26. 10. 2014

Jak to vidím já...

Na první polibek se nezapomíná, ať byl jakýkoliv, pamatujeme si ho po celý život. Ale co když nám je osudem první polibek odepřen? Své o tom ví šestnáctiletá Lila, která dostala do vínku proroctví, že pokud políbí svou životní lásku, dotyčný zemře… Jak se s osudem vypořádá, se dozvíme v knize Osudný polibek, jež vznikla perem známé autorky Maggie Stiefvaterové, která je známá svou úspěšnou sérií Vlci z Mercy Falls.

Maggie Stiefvaterová – Osudný polibek


Originální název: The Raven boys
Série: Havraní bratrstvo
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 332
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Šestnáctiletá Blue se narodila do rodiny senzibilů a jasnovidců. Ve svém osudu má napsáno, že až políbí svou pravou lásku, dotyčný zemře. Blue se proto rozhodne, že nikdy nikoho líbat nebude. Kluci ji nezajímají a hlavně ne ti z Havraního bratrstva, party bohatých studentů místní elitní školy. S těmi jsou jenom potíže. Jenže když ve své první jasnovidné vizi spatří Ganseyho, vůdce Havraního bratrstva, který má během příštího roku zemřít, nedokáže ho vyhnat z hlavy. Když se s ním pak setká tváří v tvář, polibek smrti se stane reálnou hrozbou...



Lila vyrůstá mezi věštkyněmi. Nežije sice v přepychu, ale kromě otce jí nic nechybí. A že se nesmí líbat? To jí vlastně také moc nevadí, kluci jsou pro ni vzduch. Ovšem to jen do té doby, než spatří ducha Ganseyho, to je totiž znamení, že on do roka zemře. Lila podle jeho školní uniformy s havranem poznává, že jde o studenta z místní chlapecké internátní školy, na které studují děti z velmi zámožných rodin. Od této doby je Gansey a jeho Havraní bratrstvo, jak si studenti říkají, všude. Kdo je tedy nakonec Lilinou životní láskou? Hlavní je jediné, prosíme nelíbat.

Parker Gansey Třetí přišel do malebného městečka Henrietty za jistým účelem. Údolí šeptá dávná tajemství a Gansey hodlá vypátrat, kudy vede stezka mrtvých. Právě s její pomocí chce najít svého dávného předka, krále Glendowera. S tím mu pomáhají jeho kamarádi Adam, Ronan a Noah. Pátrání po stezce je ale časově náročné. Najde ji Havraní bratrstvo, aniž by je vyloučili ze školy? A jak do všeho zapadá jejich učitel latiny se směšným jménem Baltazar Roup?

V žilách se jí zase rozproudila teplá krev, ale cosi v její hrudi zůstalo ledově chladné. Začal ji nebezpečně přemáhat zármutek a žal. „Existují pouze dva důvody, proč někdo neobdařený vidí ducha v předvečer svátku svatého Marka. Buď jsi jeho životní láska,“ vysvětlila jí Neeve, „nebo jsi ho zabila.“          Str. 22

Maggie Stiefvaterová je uznávaná americká spisovatelka, zaměřující se zejména na fantasy pro dospívající. Svůj první velký úspěch na poli literatury slavila v roce 2009, kdy vyšel její román Mrazení, první část již zmíněné trilogie Vlci z Mercy Falls, který se dlouhou dobu držel na předních místech žebříčku nejprodávanějších knih. Dalším velmi povedeným dílem je román Ve znamení štíra, jenž je vystavěn na báji o rychlých, nádherných, ale nebezpečných vodních koních. Nejnovější série Havraní bratrstvo je tetralogie.

Pokud jste již měli tu čest číst něco z předchozí tvorby Maggie Stiefvaterové, jistě mi dáte za pravdu, že její díla jsou výjimečná a na první pohled poznatelná. Ani mystický román Osudný polibek není výjimkou. Stejně jako její předchozí romány je podán velmi citlivou formou, kdy je dokonale vykresleno prostředí, atmosféra i postavy. Autorka má jedinečnou fantazii a své představy dokáže bravurně přenést na papír. Její příběhy jsou nepředvídatelné a originální.

Kniha nás nejdříve seznámí s postavami a jejich dosavadním životem. Lila je přemýšlivá a má zvláštní moc, dokáže působit jako baterie pro všechno nadpřirozené. Gansey pochází z jedné z nejbohatších rodin, a to mu je někdy spíš na škodu, má totiž tendenci se o všechny starat a chudý Adam jeho štědrost nenese dobře. Od té doby, co Ronan přišel o otce, se stal velmi problémovým. Pro ránu nejde daleko a na škole mu nezáleží. Tichý a bystrý Adam se na školu dostal díky stipendiu, je velmi chytrý, ale v úspěchu mu kromě despotického otce brání také poměry, ze kterých pochází. Noah je plachý, nejistý, nezúčastňuje se žádných akcí. Každá z postav je velmi citlivá, komplikovaná a tím i snadno uvěřitelná.

První polovina knihy je „bez větší akce“, jde spíše o seznámení s novými pojmy a prostředím. Ovšem v druhé polovině se začnou odkrývat tajemství, napětí graduje, spousta věcí do sebe začíná zapadat a některé nepochopitelné činy nebo postavy začnou dávat smysl. Samotný závěr nám nezodpoví všechny otázky, autorka si ponechala některá neodkrytá tajemství do dalšího dílu a já věřím, že bude opět určitě moc povedený, protože Maggie Stiefvaterová snad ani napsat nečtivou a nekvalitní knihu neumí.




Hodnocení        obálka 5/5            příběh 5/5



Katka



Recenze napsaná pro LaCultura.



Zdroj
Anotace, obálka:
argo.cz
Obrázky: goodreads.com, maggiestiefvater.com

4 komentáře:

  1. Upřímně jsem čekala, že to bude o něčem úplně jiném, ale tohle se mi líbí víc :D Už se těším, až si ji přečtu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já její styl psaní vážně zbožňuji a námět je parádní, rozhodně se máš na co těšit :-).. Já už jsem moc zvědavá na ten další díl, snad vyjde co nejdříve..

      Vymazat
  2. Už obálka na prvý pohľad láka :) Vyzerá to super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano? Také mě jak první uhranula obálka a pak když jsem si všimla autora, byla jsem ztracená :-D

      Vymazat