5. 8. 2015

«Recenze» Proroctví

Jamie McGuire je známá především díky své tvorbě pro mladé dospělé. Její série Beautiful sklidila mezi čtenáři velký úspěch. Ovšem v postapokalyptické knize Červený vrch se autorka zaměřila více na dospělé čtenáře a napsala knihu v žánru fantasy, i toto spojení slavilo úspěch. Ale jak je na tom série Prozřetelnost, jež je primárně určena mladým čtenářům a je psána v žánru fantasy? Nakladatelství Yoli přichází již s druhým dílem této andělské série, jenž vyšel pod názvem Proroctví.

Jamie McGuire – Proroctví


Originální název: Requiem
Série: Prozřetelnost
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 296
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Nina se ještě nevzpamatovala z posledního souboje s peklem a už musí čelit dalším výzvám. Vedle svého studia na Brownově univerzitě pracuje jako stážistka v otcově někdejší společnosti Titan Shipping. Je ještě vyčerpaná z otcova nenadálého odchodu a navíc se jí pravidelně vracejí noční můry, v nichž je zabit násilnou smrtí. Vedle ostatních problémů, které musí řešit, však děsivým nočním obrazům nepřikládá patřičnou důležitost. A to se jí může stát osudným. Jsou pro ni totiž varováním… Jared má o Ninu strach a jedinou možností, jak ji zachránit, je získat zpět ukořistěnou knihu kouzel Ars Notoria. Do cesty se mu ale postaví noví nepřátelé a Jaredovy nejhorší obavy se vyplní. Musí se rozhodnout: buď se sám postaví peklu, nebo započne novou válku s nebem.




Nina Greyová má za sebou náročný rok. Nenadále jí zemřel otec, musí se vzpamatovat a dále pokračovat ve studiu na Brownově univerzitě a navíc se dozvěděla, že andělé opravdu existují. A kde je nebe, tam samozřejmě nesmí chybět ani peklo. Navíc se se svým ochráncem Jaredem zasnoubila a ten se nemůže dočkat dne, kdy Nina konečně určí datum svatby. Jen kdyby Ninu pořád netrápily noční můry a ona se mohla pořádně vyspat. Ani jí nenapadne, že by mohly mít větší význam, myslí si, že jde o stresové situace, jež v poslední době prožila. Ale co když její sny opravdu něco znamenají?

Čas se zastavil. Už několikrát jsem se pokusila vstoupit do děje, nikdy se mi to ovšem nepodařilo. Jack, Gabe i ta kniha byli vždycky velmi skuteční, ale když jsem chtěla zasáhnout, byli nehmotní jako hologramy. Tentokrát jsem však knihu svírala v rukou.                ~Proroctví, str. 57~

Paranormální romance Prozřetelnost byla zajímavá svým originálním námětem. Sice bytost, v níž se snoubí část lidská a andělská, to není nic nového pod sluncem a ani anděl strážný nás nepřekvapí. Ale když si představíme tohoto míšence s vojenským výcvikem a samopalem v ruce, to už jednomu strach nahnat dokáže. Bohužel v prvním díle série ne každému sedla hlavní hrdinka. Byla slabá, mnohdy jednala impulzivně a bez rozmyslu a někomu mohla přijít i jako ufňukaná barbína. Ovšem v Proroctví je tomu konec. Nina se vzpamatovala, a i když k ní jistě stále ještě bude mít spousta čtenářů nějaké výtky, už jim nepoleze na nervy tolik.

I další postavy se vyvíjejí různými směry. Největší oblibu si u většiny nejspíš získá opět Claire, která je vtipná, ale i přesto velmi rázná. Jared už tentokrát není za stalkera, který neustále Ninu pronásleduje, ale pro změnu si jeho přítomnosti budete užívat v příběhu méně. Naštěstí ho v jeho nepřítomnosti nahradí nejmladší ze sourozenců Bex, jehož si také jistě všichni rychle oblíbíte. Kdo nahradí Ninu jako největšího outsidera, je Ryan. Má několik chvilek, v nichž se neukáže zrovna jako hrdina. Naštěstí se brzy vzpamatuje a svou reputaci napraví. Kdo je ovšem největším překvapením a zdrojem hned několika zvratů, je jedna z Nininých kamarádek. Ale která to je, na to už si musíte přijít sami.

Proroctví je nejen důstojným pokračováním předchozího dílu, ale v mnoha směrech ho i předčí. Nejde jen o hlavní hrdiny, ale i o příběh jako takový, který je propracovanější, čtenáři již netápou mezi novými bytostmi a i děj je více akční a podán opět velmi čtivou formou. Konec je celkem předvídatelný, ale stejně vás šokuje, i když si říkáte, že jste to čekali. Teď už jen můžete doufat, že další díl vyjde v nakladatelství Yoli co nejdříve, ale vypadá to tak, že letos to již nebude.  


Hodnocení         obálka 3/5       příběh 3/5


Katka


Recenze napsaná pro Vaše Literatura.




Zdroj
Anotace, obálka:
bux.cz
Obrázky: cosmepix.com. puzzle-prodej.cz, cestaduse.wordpress.com

7 komentářů:

  1. Ačkoli je Proroctví mnohem tenčí než první díl Prozřetelnost, byl to mnohem lepší díl. Jsem ráda, že jsem to po Prozřetelnosti nevzdala a pustila se do pokračování, protože vážně stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejné názory :-), jsem moc zvědavá na další díl :-)

      Vymazat
  2. Z Prozreteľnosti som bola sklamaná, no Proroctvo sa mi zdalo oveľa lepšie. Bola tam už aj akcia, konečne sa to niekam aj pohlo. Teším sa na záverečnú časť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, hlavně se zlepšilo i chování hlavních hrdinů a hned to bylo mnohem lepší :-D

      Vymazat
  3. Jednička se mi strasne líbila a do dvojky jsem se moc nemohla začíst . Nevim čim to bylo , Nina se mi zprotivila , Ale Bex byl sympaták :) moc hezky napsané

    OdpovědětVymazat