6. 3. 2014

Rozhovor - Kateřina Petrusová

Kateřina Petrusová. Česká a úspěšná spisovatelka. Nejen o mafiánech, nám spisovatelka vyprávěla. Zažila jsem příjemné povídání a kousek z něj, vám přináším.








Jak a kdy vznikl nápad, začít psát knihy? 
První "knihu" jsem napsala ve dvanácti do sešitu s tvrdými deskami, takže první náznaky byly hodně brzo. Že bych zkusila něco doopravdy nabídnout nějakému nakladatelství, mě napadlo až při psaní Nebezpečné lásky, která nejdřív vznikala online na pokračování. Ale neměla jsem v plánu to zkusit hned s ní; říkala jsem si, že se nejdřív "rozepíšu" a za dva nebo tři dokončené příběhy už to možná bude stát za zkoušku. Nakonec se to ale vyvrbilo úplně jinak a knížka byla už z Nebezpečné lásky.

 Musím se přiznat, že mám přečtenou jen sérii Bavettových, každopádně ji mám velmi ráda. Máš nějaké peprnosti při psaní této série?
 Peprnosti ani ne, ale hodně jsem to psaní prožívala, takže jednu kapitolu ke konci Nebezpečné lásky jsem dopsala v slzách a pak brečela na balkóně (aby mě neviděl muž a neutahoval si ze mě. A měl by naprostou pravdu - věděla jsem, co bude dál, ale stejně mě to sejmulo ). A jinak jsem vždycky při psaní platonicky zamilovaná do hlavního hrdiny.

Co se ti psalo lépe? Zaoceánští mafiáni, nebo naopak Markéta na české dědině.
Nejsnazší byl ten první příběh, tenkrát jsem ho měla hotový za necelé tři měsíce, doslova jsem to ze sebe vysypala. I druhý díl Bavettových se psal lehce, protože to pořád bylo "jen" psaní na web pro slečny a dámy, které znám. Postupně je v tom víc zodpovědnosti, ale nemůžu říct, že by se mi víc sedlo české prostředí nebo Amerika, je to jedno. Beru to tak, že když je to moc šílené na to, aby se to mohlo přihodit u nás, prostě to umístím do USA a je to.

 Jaké knihy ty sama čteš?
Mám hodně široký rozptyl. Od pohádek (večer dětem před spaním) přes romance k detektivkám, od young adult přes dystopie k urban fantasy... Dalo by se říct, že čtu, co mi přijde pod ruku nebo padne do oka. Nemůžu chodit do knihkupectví, protože nikdy neodcházím s prázdnou. A k Vánocům všem kupuju knížky a pak loudím, aby mi je půjčili – ale myslím, že už tuhle moji lest všichni prokoukli Teď aktuálně mám rozečtený třetí díl Lovců Monster od Larryho Correiy, a i když se mi nechce se s nimi loučit, už se těším, až se pak vrhnu na Na řadě je Max od Leeny Parkkinenové, na to jsem vážně zvědavá. 

Další co mě zajímá je, zda do svých příběhů, se snažíš vsouvat to, co ti jinde chybí. Mně totiž přijde, že třeba Nepřítel mého nepřítele je kniha prostě celistvá. Po přečtení člověk nezůstane sedět a přemýšlet, jak ono to vlastně mohlo být, ale dozví se vše, po čem při čtení touží.
Určitě, mně osobně v romancích prostě chybí vtip. Hrozně ráda bych četla spousty romancí, abych znala ten žánr od sklepa až po půdu, ale musím přiznat, že velká část z nich mě prostě nebaví. Takže je píšu tak, aby bavily mě, a pokud baví i čtenářky, je to super A jestli máš pocit, že mi v knížkách nic nechybí, mám radost a děkuju.

Teď bych chtěla dát prostor menší reklamě. Prosím prozraď nám, bude další knížka? A o čem by měla být?
Další je na řadě Zakázaná přitažlivost, která vychází za necelé dva týdny. Je to další volné pokračování Bavettových, které jsem vůbec neměla v plánu. Jen jsem psala kraťoučkou povídku, která měla ukázat, co se dělo po konci Nepřítele mého nepřítele - a najednou jsem zjistila, že píšu o tom, že bručák Henry hlídá nějakou mladou slečnu, která s ním docela mává... A bylo to Zároveň finišují práce na rukopisu dalšího příběhu z Česka, který by měl vyjít na podzim. Ten jsem měla v hlavě už dlouho, chvilku to vypadalo, že bude v jedné knížce společně se S hlavou v oblacích (pejru), ale nakonec bude samostatně. Hlavní hrdinkou je milovnice jídla a vaření, kterou dám dohromady s milovníkem sportu a adrenalinu. A i když se to na první pohled zdá jako totálně mimo, představte si, že doma chystáte něco úžasně dobrého, vaše drahá polovička řekne, že si jde zaběhat a za hodinu je zpátky - a vy toho využijete, nacpete mu do kapsy tašku a seznam věcí, které je potřeba koupit... 

 A jako poslední nám prosím prozraď, kde tě můžeme v nejbližší době zastihnout.
Můžeme se potkat 6. března v pět odpoledne v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí v Praze, kde se bude křtít Zakázaná přitažlivost. A 17. května v deset dopoledne se zas můžeme vidět na Světe knihy, kde budu mít besedu. Tak jsem na to zvědavá (a natěšená ).



Kateřina Petrusová právě dnes, křtí svou poslední knihu Zakázaná přitažlivost. Kdo to máte kousek, šup tam a vyřiďte mé pozdravy. :-)

Kateřině velmi děkuji a budu se těšit, že se setkáme, aspoň na Světě knih. Ještě jednou díky. Mája

Zdroj: Foto http://www.jankrahulec.cz/ a http://www.katerinapetrusova.cz/o-mne/fotogalerie/
Obálky + křest http://www.fragment.cz/

6 komentářů:

  1. Super rozhovor, Katka je hrozně milá a vstřícná. Přesně jjak píše mně chybí v romantických knihách hlavně ten humor, není nic lepšího než brilantní humorné dialogy mezi hlavními hrdiny. Na křest jdu, takže pozdravovat budu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super rozhovor! :) Pro mě je to jedna z nejlepších autorek vůbec :), její knihy jsem si hodně oblíbila a už se nemůžu dočkat až si přečtu její další knihu - Zakázaná přitažlivost :)), doufám pak už jen v tom že od ní vyjdou další knihy.

    OdpovědětVymazat
  3. moc hezký rozhovor, pokládala jsi zajímavé otázky ;-) na Zakázanou přitažlivost se opravdu moc těším. a jsem na tom přesně jako Bastera a sama autorka - ten humor je potřeba, jak v každodenním životě tak i v knihách, takže je fajn, že si to někdo uvědomuje a knihy o tohle obohatí. příběhy se pak čtou mnohem líp :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je pravda. :-) Jak jsem psala v rozhovoru, jsem z knihami od Katky velmi spokojená. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na knížky se zrovna chystám a musím říct, že už se nemůžu dočkat. Po přečtení rozhovoru jsem akorát víc natěšená na čtení tak já jdu na to..:-))

    OdpovědětVymazat