9. 8. 2015

«Recenze» Učedník

Učedník z pera Tarana Matharu láká čtenáře nejen svou velmi zajímavou obálkou, ale také příběhem, který slibuje opravdu skvělý zážitek pro milovníky klasické fantasy. Ale jak je to doopravdy? Dá se Učedník srovnávat s velkolepým dílem J. R. R. Tolkiena nebo s oblíbeným Harry Potterem, jak je uvedeno na obalu knihy?

Taran Matharu – Učedník
  

Originální název: The Novice
Série: Summoner
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 320
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Než mu schopnost přivolávat démony obrátila život naruby, byl Fletcher prostým kovářským pomocníkem. Nyní se má stát válečným mágem a bojovat proti divokým orkům, kteří ohrožují jeho vlast. Jenže po moci touží i falešní šlechticové a ti tajně připravují zradu. Osud císařství leží ve Fletcherových rukou a jeho jediným pomocníkem je démon Ignatio…



Válka není nikdy dobrá a o to je to horší, když trvá příliš dlouho. Ale do Fletcherova života zatím zase tolik nezasáhla a dokonce se dá říct, že na ní i trochu vydělává. Je totiž kovářským učněm v jedné nevelké zapadlé lovecké vsi. Jenže celý jeho život se od základů změní. Dostala se mu do ruky kniha se svitkem, který je vytvořený z lidské kůže.

Fletcher ho přečte a získá tak svého démona. Ale co teď? Musí uprchnout a jediné, v co může doufat, je, že se z něj stane dobrý válečný mág, který bude bojovat bok po boku s vojáky proti orkům. Jenže ve škole to také není žádný med. Kromě obyčejných chudých dětí jsou tu i ty z vyšších vrstev a ty dávají na odiv své postavení hned od první chvíle.

Fletcher vlastně sám nechápal, proč se vykradl zrovna na hřbitov. Stejně počítal s tím, že se vůbec nic nebude dít. Věděl jen tolik, že u většiny prostých dětí, kteří měli nadání pro magii, se známky zvláštních schopností projevily ještě dřív, než to zjistila zkouška inkvizitorů, dokázali například pohybovat malými předměty nebo vytvořit jiskru. O sobě věděl docela jistě, že nejblíž zvláštním schopnostem se dostal tím, že dokázal stočit jazyk do ruličky.     ~Učedník, str. 46~

Taran Matharu se už jako malý zamiloval do knížek a literárních příběhů. Říká, že sám je začal psát jako devítiletý. Po absolvování obchodní akademie se v létě 2013 na čtyřměsíční pracovní stáži v divizi digitálního prodeje nakladatelství Penguin Random House detailně seznámil s moderní nakladatelskou praxí. Vzápětí se po krátké cestovatelské fázi pustil do svého díla Učedník. Díky účasti v systému Wattpad.com a také díky každodenní aktualizaci díla jeho popularita bleskurychle narůstala. Za necelý půlrok jeho text četlo přes tři miliony lidí. Dostal se i do pořadu NBC News a poté se definitivně rozhodl pro dráhu spisovatele.

Učedník na první pohled působí, že nepřináší ve svém žánru nic nového. Přeci jen kdo by neznal elfy, trpaslíky, čaroděje, ale i démony a školu, kde se vyučuje magie. Jenže Taran Matharu vše pojal po svém, a tak čtenářům i tak nabízí originální příběh, jenž navíc napsal velmi poutavým stylem. Ale srovnání s Harry Potterem nebo Pánem prstenů je přeci jen trochu zcestné, protože krom několika společných bodů, se tato díla nedají srovnávat.

Příběh se vám chvílemi může zdát i jako pohádka pro děti před spaním, ale to jen do té doby, než dojde na boj nebo jiné drsné scény. Jelikož autor se v jistých situacích nebál zajít do větších detailů, z nichž nejednoho čtenáře až zamrazí. Co rozhodně nelze přehlídnout, je škatulkování obyvatel a jiných ras. Mezi chudými lidmi a šlechtici jsou propastné rozdíly a šlechtici se vyžívají v tom, že mohou dávat na odiv svůj vliv a bohatství. Navíc se setkáte i s rasismem a díky tomu všemu je Učedník plný nespravedlnosti a bezpráví, které ve vás nejednou vyvolá vztek.

Co rozhodně nelze opomenout, jsou démoni. Autor si dal práci s vykreslením jejich světa a dokonce zapadají i do jisté hierarchie dle své síly. Rozdělení démonů naleznete na konci knihy, kde je také i uvedeno, jaký žák tohoto démona vlastní. I postavy jsou skvěle vykresleny, mají různorodé charaktery a během příběhu se mění – vyvíjejí. Jen mě osobně chyběl větší popis světa i doby, představovala jsem si Fletcherův svět podobně jako náš středověk, jenž je doplněn o magii a zvláštní bytosti.


Učedník je rozhodně velmi zajímavým prvním dílem slibné série z žánru young adult, kterou doporučuji všem čtenářům klasického fantasy. A to bez rozdílu věku, jelikož tato kniha jistě osloví i starší čtenáře, kteří se rádi ztratí v kouzelných světech plných magie a zvláštních tvorů. Kde i přes všechny útrapy stále existuje silné pouto přátelství a my jen můžeme doufat, že nakonec dobro zvítězí nad zlem, ale na to si ještě budeme muset počkat do vydání dalších dílů.


Hodnocení  obálka 5/5   příběh 4/5


Katka


Recenze napsaná pro Knihcetrum.cz.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Zdroj
Anotace, obálka: knihcentrum.cz
Obrázky: arborstery.com, goodreads.com, petrahabanova.blog.cz, forge-t.deviantart.com

7 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Učedník mě hodně láká, už se těším až se do něj pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. A máš se na co těšit.. Věřím, že se Ti také Učedník bude líbit :-)

      Vymazat
    2. Já jsem již učedníka dočetl a mrzí mě to. Bylo to totiž nejlepší kniha co jsem kdy četl. Teď už jen pouze čekám až někdo přeloží druhý díl.

      Vymazat
  2. Víceméně souhlasím. Kniha měla nedostatky, ale líbila se mi. Jsem zvědavá, o kolik bude další díl lepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se shodneme :-).. Také jsem na další díl velmi zvědavá :-)..

      Vymazat
  3. Učedníka mám v plánu, opravdu mě hodně láká, snad se k němu brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si na něj čas udělej, Učedník za to vážně stojí ;-)..

      Vymazat