19. 7. 2015

«Recenze» Kolotoč strachu

Název: Kolotoč strachu
Autor: Jan Vavřík
Počet stran: 272
Nakladatelství: Brána
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace: Jednoho dne zavítá do ordinace klinického psychologa Langmaiera mladá dívka Kristýna. Kristýna není jen obyčejná pacientka. Její příběh lékaře uchvacuje a motivuje ho k tomu, aby si vyřešil i své vztahy. Dívka byla psychicky a sexuálně zneužívána vlastním otcem. Dostává se do dětského domova, kde se spřátelí s vychovatelkou, která se stává její druhou mámou. Přítel, kvůli kterému se rozhodne opustit zázemí dětského domova, dívku rovněž týrá. Tím se hlavní hrdinka dostává do stejného kolotoče, který zažila ve svém dětství. Dokáže se vymanit z bludného kruhu? Kniha byla inspirována skutečnými událostmi.


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Když do mne kopal, když mne bil, modlila jsem se k Bohu, aby mi odpustil moje hříšné myšlenky.“
- úryvek ze strany 172 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


U nakladatelství Brána vyšla nová kniha s názvem Kolotoč strachu. Titul, jenž je prvotinou spisovatele Jana Vavříka, pojednává o muži, který díky své práci psychologa poznal Kristýnu. Náhodnou pacientku, jež přežila svou vlastní smrt a nyní vypráví o tom, jak dlouhá cesta k přežití to byla.

Když se jednoho dne klinický psycholog Langmaier chystá s přáteli na krátkou dovolenou, objeví se mu na prahu ordinace dívka, která vypadá, jak kdyby ji přejel náklaďák. Je mu jasné, že s dovolenou je amen, a i když s nevolí, dívku do ordinace přijme. Tím rozpoutá muka, která budou následovat v podobě dívčina vyprávění.



Kristýna vypráví o tom, jak žila v úplné, přesto rozbité rodině. Jak se dostala do dětského domova, a i když našla ženu, která i přes to, že je cizí, jí byla vždy blíže než vlastní matka, opustila ji pro muže, který Kristýny vzpomínky opět vytáhl na povrch, a to společně s několika modřinami.


Příběhy vyprávěny dle skutečné události, jsou vždy emotivnější než kterékoliv jiné. Právě takový děj plný emocí v sobě nese titul Kolotoč strachu. Samo o sobě domácí násilí je téma na pováženou, zda se do něčeho takového pouštět. Poněvadž lidé o něm ví, ale přeci jen nemluví. O to horší je fakt, že autor Jan Vavřík své pisatelské umění čerpal z jednoho koloběhu života, který chodí denně mezi námi.


Kniha Kolotoč strachu je psaná velmi čtivým stylem, i tak se dá pojmout tento příběh. Je až obdivuhodné, jak lehce je psána, přestože emoce ze stránek přímo sálají. Není proto divu, že v celku malý počet stran, stihne trénovanější čtenář přelouskat během jednoho dne. 

Pokud bude novácký autor Jan Vavřík pokračovat v tom, co právě začal, věřím, že své fanoušky si najde. Ačkoliv se nejedná přímo o příběh, ale především o převypravování, někde a někomu se to přeci jen děje a bohužel, na světě je takových žen velmi mnoho. A právě nejen z tohoto důvodu titul Kolotoč strachu doporučuji, aby dnešní mladé ženy věděly, čeho se vyvarovat, jak postupovat a hlavně jak přežít. Nic nedokáže poradit více, než osobní zkušenost ze života.

Doporučení 5/5
Obálka 4/5


Recenze psána pro nakladatelství Brána.


Titul můžete zakoupit zde.





Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2



9 komentářů:

  1. Měla jsem na ni zálusk ale přece jen..to téma...zajímalo by mě, jak to nakonec dopadlo. Našla někoho hodného?

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za recenzi a přeji pěkné léto, Jan Vavřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji. Doufám, že se brzy dočkáme dalšího kousku. :-)

      Vymazat
    2. Do nakladatelství šla tento týden má další knížka z období protektorátu s názvem "Bůh není". Mějte pěkný podzim. JV

      Vymazat
    3. Děkuji, určitě se po ni podívám. :-)

      Vymazat
  3. Musí to být silná kniha, když je podle skutečných událostí. Takové knihy dokáži člověka pořádně vystrašit nebo donutit popřemýšlet. Po knize se podívám.. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a určitě mrkni. Není lepšího zážitku z knihy než to, že víš, že se to někde stalo. :-)

      Vymazat