31. 10. 2014

Jak to vidím já...

Trudi Canavan – Sonea: Společenství čarodějů


Originální název: Sonea - The Magicians' Guild
Série: Trilogie o černém mágovi
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Zoner Press
Počet stran: 384
Rok vydání v Čr: 2013/třetí vydání

Anotace:  Rok co rok se čarodějové ze Společenství vydávají očistit ulice Imardinu od tuláků, darebáků a různých jiných ničemů. Mistři magických oborů jsou přesvědčeni, že se jim nikdo a nic nedokáže postavit. Jenže to se mýlí. Křivdy a příkoří, které se dějí jí i jejím blízkým, Soneu rozčílí a ona pak ve vzteku mrští proti ochrannému štítu čarodějů kamenem. Zloba a zášť probudí v mladé dívce z ulice magické schopnosti. K údivu všech okolostojících kámen kouzelnou bariérou proletí a jednoho z mágů srazí k zemi. Nejhorší noční můra Společenství se stává skutečností. Někde v ulicích se volně pohybuje nevycvičená čarodějka. Je třeba ji najít a zneškodnit, a to rychle. Dřív, než se její síly nekontrolovaně uvolní a zahubí nejen ji, ale přivodí zkázu celého města.



Po dvou letech je Sonea nucena vrátit se zpět do slumů mezi spodinu. S tetou a strýcem byli vystěhováni vojáky a teď hrozí, že během Očisty budou z města vyhnáni. Očistu totiž podporuje král a s pomocí Společenství čarodějů vyhánějí každý rok před zimou žebráky z Imardinu ven. Jenže než se jí podaří nějaký přístřešek najít, narazí na gang, jehož členkou kdysi bývala. Shodou několika okolností se opět ocitá po boku starých kamarádů Harrina a Ceryho, kteří se zbytkem gangu chtějí po čarodějích házet kameny. Ty sice neprojdou přes magický štít, ale chlapci musí dát nějak najevo svůj nesouhlas s Očistou.

Jenže tentokrát je něco jinak, jeden kámen skrz štít přeci jen projde. Sonea zírá na své ruce a nechápe, jak je to možné, poté se dává na útěk. Nikdo ze Společenství nejdřív nechápe, jak někdo dokázal sám sobě aktivovat magické schopnosti, ovšem vědí, co přijde teď, pokud se mladý čaroděj nenaučí kontrolovat své schopnosti. Magie se v Sonee bude hromadit, až tím ohrozí a poté i zničí sebe i své okolí. Jenže jak najít někoho, kdo nechce být nalezen? Nejen že Sonea čarodějům nevěří, ale navíc se vyzná ve slumech, kde ji jen tak nikdo nenajde a její přítel Cery má velmi zvláštní kontakty. Přemůže magie Soneu nebo ji mágové naleznou včas? A chtějí jí pomoci nebo ji zabít?

„Někdy se ovšem ukázalo, že mladý muž či žena již svoje síly „uvolnili“ – tak aspoň tento proces tehdy nazývali. Tyto jedince, známé jako „předurčené“, pak Společenství nikdy neodmítlo, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé, všichni byli velmi silní. Zadruhé, museli se svou moc naučit ovládat.“                             Str. 33

Australská spisovatelka Trudi Canavan patří mezi nejúspěšnější autory fantasy literatury posledních deseti let. Její příběhy se drží na vrcholcích žebříčků bestsellerů, byly přeloženy do mnoha jazyků a zaznamenaly nebývalý úspěch po celém světě. Nakladatelství Zoner Press čtenářům nabízí nové v pořadí již třetí, přepracované vydání Trilogie o černém mágovi a díky tomu si můžete knihu o Sonee, dívce z ulice která se stane první neurozenou novickou v Imardinu, vychutnat s novou ještě hezčí obálkou.

Kdo čeká, že Sonea: Společenství čarodějů je kniha plná krvavých šarvátek a magických střetů, bude zklamán. Kniha nás totiž pomalu seznamuje se světem, v němž Sonea žije a přibližuje nám její život – ukazuje, kde vyrůstala a za jakých podmínek. Na druhé straně máme Společenství čarodějů, kde se místo kouzlení dočkáme hlavně politikaření a pletichaření. Mladí čarodějové totiž pocházejí z rodů – patří mezi bohaté vrstvy, a tak mají jisté vlastnosti v krvi již od narození. Ovšem i zde se najdou výjimky a některým čarodějům život lidí ve slumech není až tak lhostejný.

Když bych knihu rozdělila do částí, tak začátek knihy je ucházející. Máme skvělý potenciál nového světa, který Trudi Canavan bohužel zcela nevyužila. Kasty obyvatel nevysvětlila dostatečně, a tak můžete zpočátku trochu tápat, později v příběhu tuto chybu naštěstí dodatečně napraví. Pohledů na situaci máte hned několik. Sonea, dívka chudá, nedůvěřivá, ale velmi chytrá. Dále se střídají pohledy mágů, mezi nimiž se občas můžete ztrácet. Postav je mnoho a jsou nedostatečně propracované. V polovině knihy jakoby se autorka rozmyslela, vynechala nudné části a děj přeci jen nabral spád. V tuto chvíli už se od knihy nemůžete odtrhnout a na samotný závěr se dočkáte i hlubších emocí.


Bylo to mé první setkání s Trudi Canavan, a tak nemohu srovnat knihu Sonea: Společenství čarodějů s jejími dalšími knihami. Ale jako první díl kniha obstála a položila dobrý základ pro druhý díl Sonea: Novicka.



Hodnocení     obálka 5/5         příběh 3/5


Katka


Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.


Zdroj
Anotace, obálka: zonerpress.cz
Obrázky: cearafinn.deviantart.com

2 komentáře:

  1. Nepochybne to vyzerá na zaujímavú knihu s dobrým námetom a rada by som si ju prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět je vážně výborný, názory na knihu se různí, ale mě celkem sedla, jsem zvědavá, jak na tom bude druhý díl :-)

      Vymazat