29. 8. 2015

«Recenze» Topím se v tobě

Jasinda Wilderová má na svém kontě již několik úspěšných knih, v nichž čtenářky naleznou vše, po čem touží. Je v nich totiž jak pořádná dávka romantiky, tak i erotiky a samozřejmě nesmí chybět ani srdceryvné scény. U nás zatím vyšel pouze román Topím se v tobě, ale další knihy z pera této úspěšné autorky na sebe nenechají dlouho čekat. A jak tedy dopadla první kniha, jež vyšla u nakladatelství Ikar?

Jasinda Wilderová – Topím se v tobě


Originální název: Falling Into You
Série: Falling
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 296
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Nell Hawthorneová a Kyle Calloway spolu vyrůstali od dětství. Všichni předpokládali, že se ti dva jednou dají dohromady. A ono se tak opravdu stalo… zamilovali se do sebe. Byla to první láska se vším všudy a budoucnost byla plná příslibů – až do onoho osudného dne.  Když Kyle tragicky zahyne, Nell jako by ztratila celý svůj předchozí život, vše, co měla a v co věřila. Kyleův náhlý odchod však navždy změní i jeho staršího bratra Coltona. Když se Nell poprvé s Coltonem setkávají na Kyleově pohřbu, oba jsou zranitelní jako nikdy dřív. Po roce se opět potkávají v New Yorku. Nell se ještě stále nesmířila s Kyleovou smrtí, zatímco Colton se jí snaží přiblížit. Nedaří se mu to, ale nemůže si pomoct – nedokáže Nell pustit z hlavy. Cestu k sobě nenacházejí snadno, oba tíží vlastní tajemství. A také pocity viny… Jak dlouho dokážeme nést vlastní tajemství? A jakou sílu má odpuštění?




Nell Hawthorneová má vše, co si jen dívka může přát. Má milující rodinu, pochází z bohatých poměrů a její vzhled jí nejedna dívka závidí. Navíc je jejím přítelem Kyle Calloway, jeden z nejhezčích a nejúžasnějších chlapců na škole. Ne že by se našel někdo, kdo by jejich vztah nepředpokládal. Již od malička totiž byli neustále spolu. Jenže teď hrozí, že se budou muset rozdělit. Ale než dojdou k nějakému rozhodnutí, jak naloží se svou budoucností, stane se strašná nehoda a Kyle umírá.

Nell je zdrcena a na Kyleově pohřbu se po letech setkává s jeho starším bratrem Coltonem. A jelikož to mezi nimi hned zajiskří, Nell se začne utápět ve výčitkách. Colton poté odjíždí. Ale po roce se setkávají v New Yorku a Colton už se tentokrát nenechá tak odbýt. I když ví, že pro Nell není ten pravý a navíc je ona „poškozeným zbožím“, jelikož se stále z Kyleovy smrti nevzpamatovala, on se rozhodl nevzdat to.

Pevně jsem zavřela oči a cítila, jak mi po tváři teče něco horkého a vlhkého. Nebyla to slza. Já nebrečím. Nemůžu brečet. Kdybych to pustila, otevřela bych svou duši, a pak už by to nikdy nepřestalo. Rozlomila bych se… roztříštila na kusy. To mokré na mé tváři musí být krev. Krev z mého rozervaného srdce.             ~Topím se v tobě, str. 89~

Jasinda Wilderová je rodačka z Michiganu se slabostí pro vzrušující příběhy o přitažlivých mužích a silných ženách. Je autorkou úspěšných romantických a erotických sérií, mezi nimi The Ever Trilogy, Alpha, Stripped ad. Její knihy se pravidelně umisťují v žebříčcích bestsellerů prestižních periodik New York Times nebo USA Today aj. S knihou Topím se v tobě (z volné série Falling) pokořila první místo žebříčku mezinárodních bestsellerů na Amazonu.

Topím se v tobě je srdceryvným románem, při němž nezůstane jedno oko suché. Představa pomíjivosti lidského života je sama o sobě deprimující. Ale Jasinda Wilderová se nebála pojmout Kyleovu nehodu netradičním způsobem a v tomto žánru zcela neobvykle popsala jeho smrt do nejmenšího detailu. Rozhodně to není nic příjemného a slabší povahy by možná měly tuto část přeskočit. Krom zmíněné nehody je hlavní téma knihy, jak se vyrovnat se smrtí někoho blízkého. Hlavní hrdinka si totiž nedovolí truchlit a všechen žal drží v sobě. Dojde to až tak daleko, že si sama začne ubližovat. Ano, Topím se v tobě rozhodně není žádnou přeslazenou knihou, naopak v ní často naleznete velmi depresivní části. Navíc nejen Nell má za sebou špatné chvíle. I Colton má svá tajemství a táhne si s sebou těžké závaží v podobě své minulosti.

I přesto, že děj má depresivní ráz, nedokážete se od knihy odtrhnout. Příběh je napsán velmi poutavě a kniha je navíc podána z dvou úhlů pohledů, jež jsou vyprávěny v první osobě. První je Nellin a druhý Coltonův. Díky tomu se čtenáři dokáží ještě lépe vcítit do těchto postav a mohou s nimi truchlit, být zmatení, ale i milovat, i když s výčitkami. Dalším plusem této knihy je to, že má svůj play list, hudba je totiž vždycky součástí autorčina tvůrčího procesu, a tak ji do děje též zakomponovala. Mohu říct, že autorka má skvělý hudební vkus.


I když má Topím se v tobě nějaké své mouchy a nejde zrovna o knihu, jež by dostala opravdu každého, i tak rozhodně za přečtení stojí. Není to totiž bezduché tlachání o ničem okořeněné spoustou erotiky, tento příběh má hloubku a já osobně se už teď těším na další díl této volné série, který vyjde opět u nakladatelství Ikar pod názvem Topíme se v sobě.


Hodnocení   obálka 5/5  příběh 4/5


Katka


Recenze naspaná pro Databáze knih.


Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: goodreads.com. jasindawilder.com

4 komentáře:

  1. Pekná recenzia.
    Ja som sa do knižky úplne zamilovala a do druhého dielu ešte viac. Autorka vie, ako napísať dobrý príbeh :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Já se na druhý díl již moc těším :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Ano, kniha za přečtení rozhodně stojí. Děkuji :-)

      Vymazat