15. 2. 2014

Rozhovor - M.T. Majar

Vtipná, milá a okouzlující. Tak vidím já, českou spisovatelku M.T.Majar. Jistě každý zpozoroval, knihy právě od této spisovatelky. Série vlci a z úplně jiného soudku Hot Boy, se nepřehlédnutelně zapsali k české literatuře. Jak vůbec vznikl nápad pro tyto knihy a na co se můžeme těšit dál? Na to vše a ještě víc, nám spisovatelka odpověděla.











1. Jak vznikl nápad na vaši sérii Vlci?

Na začátku byla moje oblíbená knižní série od Laurell K. Hamilton, kterou jsem nadšeně hltala a jejíž svět mě oslovil. Pak jsem jen tak pro radost stejně postižených čtenářek, se kterými jsem se scházela a stále scházím na webu www.anitablakebooks.cz napsala pár povídek o postavách z tohohle světa a nakonec se pustila i do vlastní fan-fiction verze. Povedla se, líbila se a to už pak byl jen krůček k přepracování na vlastní příběh.

2. Od knihy Hot Boys, je to docela skok, který příběh se vám psal lépe?

Hot Boys jsem psala krátce po Znamení vlka, vlastně téměř hned poté a neměla jsem žádný problém s tím, přehodit výhybku na jiný příběh, jiný svět a jazyk. Obě tyhle knížky jsem v podstatě vyplivla, takže můžu říct, že se mi psaly dobře obě.


3. Mnoho spisovatelů se se svými postavami ztotožňuje. Jak moc je vám Tori podobná?

Podobná je mi v mnohém. Někdy je to dobře, jindy ne – koneckonců nikdo z nás není dokonalý. Ale její pocity a reakce jsou dost často moje. Člověk se zřejmě úplně nevyhne tomu, aby se mu do příběhu neprolínaly vlastní zkušenosti a prožitky, vlastní pocity. Tori není princeznička. Ani já nejsem.



4. Kde čerpáte nápady a vtipné scénky do svých knih? Je to čistě vymyšlené, nebo do příběhů vkládáte i části ze svého života?

Je to podobné jako u předchozí otázky. Mám ráda humor, veselé a pohodové lidi kolem sebe. Spousta situací opravdu vychází z vlastních zážitků, nebo ze zážitků mých blízkých, známých. A někdy si prostě bohapustě vymýšlím.



5. Jaké bylo zjištění, že vám knihu vydají v tištěné podobě?

Co myslíte?:-) Byla to paráda. Čistá radost a euforie. Drzost a nadšení. Pocit zodpovědnosti přišel až pak. A teď mi pořád sedí za krkem jako hnusná chlupatá opice J



6. Máte v plánu se pustit do nějakého dalšího příběhu?

Mám. Spíš ale samostatné knížky, samostatné příběhy než série. S tou počkám, až se objeví něco, co mi za víc než jednu knížku bude stát.




7. Elijah nebo Ruben?

Ruben. Ale Eliahovu fotku bych pořád nosila v peněžence.-)


8. Jaké knihy sama čtete?

Momentálně je to hrozný pel-mel. Odjakživa inklinuju spíš k temnějším příběhům, mám ráda horory, thrillery, kriminální příběhy. Zrovna teď si rochním u Vánoční říše od Joe Hilla. Mám ráda českou krutopřísnou školu – Kulhánka, Kotletu, Kopřivu. Baví mě autorky, které se s tím tak říkajíc nemažou – Gillian Flynn, Mo Hayder, Tara French. Napínavé a velečtivé příběhy. A pak si klidně odskočím i k romantice, naposledy to bylo „Než jsem tě poznala“ od Jojo Moyes. Hezké a plakací J


9. Kde vás v nejbližší době můžeme zastihnout? Chystáte se třeba na každoroční Svět knih?

Ano, na Světě knihy v květnu v Praze budu. Zatím ještě nevím, jaký bude přesný plán, ale chystá se tam velkostánek, spojující několik nakladatelství včetně mého mateřského Fantom Printu, takže se tam budu někde vyskytovat. Jak budu mít konkrétní představu, bude info na facebooku a nebo u mě na webu.


10. A teď jistě pro vás známá otázka. Kdy se můžeme těšit na další díl s Tori, Rubenem a Elijahem?

Na tohle v tuhle chvíli neumím odpovědět. Momentálně pracuju na knížce s názvem „Hell Boys“ J, pak mám rozepsaný jiný příběh. Plánů fůra, času málo. Musím počkat, až si mě ti tři zase zavolají.











Tímto bych chtěla pani Majarové velmi poděkovat. Jako veliký fanoušek, si toho velmi vážím. Ještě jednou moc a moc děkuji. Mája


Zdroj: http://www.mtmajar.cz/

4 komentáře:

  1. Dobrý rozhovor! :) Musím si od této autorky něco přečíst, už jsem toho o ní tolik slyšela, ale ještě jsem nic nečetla. :/ :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za rozhovor :-)
    Páni, už se nemůžu dočkat Hell Boys. Její Hot Boys zbožňuju, je to moc povedená knížka. Takže mě strašně potěšilo, že se rozhodla psát v tomto duchu :-)
    Marci

    OdpovědětVymazat