11. 8. 2015

«Recenze» Opatruj mě

Maya Banks na knižním trhu rozhodně není žádným nováčkem. Na svém kontě má již řádku knih, z nichž nejznámější jsou nejspíš její poslední série, jež u nás vyšly pod názvy Bez dechu a Temné touhy. Autorka píšící literaturu pro ženy se tentokrát rozhodla do svého příběhu zakomponovat i nadpřirozeno. A jaký je tedy výsledek?

Maya Banks – Opatruj mě

Originální název: Keep me Safe
Série: V žáru bezpečí
Díl v sérii: 1
Počet stran: 272
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Když je mladší sestra Caleba Devereauxe unesena, pokračovatel bohaté a mocné rodiny ví, že jedinou šancí, jak ji najít, je obrátit se na tu nejnepravděpodobnější osobu: ženu s darem najít odpovědi, které se ostatním skrývají. Ramie dokáže vycítit něčí bolest, umí tak najít ztracené a pohřešované osoby. Její schopnost má však svou cenu. Kdykoli ji využije, přijde o kus sebe. Najít sestru atraktivního a netrpělivého Caleba ji téměř zničí. Ačkoli ji ten muž přitahuje jako magnet, ví, že se od něj musí držet co nejdál. Caleba tíží pocit viny za bolest, kterou Ramie způsobil. Je odhodlaný vše napravit. Když už si myslí, že Ramie navěky zmizela, znovu se objeví. Má potíže a potřebuje jeho pomoc. A Caleb je ochoten riskovat vše, co má, jen aby ji ochránil – včetně svého srdce…



Ramie St. Claireová si myslela, že je konečně v bezpečí. Doposud pomáhala při hledání pohřešovaných žen. Jenže to má háček, pokaždé když se mentálně spojila se zmizelou ženou, cítila to co ona. Všechny ty hrůzy se děly i jí, a to ji ničilo. Ovšem to nebyl hlavní důvod, proč se nyní musí skrývat. Při posledním hledání bylo něco jinak. Únosce ji dokázal vycítit a teď ji pronásleduje, je to lovec a ona je pro něj největší výzvou.

Jenže pocit bezpečí pomine hned poté, co ji nalezne přitažlivý Caleb Devereax, jemuž se ztratila sestra, a on už nevěděl, co si počít. Donutí Ramie, aby mu pomohla. Ona pak opět utíká, ale po roce musí požádat Caleba o pomoc, její pronásledovatel se totiž dostal opravdu velmi blízko a Ramie se nemá na koho jiného obrátit.

Modlila se, aby se jí nyní podařilo zahladit i ty sebemenší stopy. Aby se schovala a nikdo ji nikdy nenašel. Protože kdyby ji našel muž, jehož cílem bylo ji zničit, nepřežila by to. A její smrt by nebyla rychlá ani milosrdná. Zemřela by v agonii a s každým nádechem by si přála, aby byl jejím posledním.      ~Opatruj mě, str. 17~

Maya Banks je americká spisovatelka. Píše romantické, erotické nebo skotské historické romány. S manželem a dětmi žije v jihovýchodním Texasu. Když nepíše, věnuje se rybaření, cestování nebo hraje poker. Miluje, když se hrdina zamiluje na první pohled a ví, že žena, kterou potkal, je ta pravá. A to je také častým tématem jejích knih. Napsala také několik knih s paranormální tematikou. K jejím oblíbeným autorům patří například Christine Feehan, Julie Garwood, Sharon, Linda Howardovy či, Elizabeth Lowell.

Opatruj mě je těžko zařaditelná kniha. Sexuálních scén je v knize pomálu, a tak by se těžko dala zařadit mezi erotické romány, na něž jsou čtenáři od této autorky zvyklí. Jde o paranormální romanci, v níž je použit velmi zajímavý námět, který bohužel Maya Banks zcela nevyužila. Příběh je spíš drama s prvky thrilleru, kdy hlavní postavy neustále řeší psychické rozpoložení Ramie. A jelikož se pohledy střídají, tak se některé scény opakují – jednou jsou z pohledu Caleba a poté z pohledu Ramie. Bohužel jsou ve výsledku stejné, a tak to čtenáři může připadat jako zbytečné natahování děje.

Postavy jsou dostatečně vykresleny, ale moc k nim nepřilnete. Ramie sice nepřejete nic zlého, ale úplně sympatická vám také nebude, ještě že je tam aspoň sexy Caleb. Postava vraha mě osobně zaujala ze všech nejvíce a pohled z jeho strany je dokonalý.

Ovšem i přes tyto nedostatky je Opatruj mě velmi čtivou knihou a já osobně jsem velmi zvědavá na další díl, zda se Maya Banks poučí ze svých chyb a kniha Ochraňuj mě, jež vyšla také u nakladatelství Baronet, bude lepší než první díl.


Hodnocení    obálka 3/5    příběh 2/5


Katka


Recenze napsaná pro nakladatelství Baronet.

Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Zdroj
Anotace, obálka: baronet.cz
Obrázky: codrinseth.deviantart.com, goodreads.com, roosterteeth.com, indulgy.com

2 komentáře:

  1. Obálka je krásná, ale kniha jako taková mě moc nezaujala. Ale děkuji za recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě také jako první zaujala právě obálka :-).. Kniha to bohužel není pro každého, ale na to si už každý musí přijít sám, zda se mu bude líbit nebo ne.. Není zač :-)..

      Vymazat