7. 6. 2014

Jak to vidím já...

Petr Eisner – Rok ohně 

Autor: Petr Eisner 
Originální název: Rok ohně 
Série:
Nakladatelství: Knihovnice.cz 
Počet stran: 320 
Rok vydání v Čr: 2014 

Anotace: Erna Leitnerová přijíždí na začátku roku 1932 do Mnichova, kde se snaží v době krize najít práci. Mladou ženu ale provázejí zvláštní zdravotní potíže. Silné bolesti hlavy a další podivné stavy, ovlivňující její chování, jí přesto nezabrání uspět a Erna získává práci v předním mnichovském nakladatelství. Brzy se ukazuje, že nechtěla pracovat nikde jinde. Cíle jejího jednání a důvody, ale zůstávají tajemstvím. Erna se díky kontaktům z nakladatelství pomalu dostává do vyšších kruhů a je svědkyní dramatických událostí, které mají změnit chod celého Německa, kvůli neustále sílící Národně socialistické německé dělnické straně v čele s nadějným Adolfem Hitlerem. Přesná historická fakta, o která se většina příběhu pevně opírá, se tak mohou začít bortit, pokud do nich Erna dokáže správně a včas zasáhnout. Kdo je ale vlastně Erna Leitnerová? A odkud a proč do Mnichova přijela? Její Rok ohně začíná.

Petr Eisner v roce 1998 získal za svou poezii ocenění na soutěžním festivalu Ortenova Kutná Hora. Na to konto mu o tři roky později jako prvnímu vychází v knižnici Ortenovy Kutné Hory básnická sbírka Jogging a Skleróza. Velkého ohlasu kritiků a čtenářů se dočkaly taktéž jeho první dva romány Rychlé lodě do pekel a Obranný reflex. Úspěch zaznamenaly také jeho divadelní hry, zejména pak Milující sestra z roku 2002, která byla o sedm let později zpracována do knižní podoby. 

Návrat do minulosti…
Dokážete si představit, že byste měli možnost, aspoň jednou se vrátit do minulosti? S knihou Rok ohně se vracíme do Německa roku 1932, kdy stoupá nezaměstnanost a lid se začíná bouřit. Právě v této době se začíná projevovat jeden velmi schopný řečník a nemůže jím být nikdo jiný, než Adolf Hitler. Německému lidu dochází, že takhle to dál nejde a stávající vůdce změny neslibuje, tím má Hitler cestu k moci otevřenou. Anebo ne? Co když se mu do cesty postaví jedna mladá a tajemná žena? 

Erna Leitnerová má splnit čtyři úkoly. Musí se dostat do Mnichova, najít si byt a poté si najít práci. Moc ráda fotografuje, a tak je pro takovou práci schopna udělat skoro cokoliv. Práci dostane hned na po prvé v nakladatelství, které dělá reklamu pro Adolfa Hitlera a její novou kolegyní není nikdo jiný, než Eva Braunová. Co stojí za její snahou o navázání přátelství s Evou Braunovou? Má snad Erna s Evou nějaké plány? Jaký je Ernin čtvrtý úkol? A co způsobuje její neustálou bolest hlavy? 

Rok ohně je mojí první knihou od Petra Eisnera a mohu říct, že tento spisovatel na mě opravdu zapůsobil. Kniha je psaná velmi čtivě a je vhodná i pro čtenáře, kteří historii v lásce moc nemají. Autor nás nezahlcuje zbytečnými daty a detaily historických událostí, ale vybral jen důležité situace, které popsal stručně a které byly důležité pro příběh, aby si čtenář připomněl, jak to tehdy vše probíhalo. 

Kniha je sice psaná z pohledu Erny, ale úplně se do postavy vžít nelze, a tak to Petr Eisner také zamýšlel. I když nám zprostředkoval Erniny nynější pocity, stále ještě zůstává spousta otázek o její minulosti. Petr Eisner toho vždy řekne tak akorát, aby toho neřekl moc a Erna si zachovala svá tajemství a díky tomu i určitou tajemnost. Líbilo se mi nejen bližší poznání doby, ale i poznání postav. I když jejich chování bylo smyšlené – nikdy mě třeba ani nenapadlo, že by Adolf Hitler mohl jít do kina nebo Eva Braunová s kamarádkou na pivo. Díky tomu postavy vypadají lidštěji a při čtení si je čtenář nepředstavuje jako fotografie z učebnice. 

Rok ohně určitě moc doporučuji, je to historický thriller, který poukazuje na to, jak může dopadnout situace, kdy se dostane k moci jeden fanatik se svými poskoky. Ovšem Rok ohně má také možnost historii měnit, co by se stalo, kdyby to bylo všechno úplně jinak? Kdo ví… 



Hodnocení            obálka 5/5              příběh 4/5 


Katka 



Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Knihovnice.cz


Zdroj 
Anotace, Obálka: nakladatelstvi.knihovnice.cz
Obrázky: evabraun.dk

2 komentáře:

  1. Pěkně napsáno, souhlasím naprosto, také se mi kniha opravdu líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Mě vážně překvapila, vůbec jsem nečekala, že se mi kniha bude tak dobře číst :-)

      Vymazat