2. 9. 2014

Jak to vidím já...

Kdo by si již ze základní školy nepamatoval jména jako je Poseidon, Athéna, Odysseus, Hektor nebo Apollon. Ano, jde o antické bohy nebo postavy, které byly důležité v Trojské válce.  Ale co když tato válka ještě neskončila? Co když se hlavní hrdinové stále reinkarnují a bohové se je chystají opět povolat do boje? Válka bohyň začíná v Antibohyni, prvním dílu nové série uznávané autorky Anny krví oděné  Kendare Blake.

Kendare Blake – Antibohyně

Originální název: Antigoddess
Série: Válka bohyň
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání v Čr: 2014
Počet stran: 312

Anotace: Staří bohové neumírají… Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Herma sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví. Athéna a Hermes putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Kasandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů. Dnes už se Kasandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje. Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne. Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.



Pokud si myslíte, že jsou bohové nesmrtelní, tak to se velmi pletete. Své o tom ví Athéna, která cítí, jak její tělo postupně prorůstá peříčky a ta ji brzy zadusí nebo propíchnou srdce a ona zemře. Spolu s Hermem bloudí a hledají odpovědi na to, proč najednou začali umírat. Naštěstí se jim podaří najít Demeter, Matku Země, která jim poradí, aby vyhledali Kasandru, reinkarnovanou trojskou věštkyni. Kdyby jen Athéna tušila, že Kasandru nalezl někdo už před ní. A ten někdo se o ni nehodlá dělit a klidně pro její bezpečí obětuje život.


To já jsem ho tenkrát vlákala na bitevní pole. To já jsem mu lhala a přesvědčila ho, aby se postavil tomu šílenci. Neměl nejmenší šanci. Zničila jsem jejich svět a teď je chci žádat, aby zachránili ten můj.                                 – Antibohyně, str. 206 -


Opravdu mě překvapil způsob, jakým autorka bohy popsala. Pokud si je představujete jako moudré dospělé osoby, budete velmi překvapeni. Athéna je sedmnáctileté děvče, s piercingem, tetováním a odrůstajícími červenými proužky ve vlasech. Naopak Hermes si potrpí na bohatství a přepych a bydlí vždy jen v těch nejlepších hotelech. Díky tomu jsme svědky pár úsměvným situacím. Další hlavní postavou je Kasandra, zdánlivě obyčejná šestnáctiletá dívka, která má milující rodinu, ale ani ta nedokáže zabránit tomu, aby se jednoho dne Kasandře změnil celý život.

Oproti předchozím knihám Kendare BlakeAntibohyně jednodušší děj, který je ale o to svižnější a také má své kouzlo. Nechybí láska, napětí, přátelství až za hrob, stejně jako nenávist a beznaděj. Právě beznaděj dohnala bohy do situace, v níž netuší, jak se umírá s noblesou, to je pro ně něco nepochopitelného a chtějí se rvát za své přežití. Lidstvo se opět ocitá uprostřed zuřící války a bohové se před ničím nezastaví. Ovšem i na této situaci se dá nalézt něco krásného, můžeme pozorovat vznikající vztah mezi panenskou bohyní a jejím hrdinou. Dokáže však Athéna správně odhadnout, co vše hodlá obětovat pro své přežití a kam až dokáže zajít?

Kendare Blake vystudovala kreativní psaní, a to je na její tvorbě vidět. Má čtivý, až návykový styl, takže knihu zvládnete přečíst jedním dechem. Autorce navíc nedělá problémy vyprávět knihu z pohledu více hrdinů a díky tomu žádnou z postav nezavrhnete, protože vidíte situaci z obou stran. Konec knihy nechává příliš mnoho nevyřešených otázek, proto si budete přát, mít druhý díl v ruce co nejdříve. Snad nebudeme muset čekat příliš dlouho.



Hodnocení             obálka 5/5                   příběh 4/5


Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Baronet.


Zdroj
Anotace, obálka: baronet.cz
Obrázek: book-scents.com

6 komentářů:

  1. Strašne sa mi Antibohyňa páčila. Moja prvá kniha od spisovateľky a vážne sa mi zapáčilo, ako vykreslila bohov. Aj keď ten koniec ma nepotešil. Teším sa na pokračovanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem byla nadšená, přečteno už snad během dvou dnů, nešlo knihu odložit :-D.. a z toho konce jsem málem měla deprese :-DD

      Vymazat
  2. hmm, hmm, mmm :D to mě zaujalo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně moc pěkné, určitě knihu doporučuji :-)

      Vymazat
  3. Knihu jsem si chtěla přečíst, ale spíš ze zvědavosti, protože se mi líbila její Anna krví oděná :-) Ale po tvém popisu jsi mi opravdu navnadila a na její bohy jsem tuplovaně zvědavá, a budu ráda, když se mi kniha dostane do ruky co nejdřív ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takhle jsem ke knize přistupovala já.. Anna se mi moc líbila a u Antibohyně jsem vůbec netušila c mě čeká, byla jsem příjemně překvapená :-).. Určitě si ji přečti co nejdřív :-)

      Vymazat