27. 4. 2014

Rozhovor - Yoli

Je to nováček, přesto si získal velmi mnoho fanoušků a vydává knihy pro které lidé trhají ruce. Vítejte ve světě Yoli. Příjemní lidé se nechali zpovídat a MaKa se s Vámi o to podělí.








Co byste měli vědět: YOLI se zaměřuje na literaturu v žánrech young adult a new adult, tedy převážně pro mladé dospělé. Nabízí široké spektrum překladů současné tvorby, od dystopií či fantasy až po romance. Prostor tady dostává řada světoznámých autorů a autorek, mezi jinými Colleen Hooverová, Gayle Formanová, Abigail Gibbsová, Veronica Rossi či Lauren Kate




Jak vůbec vznikl nápad, založit nakladatelství, které se bude věnovat jen Young/New Adult žánru?

Nápad přišel celkem přirozeně, jelikož o tituly v těchto žánrech je poslední dobou zvýšený zájem. Některé vycházely pod značkou Knižního klubu, ale Knižní klub má velmi pestrou nabídku, tak jsme si říkali, že tyto knihy, určené řekněme celkem specifické cílové skupině, se tam trochu ztrácejí. Založením YOLI se to vyřešilo.

Jaké máte přání/představy do budoucna?

To se bude určitě odvíjet i od zájmu čtenářů, jinak ediční plán na letošní rok je už hezky zaplněný, je na co se těšit :-) Pokud to půjde dobře, snad by šlo zorganizovat i další setkání pro blogery a čtenáře, a možná třeba i pozvat nějakého autora... Ale to jsou asi zatím spíš sny než plány, uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Momentálně se Vám opravdu daří, Vámi vydávané knihy sklízí úspěch. Podle čeho si knihy vybíráte?
To je různé. Samozřejmě se snažíme sledovat, o co je zájem ve světě, pak se dá předpokládat, že kniha bude mít úspěch i u nás. Jinak částečně autoři, kteří už u nás oblíbení jsou, jako třeba John Green nebo Lauren Kateová. Taky bychom časem rádi dali víc prostoru pro tipy od čtenářů. V této chvíli se právě snažíme získat práva na jednu sérii, na niž nás upozornila jedna blogerka. Říkala mi o té knížce na tom našem únorovém křtu, tak jsem hned upozornila redakci a věci se daly do pohybu. Strašně doufám, že to vyjde!

Do budoucna asi budete velkým konkurentem „kubulínských“ knih. Berete je spíš za vzor, za konkurenty, anebo na ně nahlížíte jiným způsobem?
Popravdě CooBoo nestíhám sledovat. Zrovna včera jsem si říkala, že bych si měla přečíst i něco z jejich nabídky, ale jak si na to najít čas, když má toho člověk tolik na seznamu? :-) Konkurence... Nevím, formálně určitě, ale brala bych to spíš jako inspiraci. Říkaly jsme si s Hankou, že bychom možná později psaly na stránkách i o jejich knihách, je to lepší než omezovat se jen na své malé políčko. A teď mě třeba zaujal i titul Kostičas, co chystá Host, a to si přečtu určitě.

Teď Vám vyšly úspěšné knihy Jen jeden den a Napůl zlý, jaké další skvělé novinky si pro své čtenáře chystáte v nejbližší době?
Toho je spousta! Vyjde pokračování té Formanové – Jen jeden rok, pak třeba Na hraně věčnosti od J. A. Redmerski, a připravujeme Atlantidu, další sérii od velmi oblíbené autorky Lauren Kateové. Vyjdou také další knihy od Colleen Hooverové a z těch netrpělivě očekávaných je v edičním plánu ještě Dashnerův Labyrint. A pak v listopadu něco, na co jsem velmi zvědavá – Eleanor a Park. A radši končím, jinak bych se asi rozepsala na tři strany :-)


MaKa velmi děkuje Yoli za poskytnutí rozhovoru.



Mája

10 komentářů:

  1. Moc pěkný rozhovor, rozhodně budu Yoli sledovat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně doporučuji, mají skvěle našlápnuto a zatím mě žádná kniha od nich nezklamala. :-)
      Děkujeme. M.,

      Vymazat
  2. Zajímavý rozhovor, na knihy od Greena se těším. Autorky odpovědí jsou moc milé a příjemné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Yoli knížky mám moc ráda, pěkný rozhovor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím, že založení Yoli byl skvělý nápad :-) děkujeme :-)

      Vymazat
  4. Hrozně přijemný rozhovor :) Zpovídání nakladatelství je skvělý nápad a ráda si rozhovor vždycky přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byli vážně milý.
      Děkujeme, jsme rády, že se líbí.

      Vymazat
  5. Skvělý rozhovor! Yoli mám moc ráda a budu se moc těšit na jejich nové knihy! :)

    OdpovědětVymazat