15. 6. 2014

Tenká nebo tlustá? A co takhle série?


Tenká kniha má méně stran, to ale ještě nutně neznamená, že ji budete mít rychleji přečtenou. Ač je kniha užší, může být složitěji napsaná a její tenkost je způsobena jen chybějícími „zbytečnými“ popisky. Naopak to, že je kniha tlustá, ještě nemusí nutně znamenat, že ji budete číst měsíc, naopak se mnohé více stránkové knihy čtou nakonec lépe, nežli ty méně stránkové. Ovšem také to není pravidlem a můžete narazit na knihu plnou nezáživných popisků, která Vás bavit nebude. 

Já osobně mám většinou ráda „bichle“, tyto knihy se mi čtou lépe a tak nějak mě i více lákají – dejte přede mě dvě knihy a většinou si vyberu tu tlustší. Teď jsem měla měsíc, kdy jsem se snažila si vybírat knihy s menším počtem stran, nebyly špatné, ale když jsem si vybírala knihy na další měsíc, přistihla jsem se, jak už zase sahám po knihách, co mají minimálně nad 400 stran.

To že mám ráda větší knihy, kdy mi čtení trvá chvilku déle a mám tím možnost si příběh pořádně užít, ještě neznamená, že mám ráda série. Tedy ne že bych je ráda neměla, ale vadí mi, když má série nad tři díly, většinou už se na ten konečný čtvrtý díl nebo pátý nedostanu. Nebaví mě čekání, než další díl vyjde. Když bych měla díl po ruce hned, tak si ho ještě přečtu, ale většinou se musí čekat půl roku a i více a mě už pak ta série tolik nezajímá jako v době, kdy jsem ji četla (samozřejmě se to stává především u sérií, které mě zase tak moc nebavily anebo když byl poslední mnou čtený díl ukončený tak, že další díl honem nepotřebuji, to pak mám tendence čtení odkládat). 

Jak jste na tom Vy? Raději tenčí nebo tlustší knihu? Od kolika stran se z knihy pro Vás stává "bichle"? A co říkáte na série – trilogie, octalogie? 

Katka

Zdroj obrázků: krasny-zivot.cz, pcworld.cz, equilibris.sk

22 komentářů:

  1. Väčšinou siahnem po hrubšej knihe, pretože mi trvá dlhšie kým ju prečítam, aj keď niekedy sa stane, že je väčšinou iba plná opisov, ktoré veľmi nemusím. :)
    Sérií mám doma len zopár. Mám doma aj prvé tri diely Pravej krvi, no po treťom diele som nemala chuť viacej čítať a to aj preto lebo séria má až 11 dielov, čo je pre mňa moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravou krev jsem ještě nečetla, ale mám podobný problém se školou noci, mám doma 6 dílů a upířích deníků jsem už 6 dílů prodala, protože vím, že bych si je nedokupovala :-D.. Ale jsem na sebe pyšná s Anitou Blake, mám přečtených asi 12 dílů :-)

      Vymazat
    2. S Anitou som na tom podobne, to je asi jediná séria čo ma tak veľmi bavila :))

      Vymazat
    3. To bude těmi chlapy a skvělými hláškami :-D

      Vymazat
  2. Mám raději silnější knihy, dejme tomu od 300 stran :-) A za bichli považuju vše nad 600 stran :-D A série mám hodně ráda. Pokud jde o sci-fi, fantasy a různé romány, spokojím se s třemi díly. Pokud jde o detektivky, krimi, thrillery... čím víc dílů, tím líp :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslím, že tři díly jsou dostatečné, u krimi je ta výhoda, že hodně sérií nevyžaduje přečtení předchozích dílů, takže nevadí, když z deseti dílů má člověk přečtené jen dva a je jedno které :-)

      Vymazat
  3. Mám to podobně, také raději sáhnu po tluštší knize, ideálně kolem 400 stran a více :) Musím říct, že zatím cokoliv jsem četla tenčího, mě tak nezaujalo a nechytilo jako příběhy vyprávěné na mnoha stranách. Pokud má však kniha nad 700 stran a více, ráda si ji přečtu, ale už po ní nesahám jako první (protože kdo by se s tím tahal hromadnou dopravou, kde nejvíce čtu :-D
    Takže za mě bichle a jak jsem zjistila, mé vlastní příběhy můj zájem následují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, přijde mi, že když je kniha tenčí není to ono a přijde mi, že je v něčem ošizená, i když to tak být nemusí :-D.. To vím, že co čteš, to Tě může ovlivňovat v tvorbě, vidím to i u Máji :-).. A obdivuji, když se někdo rozhodne něco napsat, já na to nemám :-), článek je fajn, je krátký a přemýšlím nad ním jen chvíli, ale psát knihu, to není pro mě :-D

      Vymazat
  4. Nedá se říct, jakou knihu bych měla radši. Pokud mě osloví název nebo anotace tenké knihy, ráda si ji přečtu a zase naopak, jestli mě osloví tlustá kniha, přečtu si i ji.
    Řekla bych, že se sériemi je to stejné. Pokud mě nějaká opravdu chytne, tak je mi jedno, jestli má tři díly nebo osm dílů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně nekomplikované :-).. Já už jsem asi moc náročná :-D

      Vymazat
  5. Tenká, tlustá to je jedno, hlavně aby zaujala ;) A serie.. U těch jsem se přistihla, že nejednou syslím knihy dokud je nemám kompletní a až pak čtu ;) Naopak, pokud neodolám a shltnu 1. díl tak mě pak rozčiluje, že nemám hned po ruce další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem v tomhle věčně nespokojený člověk, když počkám se čtením až na vydání celé série, nadávám, kolik je to dílů, když to čtu postupně, nadávám, že musím čekat, než vydají další díl :-D typický Čech :-D

      Vymazat
  6. Mě je docela jedno, jak je ta knížka tlustá, ale je pravda, že mám nejradši knížky od 300 do 500 stran, je to pro mě takové ideální, i když ani tenčím, ani tlustším knihám se rozhodně nebráním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se většinou tady shodujeme, že ideální kniha je kolem těch 400 stran :-)..

      Vymazat
  7. Je mi naprosto jedno, kolik má knížka stránek. U Pratchetta je 400 pořád málo, u jinejch je zas kolem dvou stovek akorát. Záleží na tom, jak mě ta konkrétní knížka chytne. Když chytne, bylo by málo snad i tisíc stran... =D
    A pokud jde o série, je pár, co mám vážně ráda, ale uznávám, že čekat na nový díly je docela otrava. Taky se mi už stalo, že moje nadšení za tu dobu, než vyšla nová knížka, trochu opadlo. Ale když už se začtu, velice, velice rychle se obnoví... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě jde o každou konkrétní knihu zvlášť :-).. Nadšení se sice obnoví, ale musím se dokopat k tomu, abych začala vůbec číst a to je problém, mám zvlášť komínek knih, kde mám nedočtené série :-D

      Vymazat
  8. jak kdy, jak co, nejakou jednodussi otazku tam nemas? :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  9. mě je jedno kolik má kniha stran musí mě zaujmout.
    Se sériemi to mám podobně. hlavně že mě baví, pak mi je jedno kolik má dílů. :D Četla jsem wampirskou akademii (nejmíň dvakrát) a ráda po ní sehnu znova.
    A pokud jde o bichle tak pro mě to znamená nad 800stran,ale to neznamená že si ji nepřečtu ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si nemohu pomoci, když vidím sérii, která má deset dílů a více, tak protáčím oči, ale přitom kolikrát čtu knihu, která je vážně dobrá a já si říkám, škoda že ještě nejsou aspoň další dva díly.. No je to se mnou těžké :-D.. Jinak nad 800 stran, to už je vážně bichle :-D

      Vymazat