30. 11. 2014

Jak to vidím já...

Krásný kultivovaný muž a žena, která žije jen rvačkami a miliskováním po hospodách? Vampýr a zaklínačka – lovkyně nestvůr? Touha si nevybírá a Lota s Urianem se jako Julie a Romeo fantaskního světa vyrovnávají s nenávistí svých soukmenovců, intrikami i rozdílnými povahami.
Petra Neomillnerová – Psí zima

Série: Zaklínačka Lota
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 368
Rok vydání v Čr: 2014 (druhé vydání)

Anotace: Bojovat s nestvůrami je jedna věc, a do jedné z „nestvůr“ se zamilovat druhá. Střet světů, mrazivý dech zimy, který svede pod jednu pokrývku i nepřátele a válka hladových se sytými, krutých se zoufalými. Jsou vampýři sadistické zrůdy, nebo zjemnělí požitkáři? Zvítězí povinnost a přísahy, cit a touha po klidném životě, nebo všechno pohltí krvavý zápas bez pravidel?



Shodou okolností se zaklínačka Lota seznámí s vampýrem Urianem a samozřejmě by tomu nemohlo být jinak, než při pořádném boji. Urian jí zachrání život a navzájem k sobě zahoří láskou. Ovšem „žili spolu šťastně až na věky“ tady rozhodně nečekejte. Jejich rody sice nejsou znepřátelené, ale také se zrovna dvakrát  nemusí. Lota patří mezi zaklínače, to jsou ti, kteří loví a zabíjí různá monstra, jež se utrhla ze řetězu a ohrožují člověka. Je to banda nevychovaná, prostořeká a sprostá, málokdy spí sami a pro ránu nejdou daleko. Naopak Urian patří mezi vampýry. Je ze vznešeného rodu a šavli držel v ruce jen kvůli tomu, že to by dobře vychovaný muž měl umět a že by měl ovládal aspoň základní práci se zbraní.

Ani jedna strana není ze svazku nadšena, ale to Lotu ani Uriana nezajímá. Lota ví, že ve Škole – v jejím domově – rychle dochází peníze. A tak se s tím chce vypořádat po svém. Nechá se najmout starým a mocným vampýrem, jehož nabídku nemůže odmítnout. Jenže se práce pokazí a nakonec jde o život Lotě. Urian se ji pokusí schovat, ale vydrží temperamentní zaklínačka sedět na zadku a nic nedělat? Navíc to vypadá, že v tichém kraji přeci jen není takový klid, jak si původně mysleli. Proč se najednou všude objevují vraždící bestie v podobě kožoměnců? Psí zima právě začala


Jsou tady, ještě než se nůž dotkne stařenina hrdla, přesně jak čekala. Čtyři, dvě feny, kulhající černá a prašivá žíhaná, jednooký pes a pak pes, vlekoucí za sebou pravou nohu. To je ten, který spadl ze skály, odhadne Lota a tasí meč. Zvířata na ni vrčí a oči, jejich zdivočelé, zpola lidské oči, se na ni upírají. Čekají, až podřízne ženu.                                         Str. 35


Petra Neomillnerová se ve své tvorbě zaměřovala především na fantastiku, teď však píše i knihy pro děti a společenské romány. Ukazuje silné samostatné ženy schopné vyrovnat se s nástrahami světa, který jim příliš nepřeje, rebelky, které neberou ohled na předsudky, vášnivé ženy, které si vybírají stejně nezávislé protějšky. A co nás tedy čeká v první knize zaklínačského cyklu? Divoká Lota, zakázaná láska a boj na život a na smrt.

Pokud s českou autorkou právě začínáte, zaklínačka Lota je pro vás jistě tou správnou volbou. Ovšem nečekejte, že příběh bude stejně sladký jako sága Stmívání, žádný Edward ani Bella se nekoná. Naopak nás čeká tvrdý středověk, kdy je vaše čest to jediné, co máte, a většinou ji rychle zaprodáte za možnost zachovat si svůj život, anebo za přání zemřít rychle. Ani Lota není žádnou krasavicí, zaklínači jsou poseti jizvami z bitev, a těmto ozdobám se nevyhnul dokonce ani jejich obličej. Ovšem vampýři, to je dokonalost sama. Vybrané chování, pitoreskní tvář a načančané obleky.

Psí zima se skládá z mnoha pohledů. Chvíli putujeme s Lotou, poté osnujeme pomstu s třínohou fenou, ale také pozorujeme, jak postupně mužní Urian, jak by pravila Lota – narostly mu koule. Ale než se tomu tak stalo, chvílemi nesourodý pár vypadal místy až komicky. Přeslazený Urian a Lota bojovnice, která v posteli nikdy nedělá cavyky. Pokud jste již měli možnost číst Dítě Skály, bude vám Psí zima připadat v oblasti sexu jako jeho slabý odvar, není zde tolik popisů samotného aktu, a tak vám kniha nebude tolik připomínat erotický román. Ovšem vyjadřování je stejné, pokud jste citlivky a neunesete sprostá slova, knize se obloukem vyhněte, Torgeho projev by vás srazil na kolena.


Petra Neomillnerová opravdu psát umí, její postavy si rychle oblíbíte a časem už se ani nepozastavujete nad všemožnými zločiny proti lidskosti. Vraždění ve vás bude brzy vyvolávat stejné emoce, jako jedení chleba – naprostá přirozenost, jež k Lotě, k její práci a k prostředí, ve kterém žije, patří.


Hodnocení               obálka 4/5               příběh 4/5


Katka


Recenze napsaná pro LaCultura.


Zdroj:
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: sokolik.signaly.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat