30. 3. 2014

Jak to vidím já...

Robert Crais - Podezřelý 

Autor: Robert Crais
Originální název: Suspect
Série: -
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 328
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Za svého pána by Maggie dala život. On je policista, ona policejní pes... Na tom, že se policisté někdy dostanou do přestřelky, není vůbec nic divného. Když se k ní ale připletou náhodou, ve chvíli, kdy si ve služebním voze užívají vzácnou chvilku odpočinku, je to zatracená smůla. Zvlášť když po celé té hrůze zůstane na dlažbě pár mrtvých. Mezi nimi jedna policistka. Její parťák Scott James svoje zranění přežije. Výčitky svědomí a touha po pomstě mu však nedávají spát. Všechny stopy po zuřivých zabijácích se ztrácejí, nikdo neví, proč přišly oběti o život. Případ uzavřen. Scott se však nechce vzdát a osud mu přihraje trochu neobvyklého pomocníka. Či spíš pomocnici. Fenku německého ovčáka Maggie. A jak se záhadný případ znovu otevírá a rozkrývá, nalézají k sobě ti dva nelehkou cestu, oba poranění na těle i na duchu. Příběh Scotta a Maggie činí z téhle knihy víc než jen pouhou detektivku, je dojemnou sondou do psí duše, která nemůže nechat chladným žádného „pejskaře". Milovníci napínavých kriminálních příběhů si pak užijí nečekaných zvratů a – jak už to u Roberta Craise bývá - také ohromujícího rozuzlení. Padouši se totiž často skrývají právě tam, kde by je nikdo nehledal. 

Scott přehodil jednu po druhé nohy přes zídku, a přitom sebou cukl bolestí, kterou ucítil v boku. Poplácal se po prsou. „Já to dokázal, a to jsem skoro mrzák. Takže pojď, psisko. Lelandovi budeš muset předvést něco lepšího, tohle mu stačit nebude.“ Maggie se olízla, ale neudělala žádný pohyb, aby ho následovala. Scott vytáhl sáček a ukázal jí klobásku. „Pojď.“ Maggie se bez zaváhání vrhla přes zídku, snadno ji překonala a posadila se mu u nohy. Toužebně zírala na sáček. Scott se zasmál, když viděl, jak lehce zídku zdolala. „Ty vykutálená potvoro. Necháš mě žebrat, jen abys dostala pamlsek? A víš ty co? Já tě taky oblafnu.“ Žádnou pochoutku jí nedal a vrátil sáček do kapsy. „Nic nedostaneš, dokud neskočíš zpátky.“ 

Už od chvíle, co jsem spatřila tu nádhernou obálku, jsem se nemohla dočkat, až se do knihy pustím. Zvířata mám moc ráda a byla jsem zvědavá, jak se autor popere se psím pohledem. Ale bát jsem se nemusela, Robert Crais to zvládl přímo bravurně. 

Dvě ztrápené duše 
Co se stane, když se střetnou dvě duše poznamenané smrtí svých blízkých? Scott trpí posttraumatickým stresovým syndromem, v noci ho budí noční můry a celkově se utápí v žalu pro svou mrtvou kolegyni, jejíž smrti nedokázal zabránit. Ale ještě se úplně nevzdal, snaží se udržet u policie, i kdyby to mělo být třeba jen jako psovod. Maggie je vycvičena jako dvouúčelový pes, v Afghánistánu přišla o svého psovoda a sama byla zraněna. Také trpí posttraumatickou stresovou poruchou a možná i proto si se Scottem padnou do oka, mají pro sebe pochopení. Zvládnou se přenést přes minulost a vytvořit si spolu pouto – smečku? A jak dopadne znovu otevřené vyšetřování přestřelky, která vedla ke smrti Scottovi parťačky? 

Kniha mě mile překvapila, četla se opravdu skvěle. Děj byl střídavě napínavý a zajímavý, osobní život hlavních postav se prolínal s vyšetřováním. Střídaly se pohledy více postav, ale z pohledu Maggie jsem byla nejvíce překvapená, nejen že byl velmi reálný, ale navíc jsem se s ničím podobným v knize nikdy nesetkala. Nahlédnutí do psí duše bylo zajímavé a zábavné. Sledování toho, jak se buduje pouto mezi zvířetem a člověkem, je něco nádherného. Maggie jsem si už od začátku zamilovala, i přes to všechno, co se jí stalo, dává šanci dalšímu člověku, aby se k ní duševně přiblížil. A to samé platí i o Scottovi, protože i na něj má vytvářející se pouto mezi nimi svůj vliv. V první polovině knihy je pouto mezi psem a člověkem jako hlavní téma a řešení případu je spíše na pozadí, v druhé polovině knihy se to obrací a hlavním tématem se stává vyšetření případu. A tady se teprve ukáže, za co Robert Crais dostal titul Grand Master 2014 detektivního žánru. Začátek knihy mě zmátl, opravdu jsem nečekala, že se z toho dokáže vyvinout taková zápletka. Kniha pro mě byla nepředvídatelná a napnutá jsem byla až do poslední stránky. Nebyly tu žádné zbytečné popisky, které by vás brzdily ve čtení, a tak stránky opravdu přímo hltáte. A jako u každé správné detektivky je závěr přímo šokující. 

Pro mě je to kniha, kterou si moc ráda někdy přečtu znova, a hned jdu vyhledávat další Craisova díla. Také se moc těším na zfilmovanou verzi, produkce se ujali Nina Jacobsonová s Brad Simpson, producenti slavných Hunger Games. 


Hodnocení             obálka 5/5                 příběh 5/5 



Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora

Zdroj 
Anotace, obálka: metafora.cz 
Obrázky: postapo.cz, mazlickoviny.cz

8 komentářů:

  1. na tohle se chystám po státnicích, před nima jsem si už cokoliv novýho zakázala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě, je toho hodně a je to lákavé :-D.. Taky už musím zvolnit, jinak ty přijímačky nedám, i když zrovna v této knize by se to dalo vymluvit jako procvičování biologie psů :-D

      Vymazat
  2. Tahle knížka je dokonalá. Četla jsem jí, recenzovala.. je skvělá. To detailně popsané pouto ve smečce, mě jako člena smečky uhrančilo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow! Tak teď jsi mě navnadila, brzo si knihu přečtu, zní to jako můj šálek kávy, těším se, děkuju za recenzi :) A super blog, budu ho muset prozkoumat více

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se recenze líbí, kniha je to vážně úžasná :-).. Jen zkoumej, budeme jedině rády :-)

      Vymazat