10. 2. 2014

Jak to vidím já...

Peter V. Brett a jeho Démonský cyklus



Životopis: Americký spisovatel Peter V.Brett se narodil 8. února 1973 v New Rochell ve státu New York. První román s pracovním názvem An Unlikety Champion dokončil v roce 1990 a později ho ztratil, což jak sám přiznává, nebyla vzhledem ke kvalitám rukopisu vůbec žádná tragédie. V roce 1999 absolvoval kurz psaní pro autory fantasy, na kterém napsal úvodní kapitolu svého dnes debutového románu. Následovala léta, při kterých rukopis odkládal a opakovaně se k němu vracel, pilně ho přepracovával a neustále upravoval. Vytrvalá snaha se mu vyplatila - v červnu roku 2007 prodal práva na román The Painted Man (2008, česky Tetovaný/Triton 2010), jenž byl ve Spojených státech přejmenován na Warded Man. Ještě před vydáním prvního dílu trilogie se podařilo rovněž prodat práva do několika zemí, a dnes už má autor na svém webu mapu světa, na níž se utěšeně rozlévá červená barva „dobytých" území.



 Peter V. Brett - Tetovaný


Autor: Peter V. Brett
Originální název: The Painted Man v US The Warded Man
Série: Démonský cyklus
Díl série: 1
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 448
Rok vydání v Čr: 2010

Anotace knihy:
Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci - démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami - mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká. Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá. Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné - vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti. Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci.
Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě - a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní. Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit… Společně budou čelit noci.

 Jak to vidím já: 
Přiznám se, že mě kniha nezaujala hned. Chvíli mi trvalo, než jsem vše pochopila, zapamatovala si postavy a místa. Ovšem pak mě děj úplně pohltil a knihu jsem měla přečtenou během pár dní. Hlavní postavy jsem si oblíbila všechny. Arlen byl chytrý a velmi statečný. Pocházel z rodiny sedláků a už od mala se zajímal o chranění, které bylo v jeho době životně důležité, a fascinovali ho démoni, kterým říkali jadrnci. Bohužel zažil útok démonů při kterém zjistil, že jeho otec není tak statečný jak si doposud myslel a díky tomu mu zemřel velmi blízký člověk. Byl rozhodnutý stát se poslem a to se mu po nečekané pomoci povedlo. Bohužel kvůli jeho povaze, s každým se podělit o nové poznatky, přišla i zrada a zrodil se Tetovaný. Při jedné cestě pomohl kořenářce a žonglérovi, kteří byli napadeni a ani jeden z nich netušil jak moc se jejich životy prolnou. Každý z nich si nesl své trápení. Nádherná Leesha měla problém s muži a rozkazovačnou matkou, pro kterou nikdy nebyla dost dobrá. Naštěstí se jí v nejhorší chvíli ujala kořenářka Bruna, která jí začala učit. Rojer si nepamatoval smrt svých rodičů, ale stále mu to připomínala jeho zmrzačená ruka, kvůli které měl jako žonglér velké problémy a navíc ani zpívat neuměl. Učil ho mistr Arrick "Libohlas", který sice Rojerovi pomohl, ale začal pít. Tím přicházeli o práci a časem si Rojer vzpomněl, jak to bylo se smrtí jeho rodičů. Každý z nich měl svůj způsob, jak se démonům postavit a to se jim moc hodilo, po návratu do Drvoštěpské kotliny, kde byli nuceni se jadrncům postavit.

 Doporučení: Kniha se mi moc líbila a klidně bych ji mohla číst pořád dokola. Tetovaný se věnoval především seznámení s hlavními postavami a s prostředím kde vyrůstaly. Poukazoval na to, jak se lidé jadrnců báli a schovávali se před nimi za chranami. Málokdy se našel někdo, kdo byl ochoten se jadrncům postavit, a nebo kvůli někomu obětovat svůj život.


Obálka: Do obálky jsem se ihned zamilovala. Je tajemná, nádherné barvy a hodí se k příběhu i hlavnímu hrdinovi.



Hodnocení:                 obálka 5/5                            příběh 4/5



 Peter V. Brett - Pouštní kopí

Autor: Peter V. Brett
Originální název: The Desert Spear
Série: Démonský cyklus
Díl série: 2
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 624
Rok vydání v Čr: 2010

Anotace knihy: 
Pouštní Kopí, pokračování románu Tetovaný, líčí střet dvou kultur, dvou světů. V jednom z nich, pohlceném válkou s démony, je nejvíce ceněna schopnost bojovat a život jednotlivce je bezvýznamný, druhý si lidského života váží nadevše a brání každého člověka. Ano, Osvoboditel přichází, ale který to je? Arlen narozený do světa spoutaného strachem z démonů se rozhodl vzepřít osudu. Stal se z něj Tetovaný, osamělý bojovník, na něhož lidé hledí jako na spasitele. Arlenovou snahou je však lidem dokázat, že každý je za svůj osud i život zodpovědný především sám. Kdo je tedy bojovník z pouště, který sám sebe prohlásil za Osvoboditele a vydal se na válečné tažení s cílem sjednotit národy v boji proti démonům? Kdo z nich má větší šanci, když démonské řady rovněž posilují…?

Jak to vidím já: 

V druhém díle je přidána další hlavní postava Ahmann asu Hoškamin am Jardir am Kadži. Bohužel z prvního dílu je znám jako negativní postava, a proto jsem to začala číst s předsudky k němu. Ale už po pár přečtených stranách jsem si ho oblíbila. Jako chlapec byl odtržen od matky a sester. S dalším chlapcem Abbanem byl odveden na Hannu Paš, kde se měl vycvičit a najít svou životní cestu. Na té se mělo rozhodnout, jestli se chlapci stanou válečníky, duchovními a nebo neuspějí a budou chaffity, to jsou muži beze cti. Jardir dokázal vrátit otcovu jménu čest a jako dvanáctiletý se postavil démonům, zde nazývanými alagai. Ale mezi válečníky se hned nedostal, věštkyně ho po první noci v labyrintu poslala do školy pro damy, aby načerpal další vědomosti. Opět udělal čest svému jménu a až poté se vrátil mezi válečníky. Vzal si Ineveru, mocnou Dama´ting, která ho vedla při cestě na vrchol až na místo Šar´dama Ka. Děj nenavazuje přímo na první díl Tetovaného, ale vše se odehrává zároveň a místy se určité situace protnou. To se mi moc líbilo, vidět určitou situaci zpětně z jiného pohledu, a pomohlo mi to lépe některé postavy poznat. Nic není jen černé a bílé. Další přidaná postava je Renna Jirchářova z Tibetské Říčky, odkud pocházel i Arlen. Jejich osudy se opět spojí. Arlen projíždí městy, aby všem dal možnost bojovat proti démonům a varoval je proti krasijcům, kteří si chtějí všechny podmanit do poslední bitvy s démony Alagai´šaraku.


Doporučení: Pouštní kopí je opět velmi čtivá kniha, je tu rozebírán jiný druh života. Krasijci jsou válečníci tělem i duší, pro které je čest zemřít v boji. Zabíjení démonů provází celý jejich život a vysmívají se chinům, což je označení pro cizince a zbabělce, za jejich schovávání se za chranami. Obdivuji propracovanost knihy, prolínání dějů a osudů postav.




Obálka: Obálka opět nezklamala, je výstižná, krásná a tajemná.




Hodnocení:                          obálka 5/5                      příběh 4/5

                                                                                                                                 Katka

Zdroj
Životopis, anotace: www.databazeknih.cz
Obrázky: www.legie.info, www.cbdb.cz, www.petervbrett.com, www.sapphireth.wordpress.com, www.p.gr-assets.com

4 komentáře:

  1. Ďakujem za recenziu, ešte som to nečítala, stále som nad tým váhala, či áno alebo nie, ale vďaka tvojej recenzii čítať idem. Držím palce s blogom :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Určitě se do toho pusť, já dala tyhle dva díly naráz a třetí díl teď dočítám.. Jestli jsi četla Odkaz dračích jezdců a líbilo se ti to, tak tohle bude taky. Jen ti démoni jsou víc propracovaní v časové lince a množstvím hlavních postav, střídá se tam víc pohledů.

      Vymazat
  2. V době, kdy jsem dočetla první díl, druhý ještě nebyl vydán. A ačkoliv se mi kniha moc líbila, nějak jsem na ni pozapoměla. Dík za recenzi, určitě se k sérii vrátím XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla by to škoda na tuto sérii zapomenout, je opravdu skvělá :-)

      Vymazat