí druhá dějová linie, jejímž hrdinou je dvanáctiletý Olav, umístěný do domova proti své vůli a trpící jednak jistým druhem hyperaktivity, ale také nepotlačitelnou nenávistí vůči svému okolí…




Birgitte Hăkensenové byl právě odebrán její dvanáctiletý syn Olav. Jeho umístění do dětského domova bylo nevyhnutelné z důvodu zanedbání výchovy v dětství, jež způsobilo, že chlapec byl šikanován, má potíže se stanovením hranic a jeho chování bývá střídavě galantní, agresivní a asociální. Jenže Olav je tvrdý oříšek i pro vychovatele, kteří jsou zvyklí na ledacos, putují sem totiž děti, kterým se už jinak pomoct nedá. Nejvíce rozepří má Olav s Agátou, přísnou vedoucí dětského domova.

Ovšem jeho problémy mají být již brzy vyřešeny. Agáta je nalezena mrtvá a Olav ve stejnou dobu utíká neznámo kam. Případ dostává na starost známá vyšetřovatelka Hanne Wilhelmsenová. Jenže tentokrát bude vyšetřování vést již z pozice komisařky, dokáže svůj tým úspěšně vést po celou dobu vyšetřování? Otázek je spousta a podezřelých se nabízí hned několik, dokázal by takovou brutální vraždu provést dvanáctiletý chlapec? Nebo je možné, že zaměstnanci dětského domova něco tají? A co když ani sama Agáta nebyla tak svatá, jak se z počátku zdálo?

„Možná si myslíš, že ne, ale bohužel to tak musí být. Máme tady nějaká pravidla a ta musí dodržovat všichni. Jinak by to bylo nespravedlivé. Nemyslíš?“ Chlapec neodpověděl. Zdál se duchem nepřítomný. Zkusila mu položit ruku na tlusté stehno. Zareagoval okamžitě. Bouchl ji do ruky. „Nesahej na mě, sakra!“ Klidně se zvedla, stála nad ním a prohlížela si ho. „Chceš něco jíst, než to sklidím?“ „Jo. Šest chlebů s cukrem.“                                                       Str. 14

Anne Holtová se narodila roku 1958 v Larviku. Po studiích práv pracovala u policie, v televizním zpravodajství, jako advokátka, a dokonce byla několik měsíců norskou ministryní spravedlnosti. Nyní žije v Oslu se svou partnerkou a dcerou. A právě díky dříve nabitým zkušenostem dokázala Anne Holtová sepsat velmi reálně působící knihu. Vše dokáže tak bravurně popsat, že se do postav hned vžijete, a je jedno, zda se jedná o obyčejnou prodavačku, o stařenu truchlící nad neznámým dítětem anebo o podezřelého z vraždy. Všechny postavy působí velmi skutečně.

Hlavní hrdinka Hanne Wilhelmsenová je závislá na nikotinu a práci vyšetřovatelky zvládá skvěle. Jenže kámen úrazu nastane, když na ni přitlačí její šéf, protože nedokáže pořádně vést svůj tým a její podřízení jsou nespokojeni. Do toho ještě řeší i své osobní problémy, přes 12 let má přítelkyni, se kterou nyní i bydlí, ale stále se ještě nedokázala smířit se svou sexuální orientací. A to na ni Cecílie vyrukuje s přáním pořídit si dítě. Pravá ruka Hanne je Billy T., je nespoutaný a Hanne je jediná žena, kterou dokáže respektovat. Má sice 4 děti, ale každé s jinou matkou, a nyní už je opět sám. Ale jeho policejní nos je neomylný, má skvělé instinkty a je velmi bystrý.

Jak to u severských detektivek bývá, i zde máme podstrčené sociální téma. Tentokrát jde o závažnou otázku zasahování státu do péče o děti. Máme možnost nahlédnout do myšlenek ženy, která je nucena sama vychovávat dítě bez pomoci svého okolí. Brigitte popisuje, jak už od Olavova narození tušila, že s ním není něco v pořádku, ale nikdo jí to nevěřil. V jeho pěti měsících si k němu teprve dokázala vytvořit vztah. Jenže už ve svých třech letech jí Olav napadl vidličkou a od té doby se ho začala vážně bát a přestala jeho výchovu zvládat. Výsledkem její péče je malý démon.

Ačkoliv Smrt démona není příliš obsáhlá, je psaná svižným tempem a na kvalitě jí to rozhodně neubírá. Jediné, co vás může od plynulého čtení trochu rozptýlit, je občasný problém s rozlišením některých pohledů, kdy až po jednom odstavci zjistíte, že už čtete zase o někom jiném. Ovšem to by vás rozhodně nemělo odradit od přečtení tak skvělé knihy, jakou Smrt démona bezesporu je.




Hodnocení       obálka 5/5        příběh 4/5



Katka



Recenze napsaná pro Vaše literatura.




Zdroj
Obálka, anotace:
databazeknih.cz
Obrázky: goodreads.com

6 komentářů:

  1. Knížka vypadá zajímavě, i když na takový žánr moc nejsem, mrknu se po ní ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se u těch severských detektivek líbí, že obsahují více věcí, nejde primárně jen o vyšetřování, je v nich tak rozvinutá psychologie postav, že je to spojení několika žánrů v jedné knize.. A zrovna tato kniha chvílemi ani detektivku nepřipomíná - jde o to, jaký čteš zrovna pohled :-D.. Každopádně je vážně povedená :-)

      Vymazat
  2. Mňa detektívky moc nebavia,jediná,ktorá sa mi páčila bola Kamenár :)
    Máte skvelý blog! :)
    www.booksmakesenseofmylife.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě dřív také moc nebraly, ale teď jsem jim nějak přišla na chuť.. nečtu je pořád, střídám žánry :-).. Moc děkujeme :-)

      Vymazat
  3. Od Anne Holt som čítala iba jednu knihu (Požehnáni ti, kdož žízní), ale doteraz si spomínam, že išlo o skvelú detektívku a určite si chcem prečítať ďalšie. Tak možno to bude Smrt démona :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píše opravdu moc dobře, také mám v plánu si od ní přečíst ještě něco dalšího :-).. Smrt démona je skvělá volba ;-)

      Vymazat