5. 10. 2014

Jak to vidím já - Vodní apokalypsa

Název: Vodní apokalypsa
Původní název: Fallvatten
Autor: Mikael Niemi
Počet stran: 280
Nakladatelství: Moba
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Vincent Laurin, rozvedený muž ve středním věku, se v severním Švédsku živí jako pilot vlastního vrtulníku. Jeho bývalá žena Henny si však najala dobré advokáty a chystá se sebrat mu všechno, na čem mu záleží.






----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Co by člověk měl mít s sebou, když se ocitne na pustém ostrově? Vždycky mu připadalo, že je to povrchní otázka, která patří do bulvárních časopisů. 
Ale teď už ne.
Které tři věci jsou v tvém životě nejdůležitější? Jenom tři věci. O všechno ostatní přijdeš."“
Str.110
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozvedený muž, který chce spáchat sebevraždu. Matka hledající svou dceru, nebo třeba žena, která utíká před chlípným chlapem. Každý člověk v městečku Luleå řeší svůj problém, přesto je všechny něco spojuje. Obrovská tragédie ve formě protržené Suorvské přehrady.

Z počátku čtení se dozvídáme o každodenních starostech obyvatel kraje Norrbotten, kdy nám autor dává nahlédnout do příběhů více postav. Autor Mikael Niemi, oceněný švédskou literární cenou z roku 2000, dokazuje, že psát stále umí. Do svého příběhu se nezalekl vložit několik různých postav a jejich vyprávění. Čtenářům přiblížil hnutí mysli starších mužů, mladých dívek, i žen na pokraji zhroucení.

Popsaný děj, ve kterém prožíváme životy několika hrdinů, nám ovšem nabízí i realistické ztvárnění povodně. Ničivou vodní masu, která strhne vše, co jí vleze do cesty. Je jí jedno, zda je to auto, strom, dům, či člověk. Právě díky tomu se z obyčejné procházky dostáváme přes hučení kolosu, až na boj o život

Mikael Niemi napsal uvěřitelné dílo na téma, o kterém se mluví čím dál více a dal nám nahlédnout do jeho tajů a strastí. Právě proto se čtenář ocitá přímo v ději s hlavními protagonisty a lapá po svěžím vzduchu, jako oni. V knize jsou skoky z jednoho vyprávění k druhému, kdy ovšem kapitoly jsou krátké a hlavně čím dál zajímavější. Proto nudné části nikde nenajdete a můžete si čtení užít do sytosti.

Titul Vodní apokalypsa ukrývá i skvěle popsané myšlení hlavních hrdinů a jejich chování. Čtenář je tedy svědkem chování dcery uprostřed dvou rozvádějících se rodičů, nebo muže, který ublíží ženě tím nejhorším způsobem a ještě za to viní právě onu zraněnou. Každá část jejich pohnutek a činů jeuvěřitelná. Ovšem pro nezkušeného čtenáře může být častý přechod dějových linií i problémem a severská jména, názvy měst a vod, tomu ještě přitěžují. 

Škoda, že si autor více nepohrál s popisem celé vodní události, jelikož tu nám dává pouze zprostředkovaně přes své protagonisty, kteří sice jsou v hlavní palbě blátivé a smrtící řeky, přesto se toho dozvídáme stále málo. Na druhou stranu můžeme být i rádi, že nás toho autor ušetřil. Příběh se odehrává během několika hodin, kdy myšlení a pocity hrdinů zůstávají hlavním předmětem celé knihy.

Spisovatel Mikael Niemi představil pozoruhodné dílo, u kterého jistě nezůstanete klidní, a celému světu dokázal, že nejen detektivkami severští autoři vynikají.




Doporučení 4/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro nakladatelství MOBA.
Titul si můžete objednat zde.


Mája




Žádné komentáře:

Okomentovat