24. 9. 2014

Jak to vidím já - Muž jménem Ove (audio)

Název: Muž jménem Ove
Autor knihy: Fredrick Backman
Vydavatelství audioknihy: OneHotBook
Vydavatelství knihy: Host
Interpret: Jan Vlasák
Délka: 8 hod. 46 min.

Anotace: O lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.Určitě toho starého protivu znáte – všechno ví a umí nejlépe, nesmyslně škudlí, chová se jako samozvaný strážce pořádku v nejbližším okolí a neustále otravuje se zbytečnostmi, protože mu „jde o princip“. Jenže s Ovem život pěkně zametl. Teď je mu 59 let, před několika roky ho vystřídali na pozici předsedy družstva vlastníků, nedávno mu zemřela žena a v práci ho poslali do penze. Copak se lze divit, že chce po svém okolí už jen klid na efektivně provedenou sebevraždu? Ve světě, kde lidé střídají značky aut a nedovedou si nic opravit vlastníma rukama, už pro něj stejně není místo. Ale jeho noví sousedi, kteří místo pozdravu nešikovně nabourají do Oveho poštovní schránky, a vlezlý toulavý kocour, který mu pořád courá po zahradě, to ne a ne pochopit…
Audiokniha v podání výtečného Jana Vlasáka vypráví o přátelství, které dokáže vrátit chuť do života, i když se mohlo zdát, že ztratil smysl. Někdo ty mameluky přece musí naučit, jak se správně řídí a co to je pořádné auto! „Pokud by měl mít Ove něco vyryté na pomníku, pak jedině: Vždy myslel na spotřebu paliva.“


----------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------

Je protivný, znuděný svým životem a nic ani nikdo mu není dost dobré. To je muž jménem Ove. Zemřela mu žena, sesadili ho z nejhlavnějšího místa domovního správce a on si říká, proč vlastně jsem na tomto světě? Rozhodne se, že s ním skoncuje. Nač taky žít, když lidi jezdí autem kde nemají, kola si nedokážou uklidit tam kam patří a spí do pozdních dopoledních hodin? V jakém světě, že to Ove přebývá? Pro jiné malichernost, pro Oveho životní styl. Vše musí mít přesnost a řád! Rozhodnutí padlo, teď ještě jak to provést? A neotočí se ten nahoře k němu znovu zády? Pokud chcete znát odpověď, musíte si poslechnout Oveho audioknihu.

Postupně se v příběhu dozvídáme Oveho minulost od dětských let až doposud, kdy ho život přestal bavit, ale i nejasnou budoucnost a zjišťujeme, že on to není takový bručoun, jak se všichni myslí. Posluchač, je svědek Oveho proměny z dědka v milého staříka, přesto ta změna není tak totální, že by hlavní protagonista přišel o svůj nedůtklivý šmrnc.

Dřív než kniha, se mi do ruky dostala audiokniha Muž jménem Ove. Byla to má knižní posluchačská prvotina a už vím, že jsem si vybrala správně. Příběh postaršího muže, který pro urážku nejde daleko, je velmi poutavý, chvilkami smutný, ale stále převažoval úsměv na tváři. Na starost předčítat knihu dostal známý herec Jan Vlasák a nemohlo to dopadnout lépe. Jeho hlas se k Ovemu skvěle hodí a knihu vypráví velmi procítěně, že se do děje tak ponoříte, až si myslíte, že interpret je sám protiva Ove. Změny hlasu podle právě hovořící postavy, byly tak skvěle provedené, že jste neměli sebemenší problém jej rozeznat, aniž byste později věděli, kdo to právě mluví. Příběh sám o sobě nemá chybu a v provedení Jana Vlasáka je audiokniha Muž jménem Ove špičková záležitost. Jan Vlasák nám bravurně předvádí Oveho mrzoutství, ujuchaného souseda i rozumnou těhotnou přistěhovalkyni, která se staříkovi pomalým, ale jistým krokem zadírá pod kůži. Známý herec se nebál ani ztvárnit takové postavy, jako jsou děti rozlišného věku.

Audiokniha v sobě skrývá třicet osm kapitol, kdy přechody z jedné do druhé jsou doprovázeny stejnou příjemnou znělkou. Poslouchání vám zabere necelých devět hodin, což díky poutavému příběhu a rozmanitému hlasu vypravěče ani nezaregistrujete a najednou zjistíte, že se s Ovem musíte rozloučit, jelikož CD právě dohrálo. Vydavatelství OneHot Book udělalo správný tah, jelikož mrzout Ove a Jan Vlasák je skvělá kombinace.

Tento příběh i jeho ztvárnění hodnotím velmi kladně a dokážu si představit, že si jednou strasti muže jménem Ove poslechnu zas. Autor Fredrick Backman stvořil příběh útočící přímo na vaše srdce, kdy z chvilek dojemných, se dostanete k části sarkastického humoru, který u starších lidí je slyšet velmi zřídka a o to je děj lepší. Při poslouchání si člověk řekne, že takového dědulu by strčil někam do domova, ale postupem času si představíte, jak skvělý by to byl váš dědeček. Příběh ze života, ve kterém se mísí smích se smutkem. Starosti postarších lidí nám jsou naservírovány s úsměvem ve tváři, kdy přesto citlivější člověk uroní i slzu.



Doporučení 5/5
Obal 5/5



Recenze psaná pro web LaCultura.
Audioknihu můžete objednávat zde.



Mája






Zdroj: http://www.onehotbook.cz/




2 komentáře:

  1. Všude jsem četla chvály na Ova a nechápala co všichni na tom mají. Ano knížka mi zaujala a ten povyk okolo jsem opravdu nechápala. Ale po tvé recenzi naprosto chápu a opravdu si budu muset dostat knihu do knihovny, do rukou určitě.
    A audiokniha, také s tím nemám žádné zkušenosti ale rozhodně mám typ čím začít :-) Tvůj popis opravdu moc láká k poslechu :-)
    Marcia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásnou pochvalu, úplně se červenám. Vždy mám radost, když někoho nalákám a u Oveho ještě větší, jelikož to je prostě má srdíčková záležitost. ♥

      Vymazat