15. 9. 2014

Jak to vidím já - Selekce (Měsíc s knihou Selekce)


Recenze





Název: Selekce
Původní název: The Selection
Autor: Kiera Cass
Série: Selekce
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 248
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Je konec. Už za tebou nepřijdu. Ne takhle.“
Rozbrečela jsem se. „Aspene, prosím. Probereme to ještě. Máš jen špatnou náladu.“
„Horší než si myslíš. Ale ne kvůli tobě. Já tohle prostě udělat nemůžu, Mer. Nejde to.“
„Aspene, prosím…“
Objal mě a políbil – skutečně políbil. Naposledy. Pak se vytratil do noci. To všechno kvůli zemi, v jaké jsme žili, kvůli pravidlům, které nás nutily, abychom se skrývali. Nemohla jsem na něj ani zavolat. Nemohla jsem mu zopakovat, že ho miluju.
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Představte si svět rozdělený na rozdílné kasty. Od první až po osmou. V té nejvyšší žije královská rodina a ta nejnižší - osmá, jsou bezdomovci a pochybní lidé. Amerika Singerová žije v páté kastě a přesto, že její rodina strádá v jídle, může být ráda za to, kde je. Pátá kasta se specializuje na lidský um a konkrétně Amerika krásně zpívá. Již nějakou dobu je zamilovaná do Aspena, chlapce se srdcem na správném místě. Bohužel to ale nestačí a nejen Ameriky matka, ale i celá kastovní země je proti jejich lásce, aniž by o jejich citech věděli. Aspen totiž pochází z rodu služebných, kteří obývají kastu číslo šest. Není nemožné aby se zrodila láska mezi rodinami rozdílných zaměstnání a poměrů, ale lid i příbuzní to neradi vidí a k tomu všemu potřebují i povolení. A proto i přes opravdovou lásku, Aspen svou přítelkyni donutí se do Selekce přihlásit.

Selekce je jednoduše řečeno soutěž, která se koná jednou za x let, kdy si následník trůnu vybírá nevěstu. Výběr to není ledajaký. Dívky v určitém věku si podají přihlášku a z těch tisíců žen, co se přihlásí, se do užšího kola dostane jen třicet pět vyvolených. Amerika je chytrá, nadaná i krásná, proto není divu, že se jednou takovou dívkou stane. Přesto, že prince Maxona nemá ráda, do království odjíždí a Selekce se účastní a to nejen ze zhrzené lásky, ale i z důvodu, že rodina účastnící se dívky, dostává po dobu Selekce určitý obnos peněz. Přes počáteční nechuť a zatvrzelost se Amerika přeci jen seznámí s pár dívkami, kde můžeme přihlížet i začínajícímu přátelství, ale hlavně mezi ní a princem Maxonem vzrůstá něco více, než rozpaky. Svůj pobyt na zámku si začne užívat a na chlapce, kterého nechala doma pomalu zapomíná. Ovšem příběh se zamotá a před Amerikou stojí rozhodnutí - Aspen nebo Maxon? Kdo by si myslel, že rozhodnutí je jednoduché, mýlí se. Země Illeá a její lid nám toho hodně nabízí, ovšem spokojíme se s tím?


Selekce je kniha, která je dost přirovnávaná k Hunger games. Já jako čtenář to mohu potvrdit, ale pouze z poloviny. Dystopický svět ve kterém se příběh odehrává je z části podobný i jiným, ale tomu se ve stejném žánru nevyhneme. Kniha má i své prvenství a to právě v celé Selekci. Známe takové reality show, nebo seriály, ale v knize jsem se s tím prozatím nesetkala. Nápad je to více než dobrý. Nadaná a krásná dívka stojí mezi dvěma chlapci z rozdílných rodin, dystopický svět podporovaný vládou, v tomto případě královstvím a sužování hladem a strachem, proti kterému lid udělá vše, co je v jeho silách. Samotná soutěž, neboli Selekce je skvěle provedená. Dívky bohaté, ale i ty z chudých poměrů si jsou najednou rovni a z celé té krásy kolem sebe jim jde hlava kolem a přesně tak se cítí i čtenář při čtení. Amerika se dostane do nezvyklých a leckdy i vtipných situací, kdy ovšem nechybí ani pořádná holčičí rivalita.

Hlavní hrdinka Amerika je rozumná a i přes zlatý závoj si stále dokáže nechat chladnou hlavu, plnou smysluplných myšlenek. Ovšem u obou chlapců nám autorka Kiera Cass dala pěknou podpásovku, jelikož si oblíbíte oba dva. Každý chlapec je úplně jiný, přesto si v něčem jsou přeci podobní. Odvahu, čest a obětování mají oba v povaze a přesto každý pro něco jiného. Aspen se stará o své milované, kdežto Maxon o svůj lid, který je zužovaný častými útoky proti královské rodině a vůbec celému kastovnímu způsobu života. Celý knižní svět se rozdělí na dvě skupiny, kdy každá bude podporovat toho svého favorita. Ovšem který to nakonec bude se nejspíš jen tak nedozvíme, což není vůbec na škodu, jelikož autorka jejich přednosti jistě ještě předvede. 

Přesto, že tento titul si o zaškatulkování mezi otravné romance přímo říká, není tomu tak a poctivý čtenář to ani neudělá. V Selekci jde i o válku mezi lidem a královskou rodinou. Nikdo přesně neví, o co při sabotážích jde a nepomůže vám ani fakt, že napadajících skupin je více. Právě nadcházející válka čtenáře lehce odklání od milostného klišé a proto si všechny části do syta čtenář užije, jelikož nebude přehlcen ani láskou, ani bitevní strategií.

Nesmíme knize odepřít její čtivost, za což nemůže pouze skvělý příběh, ale také um spisovatelky, která si s textem umí pěkně pohrát, že i sebe-pomalejší čtenář knihu neodloží, dokud ji nebude mít přečtenou.

Mnou i všude jinde vychvalované obálky si přímo říkají o koupi a věřím, že každý kupec nebude svého činu litovat, jelikož tento příběh za to stojí. Kiera Cass nám dává romantický příběh, krásné chlapce, rozumnou hrdinku, nespravedlivý způsob života a závěr, který nám říká, že Selekce není všechno, co nám autorka může nabídnout.

Tato kniha je parádní rozjezd a předvoj do dalších dílů, jelikož věřím, že dost si toho Kiera Cass schovává v rukávu. Zamilovaný příběh na pomezí války, obšťastní nejednu čtenářku a právě jim příběh doporučuji.


Doporučení 5/5
Obálka 5/5



Knihu Selekce vydalo nakladatelství CooBoo.
Objednávat můžete zde.





Mája



10 komentářů:

  1. Musím ju mať, musím. Aj obličku predám, ale musím si ju kúpiť. :D :3
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  2. Já si ji nutně potřebuju přečíst! :D Ale ještě ji nemám doma a ani v nejbližší době nebudu. :/
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná obálka, úžasný úryvek a hezky napsaná recenze - dneska se mi četla obzvlášť dobře. Na knihu se tak těším, že se bojím, že mě nakonec zklame jako pokaždé, když mám hodně vysoká očekávání. Mohla si aspoň zmínit nějaké zápory. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě velmi potěšila, vážně děkuji moc. :-)

      Promin, ale nešlo to. :-D

      Každopádně s očekáváním mám také problém, naštěstí Selekce je pecka. :-)

      Vymazat
  4. Po tom, co jsem sérii přečetla v originále, se k překladu nějak nemůžu odhodlat. Rozhodně se k ní někdy dostanu, vždyť už si hoví na poličce, ale myslím, že napřed počkám na zbylé dva díly. Abych to pak mohla přelouskat rovnou celé. :) Jsem zvědavá, jestli CooBoo vydá česky i novely z pohledu Maxona a Aspena. A recenze je moc pěkná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ÓÓ, mé srdíčko zaplesalo. Novelky já ráda. :-D

      Děkuji a taky těžce závidím četbu v aj, já jsem na to levá. :-D

      Vymazat
  5. Mohla bych se zeptat, jak jste přišli na ty fotky??

    OdpovědětVymazat