16. 9. 2014

Úryvkové úterý (30) - Golema a džin v New Yorku

Podrobnosti o projektu najdete ZDE.





Kniha: Golema a džin v New Yorku
Autor: Helene Weckerová
Nakladatelství: Pavel Dobrovský - BETA s.r.o.
Série: -
Rok vydání: 2013/2014

Úryvek: Celé dny a týdny se golema a rabín Meyer pomalu učili, jak žít jeden s druhým. Nebylo to snadné. Rabínův byt byl malý a stísněný, navíc rabín během let přivykl samotě. Ne že by žít bok po boku s někým cizím pro něj byla novinka - po příjezdu do Ameriky bydlel u pětičlenné rodiny. Jenže tenkrát byl mladší a přizpůsobivější. V posledních letech se samota stala jeho jediným požitkem,
Jak předvídal, golema rychle postřehla, že se v její přítomnosti cítí nesvůj. Zakrátko si zvykla zdržovat se tak daleko od něj, jak jen to šlo, jako by se snažila odejít, aniž by odešla. Nakonec si s ní sedl a vysvětlil jí, že nemůže odcházet jinam jen proto, že je tam on.
"Ale vždyť vy to chcete," namítla.
"Ano, ale proti své vlastní vůli. Mé lepší já ví, že můžeš sedět nebo stát, kdekoliv si přeješ. Musíš se naučit jednat podle toho, co lidé říkají a dělají, ne podle toho, co si přejí nebo z čeho mají strach. Otevřelo se ti mimořádné okno do lidských duší a uvidíš tam mnoho ošklivého a nepříjemného, daleko horšího, než když já si přeju, aby ses zdržovala někde jinde. Musíš na to být připravená a naučit se, kdy na to nebrat ohled."
Vyslechla ho a přikývla, ale bylo to pro ni těžší, než si uvědomoval. Být s ním v téže místnosti a vědět, že chce, aby byla jinde, představovalo malá muka. Její pud být užitečná ji nutkal, aby šla pryč a nepřekážela mu. Nevšímat si ho bylo stejné jako stát v cestě přijíždějící tramvaji a snažit se neuhnout. Začala být nervózní či nešťastnou náhodou něco rozbila - knoflík zásuvky jí zůstal v ruce, když ho uchopila, nebo si utrhla lem sukně, když zatáhla za látku. Vždycky se obsáhle omlouvala a on jí říkal, že na tom nesejde, jen stěží však potlačil své ohromení, a tím to bylo ještě horší.

Str. 59  

2 komentáře: