14. 3. 2014

Co máte v ruce raději?



Co si budeme povídat, to jak lze s knihou během čtení manipulovat, ovlivňuje i kvalitu čtení. Jde především o rozměry knihy a její váhu. Přeci jen, když ležíte na zádech a nad sebou držíte pomalu kilovou knihu (trochu přeháním, ale zachvíli vám bude připadat ještě těžší), tak máte problém. A jaké tedy máme možnosti? 

Kniha 

Měkká nebo tvrdá vazba? 
Základní dělení knižních vazeb je na měkké a tuhé. Tuhé vazby jsou odolnější, ale jejich výroba je náročnější a dražší. Proto se v poslední době rozšířilo používání měkkých vazeb (paperback), což umožnilo snížit náklady na tisk knih. Souvislost je zde i s poplatky za autorská práva, která se mohou lišit pro vydání v měkké vazbě a v tuhé vazbě. Dále se měkké i tuhé vazby dělí podle způsobu spojení na lepené a šité. 

Tak tady je to u mě jednoznačné. Je sice fakt, že paperback se mi drží líp - dá se zlomit, ale pak lituji poškozené knihy a navíc se u toho nedá jíst, kniha se mi pořád zavírá. Takže i když je lehčí a levnější, dám přednost tvrdé vazbě. Lépe vypadá, více vydrží, ale zase se s ní hůře manipuluje, musíte používat obě ruce, a nebo mít knihu na podložce. Je to něco za něco. 

E-Book 

Čtečka elektronických knih 
Jako velký zastánce knih, jsem si čtečku knih pořídila až nedávno. Odolávala jsem dlouho, říkala jsem, že jí nepotřebuji a že kniha je kniha. No a teď jí pomalu nedám z ruky. Kniha je sice kniha, ale čtečka je skladná – můžete mít s sebou třeba i 10 knih a vše se vejde do malé kabelky. Velká výhoda je lehkost a parametry akorát do jedné ruky. Tělo při čtení můžete polohovat a natáčet jak chcete a čtečka vám v tom bránit nebude. Takže čtení venku na dece nebo cestování, jedině se čtečkou. Nedávno jsem byla u zubaře a na pohotovosti jsem strávila cca pět hodin v čekárně, ano byla to opravdu pohotovost. Nechápu, jak ostatní kolem sebe jen zírali, takovou dobu jen koukat do zdi? Ještě že si beru čtečku všude s sebou, přečetla jsem tam půlku knihy. 

Notebook 
Tak to už moc velká konkurence není. Docela se na něm čte dobře, ale nejdou u něj tak dobře měnit polohy při čtení. Navíc z něj bolí oči a skladný tedy určitě taky není. Jediná výhoda je, že se u něj dá dobře jíst i číst zároveň.

Shrnutí? Doma v posteli nebo na gauči s knihou, při cestování a do čekárny čtečka knih a při jídle notebook. 

Jak jste na tom vy? Jakému formátu knihy dáváte přednost? A jak trávíte čas v čekárně?




Katka 


Zdroj 
Informace: cs.wikipedia.org
Obrázky: zpravy.tiscali.cz, elektronicka-kniha.okamzite.eu, www.kjd.pb.cz, pctuning.tyden.cz

18 komentářů:

  1. Preferuji klasické knihy v pevné vazbě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, abych pravdu řekla, číst z notebooku mě vůbec nebaví a nečtu z něj ani při tom jídle. Prostě se na to nedokážu soustředit tak dobře jako na knížku nebo čtečku. =D Ale jinak s tebou souhlasím, teda až na to, že já mám radši knížky v paperbacku. Nevím proč, prostě mám pocit, že k nim mám tak nějak bližší vztah... =) Ale na cestování a povinnou četbu je čtečka nenahraditelná, to přiznávám, i když jsem se jí v minulosti taky hodně bránila... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dřív četla z notebooku pořád, teď už si to moc nedokážu představit.. Zpohodlněla jsem :-D..

      Vymazat
  3. Čítam už len na čítačke. Prakticky ju nedám z ruky. Pri papierovej knihe už mám problém, je ťažká a občas stláčam okraje stránky a čudujem sa, prečo sa mi strana neotočí. Potom mi dôjde, že to musím listovať :D Čítačku som dostala pred tromi rokmi na narodeniny a bol to najlepší darček. Je to moja najlepšia kamoška :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem se zasmála tomu otáčení stran :-D.. Je pravda, že je čtečka pohodlnější a rychle se na to zvyká :-)

      Vymazat
  4. Mám to dost podobně jako Ty, akorát místo notebooku mám mobil nebo tablet u jídla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mobil jsem zkoušela, ale mám moc malou obrazovku, i když v případě nouze :-D

      Vymazat
  5. Knihy čítam aj v elektronickej podobe, no musím povedať, že na klasickú pevnú väzbu to nemá :) Klasika je proste klasika a držať knihu v ruke je niečo iné ako držať umelú knižku elektroniku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To samozřejmě, na knihu nic nemá.. Ale momentálně mám devět měsíců staré dítko a u toho se se čtečkou také manipuluje líp.. no máme to rozdělené, při jakých situacích co používat :-D

      Vymazat
  6. Čtečku mám, ale pouze na knihy a angličtině (z nichž některé potom stejně dokupuji). Moc jí nepoužívám, nejradši mám knihy. Tvrdá vazba je fajn, ale já mám radši měkkou vazbu, protože se mi líp drží a když se k ní nechovám jako hovado, je jako nová (pokud jí někomu nepůjčím, že). Navíc je levnější, což je pro mě jednoznačné plus, ale jinak je mi to jedno. Pokud se mám rozhodnou mezi měkkou a tvrdou vazbou bez ohledu na cenu, většinou dávám přednost té, jejíž obálka se mi líbí víc. Jinak knihy s sebou tahám docela ráda, nevím proč, ale do školy si vždycky beru knihu a ne čtečku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, jenže já knihy často půjčuji a třeba vampýrskou akademii jsem obrečela, v jakém stavu se mi vrátila.. no jo, co nechceš, půjč.. když já chodila do školy, tak mi nic jiného než knihy ani nezbylo :-D a teď zas řeším úsporu místa v tašce, takže má čtečka přednost..

      Vymazat
  7. no, každé má něco do sebe, to je pravda, ale za sebe OSOBNĚ, musím říct, že nejraději mám fyzickou, voňavou a těžkou knihu, nejlépe v pevné vazbě. často čtu u jídla, a pokaždé mě vytáčí, když u něho jíst nemůžu, nebo když musím číst paperback. u toho aby byl člověk MacGyver, aby si nějak zařídil, aby mu kniha držela :D

    jinak čtečka je fajn, to určitě, ale zase si nedovedu představit, že bych si nakoupila 10 nebo i víc e-booků a pak mi ji někdo ukradl, nebo se mi rozbila. z vlastní zkušenosti se zloději vím, že zloději po knihách nejdou :D

    neříkám čtečce ne, spíš myslím, že bych si ji někdy koupila, ale asi kvůli studijním materiálům, učebnicím nebo přípravám na hodiny a tak podobně. jako čtenářka asi ale zůstanu staromódní :-)

    pěkný článek ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s tím jídlem chápu, taky to pořád řeším :-D..
      pro mě je u knihy to největší pozitivum, že mi po čtení zůstane kniha, kterou si mohu vystavit, přeci jen e-book do knihovny nedám, ale zas jsou situace, kde jsem si na čtečku tak zvykla, že je pro mě nenahraditelná..

      jsem ráda, že se líbil :-)

      Vymazat
    2. tak na to jsem zapomněla! taky jako ty mám ráda knihy v knihovničce a ta čtečka... takovou možnost ještě nemá

      těším se na další články ;-)

      Vymazat
    3. Bohužel, to by měl výrobce ještě nějak domyslet :-)..

      Vymazat
  8. Na čtečce čtu o dost rychleji, než normální knihu. A vyberu si i pěkně tlustou knihu např. Hra o trůny :) Normálně bych se do toho nepustila, protože bych věděla, že to bude dlouho trvat, než to přečtu ale ve čtečce to bylo za chvilku přelouskané. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, teď čtu Kruh- je to docela velká kniha, a párkrát už jsem pomyslela na čtečku :-D.. a většinou když se mám rozhodnout kterou knihu budu číst, tak přihlížím i k tloušťce knih :-D

      Vymazat