21. 5. 2015

«Recenze» Šepotání

Název: Šepotání
Původní název: Splintered
AutorAnita Grace Howard
Série: Šepotání
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace: Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. Když se matčin stav zhorší, nemůže už Alyssa své dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fantastických pohádkách, které zná z dětství, je víc pravdy, než by se mohlo zdát. Vydává se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponurejší, než jak ji zná z knížek a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Příběh inspirovaný dětskou pohádkou se může zdát, že ničím nedokáže překvapit, ovšem je to vážně pravda? Nalinkované příběhy stejné od nepaměti malých dětí až po dospělost, nebo fantazie, které se meze nekladou?

Alyssa se jeví jako obyčejná dívka, kdy ovšem rčení, že zdání klame, v tomto případě platí dvojnásob. Slyší hlasy hmyzu i květin a leč se pro někoho může zdát, že tento dar je výjimečný, Alyssa by s ním nesouhlasila. Hmyz je otravný tak moc, že vzal rozum Alyssoniný matce a o to samé se snaží i u ní samotné.

Obyčejné starosti obyčejného světa, jako neopětovaná láska a nemocná maminka, se jednoho dne promísí se světem pohádkovým a záhy se čtenář ocitne v kouzelné říši. Alyssa zdědila nejen dorozumívání s faunou a florou, ale hlavně úkol, jenž musí napravit po své babičce Alence. Jako společníka má sebou v říši divů Zacha a můřího muže Morpheuse. Kterému z chlapců nakonec věnuje svou důvěru i lásku a zda Alyssa zachrání sebe i své milované, se čtenář dočte v titulu Šepotání.

Na světě snad není člověka, který by příběh o Alence od spisovatele L.Carrolla neznal. Jednou takovou osobou je i A.G.Howardová. Její láska k této knize je tak obrovská, že se rozhodla ji nadále udržovat. Další generace rodu Liddelů, jež musí napravit vše, co Alenka napáchala, je dobrý námět pro pokračování. Autorka zašla, ale ještě dál a do děje zasadila realitu dnešního světa, kterou protkala morbidností a šokujícími scénami. Tím se z laskavé pohádky, kterou čteme dětem před spaním, stala kniha hodna husí kůže.

Jenomže si i nadále drží naivitu a klišoidnost žánru young adult, jenž je ve světě stále více vyhledáván. Třebaže milostný trojúhelník hlavních postav není tahounem celého děje, čtenář mu podvědomě bude i tak věnovat značnou část pozornosti a tím si dokáže pokazit dojem celé knihy.
 
Hlavní aktérka Alyssa umí být pořádná sympaťanda, kterou si oblíbí nejeden čtenář, ale také hrubě řečeno slepice, což se vzhledem k jejímu pubertálnímu věku dá opominout, ačkoli už to ruší při čtení. Takových elementů se v příběhu objevuje více a tím nejzásadnějším je paradoxně popisování věcí. Paradoxně píši z důvodu toho, že v říši divů se tomu zkrátka nevyhneme, ba naopak, popisky očekáváme. Bohužel v tomto případě je jich přehršel a samotného děje, díky tomu poskrovnu.

Fanoušci osvědčeného fantaskního světa si jistě přijdou na své, stejně tak, čtenáři, jež mají v oblibě příběhy plné morbidností a scénáře, které se mění každou minutu. Naopak milovníci klasického čtení pro mládež, jenž je v dnešní době velmi populární, by mohli být zklamáni. Nezbývá tedy než si první díl, stejnojmenné série přečíst a prožít na vlastní kůži.

Doporučení 3/5
Obálka 5/5

Recenze psána pro Webmagazin Rozhledna.
Knihu můžete zakoupit zde.



10 komentářů:

  1. Mně se Šepotání hodně líbilo. Ten milostný trojúhelník mě sice místy dost štval, protože jsem na ně už alergická, ale i tak se mi knížka dost líbila :)
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Na knihu jsou vážně protichůdné názory a tak to dle mého má být. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Já pořád přemýšlím, zda si Šepotání pořídit nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že určitě,sama se přesvědčíš, jak ono to s tou knihou vlastně je. :)
      P.S. Velmi děkuji. :)

      Vymazat
  3. Ráda bych si tuto knihu koupila a jsem na ni hodně zvědavá, protože někomu se líbila a někomu ne, tak jsem zvědavá jak se bude Šepotání líbit mě. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Knížku jsem zatím nečetla, ale po přečtení recenze jsem na ni ještě zvědavější, než předtím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze :)
    Mě od téhle knížky šíleně odrazuje ten obal, který se mě nelíbí, ale je všude tak strašně propagovaná, že si ji nakonec stejně asi přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelíbí? Bože, já jsem z něj u vytržení. :)
      Děkuji moc. :)

      Vymazat