22. 3. 2014

Rozhovor - CooBoo

Když jsme se s Katkou rozhodly, že se pustíme i do rozhovorů s nakladateli, jako první nás samozřejmě napadlo skvělé vydavatelství, které zná každý čtenář. Knihy z této produkce mají šmrnc, krásné obálky a vždy vysoké hodnocení na světových databázích. Všem je jistě jasné, nejen podle "cool" loga, že se jedná o nakladatelství CooBoo.  Co vše, nám redaktor  Michal prozradil, si můžete přečíst právě teď.


Všichni jej známe, přesto si osvěžíme paměť a CooBoo si trochu představíme.
CooBoo vzniklo v roce 2009 jako mladší sourozenec tradičního Albatrosu a svoje mládí má i v názvu, cooboo totiž v jazyce aboriginů znamená „dítě“. Jinak je to ale zkratka slov cool a books, protože vydáváme knížky, které vás prostě nenechají chladnými!

Specializujeme se především na knihy pro teenagery a za svou existenci jsme vydali už na dvě stě titulů, mezi nimiž najdete dystopické příběhy a světové bestsellery Divergence, Delirium či Loď mezi hvězdami. Do CooBoo také patří knihy plné romantiky, jako je Polibek pro Annu či trilogie Drahokamy nebo exotická Tygří sága. Paranormální romance reprezentuje Nadpozemská, Drakie, Padlí andělé nebo trochu bláznivé Monster High. Máte-li rádi klasické dívčí románky, určitě si přečtěte cokoli z edice No Boyzzz nebo hollywoodskou trilogii L. A. Candy.

Pro milovníky hororů je tu Darren Shan a jeho Demonata či Sága Lartena Hroozleyho. V edičních plánech nechybí ani komiksy, od artově roztomilého Malého upírka až po drsně vtipné Pupíky a šíleně neskutečného Leonarda. CooBoo vydává knížky i pro mladší čtenáře. Mezi nejoblíbenější patří samozřejmě Deník malého poseroutkyVelkej frajer Nate. Pro malé slečny tu pak je vílí série Winx, kterou znají z televizních obrazovek, kouzelná Rose nebo Počertěná. V produkci CooBoo najdete i zajímavé non-fiction tituly jako Tolkienův svět, Cesty za dobrodružstvím, portréty populárních osobností jako Johnny Depp a Michael Jackson či zpěvník Českého slavíka Tomáše Kluse Já, písničkáŘ.

V roce 2011 začaly knihy se značkou CooBoo vycházet také na Slovensku.


Jaká máte kritéria pro to, co vydat?

Produkce CooBoo se dá rozdělit do dvou skupin. V té první jsou knihy určené především mladším čtenářům (přibližně od 8 let) - sem můžeme zařadit série Winx, Deník malého poseroutky, Horseland, Monster High, Počertěná a další. Druhou skupinou jsou knihy označované jako YA - trilogie Divergence, Legenda, Drahokamy, Mé sladké šestnácté století, Tyrovo prokletí a nespočet dalších. :-)
 Takže hlavním kritériem při volbě nějaké titulu je, zda se nám hodí do naší produkce - jak věkově, tak žánrově. Samozřejmě nás kniha musí něčím zaujmout - zajímavým tématem, specifickým jazykem, výjimečným příběhem. Hodně se také věnujeme obálce, protože to je to první, čeho si čtenář v knihkupectví všimne, a když ho nezaujme obálka, k anotaci a ke knize samotné se už ani nedostane.A jelikož většinu naší produkce tvoří překladové tituly, všímáme si i jejího úspěchu v zahraničí, čteme recenze, koukneme se, co o knize píší blogeři a blogerky... Nicméně ve většině případů jde o kombinaci všech zmíněných kritérií - kniha nás musí zaujmout, musí být povedenou obálku a musí se líbit i čtenářům.



Moc Vám závidím tu možnost, číst knihy ještě dřív, než vyjdou. Je to pak těžké se udržet a nevyzradit někomu obsah knihy? Lákají to z Vás známí a čtenáři?
Číst knihy s předstihem je skvělé, i když je pravda, že často už víme, jak vše dopadne, protože jsme ji četli v originále. Ale to nic nemění na tom, že se člověk vždycky těší na to, jak překladatel vyřešil všechny "vychytávky". Musím říct, že čtenáři ani známí se většinou neptají, protože si chtějí knihu přečíst sami a děsí se toho, že jim omylem něco prozradím. Nicméně se několikrát stalo, že mi překladatel nebo někdo v redakci řekl, jak kniha, kterou jsem ještě nečetl, dopadne - měl jsem chuť ho uškrtit. :-)

Jak to vše zvládáte? Přijde mi, že toho máte víc než dost. Čtení, korekce, blog, FB, ask a mnoho dalšího, do čeho už nevidím.

Práce je opravdu dost, ale snažíme si v redakci navzájem pomáhat - když někdo nezvládá, pomůžeme mu a naopak. Jinak samozřejmě často děláme i doma a doháníme to, co jsme přes den nezvládli.


Dohadujete se třeba o to, co by bylo lepší k vydání?

Jestli se dohadujeme? No, my tomu raději říkáme, že diskutujeme. ;) 
Ale nakonec se v redakci většinou na dané knize většinou shodneme a dohadujeme se spíš s dalšími oddělení (obchod, marketing...). Nicméně zatím většina věcí dopadla úspěšně a jak se zdá, tak se čtenářům naše knihy líbí, což je to nejlepší ocenění naší práce i se všemi "diskuzemi".
Michal

Jinak pár dalších informací o redakční práci je v tomto článku Jak se dělá kniha.


Více informací o CooBoo najdete na jejich webových stránkách www.cooboo.cz, nebo na FB CooBoo.



Velmi děkujeme nejen samotnému Michalovi, ale i celé redakci CooBoo. Díky, že děláte to, co děláte.

Mája



Zdroj: www.cooboo.cz + foto z mé knihovny.

14 komentářů:

  1. Super rozhovor! :) CooBoo má perfektní obálky, i když celkově jako nakladatelství ho zrovna moc nemusím a to z jednoho prostého důvodu - nečtu Young Adult. Nicméně teď mám doma Archiv od V. Schwab a docela se na něj těším, nevypadá to jako klasická slaďárna. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Archiv jsem ještě nečetla, ale už jen ta obálka, mě nutí toho litovat. :-D
      M.

      Vymazat
  2. Pěkný rozhovor.
    Moc bych o spolupráci s CooBoo stála, ale oni bohužel o nové spolupráce nestojí... :-) -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hádám, že asi každý knižní bloger. Každopádně CooBoo je velká TOPka mezi nakladateli, proto se nezlobím, že si pečlivě vybírají. :-)
      M.

      Vymazat
  3. Pěkný rozhovor :) Od CooBoo mám hromadu knih, celou polici a určitě ještě přibudou další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :-).. To ano výborné knihy a ty obálky :-).. Já teď čekám na Svůdné zlo 2..

      Vymazat
  4. super rozhovor. knížky od cooboo zbožňuju

    OdpovědětVymazat
  5. pěkný rozhovor! to s tím omylem prozrazením a následným nutkáním k uškrcení mě opravdu pobavilo :D myslím, že to je jedna z věcí, podle které se pozná vášnivý čtenář ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, kdo by to taky měl rád že, mě to vadí i u filmu.. Pak se vždycky urazím a řeknu, že už to číst-vidět nemusím..

      Vymazat
  6. Skvělý rozhovor. Cooboo mám moc ráda. Je to úžasné nakladatelství. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý rozhovor. Ale neuškodilo by víc otázek :-) A rozhovory s nakladateli jsou opravdu super nápadem. Jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, vždy nás taková chvála velmi potěší!
      Ano, teď už to vím taky. :-) Ale jak se říká - nechtěla jsem trhat ruce, stačí prstíček. :-)

      Vymazat