20. 2. 2014

Jak to vidím já - Překroč svůj stín - dvojrecenze + audio (MaKa)

Název: Překroč svůj stín
Původní název: Pushing the Limits
Autor: Katie McGarry
Série: Pushing the Limits
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 376
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání v ČR: 1/2014

Anotace: Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, svět se jí obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín.






Spisovatelka:
Katie McGarry byla teenager v dobách grunge a chlapecké kapely a na ty roky vzpomíná, jako nejlepší a nejhorší ze svého života. Je milovníkem hudby, šťastného konce a reality show, a je tajným fanoušek University of Kentucky basketbalu.







Jak to vidí Mája... 


Obálka: Úchvatně obyčejná a k příběhu naprosto se hodící. Přesně ten druh, po kterých v obchodě sahám.

Hlavní postava: Tady se nám střídají pohledy dvou hrdinů. U tohoto typu knížek, to naprosto zbožňuji. Číst myšlenky a vciťovat se do hrdinek, není nic neobvyklého, ale proplouvat emocemi samotného Noaha, bylo prostě, nádherné…
Echo - Utrápená dívka s problémy až nad hlavu. Je příjemná, milá a umí být vtipná. Přes veškerou bolest, kterou v sobě skrývá, dokáže milovat a pro tento cit i odpouštět.
Noah - Kluk který si prošel mnohým. Nepochopený, nenáviděný a přesto odevzdán. Hltala jsem každou stránku Noahových kapitol a jeho emoce se dokonale proplétaly s mými.



„Mrzí mě to, Noahu,“ zašeptala. „Mrzí mě to.“

Negativa: I v tak krásné knize jako je tato, přece jen jsem nějaké našla. Grace a její falešné přátelství + celkový chod na celé škole. Přišla jsem si, jako bych se vrátila zpět na základní školu. Některé nápady, nebo věty, mi přišly hodící se spíš pro jinou věkovou skupinu. Ovšem musím podotknout, že to bylo spíše z kraje knihy, potom už se vše v dobré obrátilo.

„Čím to je, že když na mě je někdo hrdý, můj život je úplně na hovno?“

Pozitiva: Tady bych mohla psát a psát a psát. Ovšem samotný nápad na tuto knihu, ale jasně vítězí. Je to výborný příběh s výbornými postavami. Paní Collinsová, Lili, Beth, Isaiah a další., byli prostě super. Líbila se mi rozmanitost děje, která se přesto odehrávala na stejných místech.



„Není nic, co bys mohla udělat špatně, když
pouhé tvoje dýchání dělá všechno lepší.“


Celkové shrnutí: Jedním slovem bomba. Přes lehkou podobnost s jiným tituly, je tato kniha stejně jedinečná. Echo po nedávných záležitostech, se ocitá z vyšší společnosti školy, na samém dně. To málo, co si pamatuje, ji doprovází novým životem. Noah je vyvržencem školy od samého začátku, nikdo ovšem neví, že takový nebýval vždycky. Cesta těchto dvou se proplétá a honba za snem, být zase normální, může začít. Nechuť spolupracovat, odlišné názory na svět, se nakonec promění v něco, co už nejde vzít zpět…

I tak bych mohla knihu shrnout, ale líbí se mi, že v této knize nejde právě jen o vztah, ale o mnohem více. Dvě rodinné tragédie, přátelství, láska, beznaděj. Každé rozhodnutí které hrdinové udělají, se projeví v budoucnosti jejich dalšího života. Co je v knize krásné je to, že se tam neustále objevují naprosto dech beroucí gesta. Nedokážu ani slovy popsat pocity, které tato kniha ve mě vyvolala a hlavně, co vše uvnitř mě samotné zanechala.
Miluji, ten příběh...

Obálka 8/10
Emoční vypětí 10/10
Celkový děj 10/10
Doporučení 10/10

Vaše - těžce zamilovaná - Mája


Jak to vidí Katka: 


Když jsem začínala číst Překroč svůj stín, měla jsem z toho rozporuplné pocity. Už jak udává název knihy, bylo mi jasné, že to nebude žádná přeslazená romantika, ale že se tam budou řešit „vnitřní démoni“, což se mi už od začátku potvrdilo. I přes smutek a nespravedlnost jsem se do knihy ihned začetla a nemohla se odtrhnout. Tato kniha má druh příběhu, který na něco poukazuje a nutí čtenáře se nad ním zamyslet. Ukazuje nám děj z pohledu dvou hlavních postav, detailně nám popisuje jejich myšlenky i emoce. Ať už jde o Echo, která kdysi oblíbená, se kvůli jediné noci straní kolektivu. Nebo o Noaha, dříve premianta třídy a sportovce, který je nyní vyvrhel. Jejich osudy se spojí a k jejich dobru se jim do cesty přimotá nejdřív odmítaná klinická sociální pracovnice paní Collinsová. Příběh poukazuje na to, jaký může být život v pěstounské péči, jeho klady i zápory. Řeší rozdělení studentů podle oblíbenosti, které mi tady přišlo až přehnané.

Další část příběhu se naopak zaobírá psychickými problémy, ať už jde o problémy s autoritou nebo o panické ataky z prožité hrůzy. Kniha je plná silných emocí, v jednu chvíli se nad něčím pousmějete, záhy hledáte kapesník a pak se rozplýváte láskou. Postavu Echo jsem si oblíbila a myslím, že v celé knize se mi nestalo, že bych nesouhlasila s jejím jednáním. Její otec situaci nezvládal, aspoň že jí zbyla kamarádka Lila. Noah byl také skvělý, a to nejen kvůli jeho „břišákům“. Jeho láska a starost o bratry a později i o Echo byla velmi dojemná. Proměna postav během celého děje je velmi intenzivní. A samozřejmě nemohu vynechat to hlavní, co je vlastně lepší, být vyvrhel nebo být normální?






Hodnocení:                             děj 5/5                  obálka 5/5



Katka


Zdroj
Obrázky: ona.idnes.cz, www.vylecit.cz
Anotace+obálka: CooBoo



Přinášíme naše malé audio. Předem chci říci, že jak jsme se dušovaly, že nebude spoilerové, tak naopak, toto audio je jeden velký spoiler. Prosím tedy, pouštět až po přečtení knihy. :-)
Co se týče samotné nahrávky, tak nás prosím omluvte, ale ani jedna z nás, nemá s tímto žádné zkušenosti a proto je nahrávka velmi laická a chvílemi až nudná. Budeme velmi rády za každý komentář, zda se Vám to líbilo, co máme změnit a hlavně, zda v tom nadále pokračovat.
P.S. Vezměte si do ruky papír a můžete začít čárkovat, kolikrát Mája vyslovila slovo "jakoby". :-)






2 komentáře:

  1. Holky musím s vámi jenom souhlasit, naprosto skvělá a emocemi nabitá kniha. Musím se přiznat, že při čtení posledních Noahových kapitol jsem jenom odhazovala mokré papírové kapesníky ten kluk mě prostě dostal.Recenze opět vystihuje jak knihu vidím já super holky jen tak dál;-) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty náš úžasný věrný čtenáři :-), moc ti děkujeme. :-)

    OdpovědětVymazat