29. 5. 2015

«Recenze» Jedna malá lež

Jaké to je, přijít o své nejbližší během jedné jediné chvilky, o tom se dozvídáme v sérii Ten Tiny Breaths. Tentokrát se K. A. Tucker v knize Jedna malá lež zaměřila na Kaceynu sestru, která ačkoliv u nehody nebyla, také přišla o své rodiče, a i když se na rozdíl od sestry nevrhá na drogy a rychlovky na jednu noc, také trpí.

K. A. Tucker – Jedna malá lež


Originální název: One Tiny Lie
Série: Ten Tiny Breaths
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 320
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Livia byla vždycky „slečna Dokonalá“, ale po nástupu na prestižní univerzitu zjišťuje, že to s ní zase tak skvělé není. Musí zvládnout první porážky, deziluzi, přizpůsobit své plány do budoucnosti a hlavně změnit přístup sama k sobě. A do toho se jí ještě připlete láska… Není divu, že v tom víru změn natropí pár chybiček. Jenže chyby jsou od toho, aby se napravovaly, a nová Livia bude možná ještě mnohem zajímavější osobnost než ta, za kterou se kdysi považovala.



Olivia Clearyová, osmnáctiletá studentka, jež se konečně dočkala splnění svého snu – nastupuje na Princeton. Škoda, že ji v její první den nemohou vidět rodiče, kteří zemřeli při autonehodě, v níž sehrál svou roli alkohol za volantem. Možná i díky tomu a také proto, že se Livie musela od smrti rodičů postarat o vše, než se její starší sestra vzchopila, je Livie vzornou studentkou, která se na alkohol nepodívá ani z dálky a chlapci ji také nechávají chladnou. Jenže to se musí změnit, Livie je totiž dokonalá až moc. Naštěstí je tady opět doktor Stayner, který se rozhodl, že Livii pomůže stejně, jako předtím její sestře.

Když mám u úst druhý kalíšek, hloupě se odvážím vrhnout pohled stranou v domnění, že přešel k jiné nic netušící oběti. Ale nepřešel. Je tam, obklopený několika dívkami, jedna má ruku položenou na tetování na jeho hrudi. Ale pořád mě pozoruje. Pořád se usmívá. Jenomže teď je to takový divný, temný úsměv, jakoby měl nějaké tajemství. Nejspíš má. Moje tajemství.                 ~ Jedna malá lež, str.26 ~

K. A. Tucker se narodila v malém městečku v Ontariu. První knihu napsala v šesti letech s pomocí školní knihovny a krabicí pastelek. Jedna malá lež spadá stejně tak jako předchozí díl Deset malých nadechnutí do žánru New Adult. Pokud vše dobře dopadne, dočkáme se letos od nakladatelství Baronet ještě dvou dalších dílů této volné série – Čtyři vteřiny rozhodnou a Pátá cesta k pádu.

Jedna malá lež je opět nahlédnutí do trpící duše. Kniha je psaná v první osobě, a tak čtenáři neunikne žádná z myšlenek hlavní hrdinky, která se po letech učí znova žít. Livie totiž zamrzla ve stavu, kdy si rodiče připomíná jejich sny - plní to, co pro ni už od mala chtěli, protože si přeje, aby na ni byli pyšní. Bohužel nevidí to, že takový život se pro ni nehodí a že je na čase, aby svůj život začala žít sama pro sebe a hlavně tak, jak chce ona. Vždyť chybování je lidské. Navíc u mladých lidí se chybování toleruje více, chyby jsou tu totiž od toho, abychom se z nich poučili.

Postavy jsou opět bravurně vykresleny a troufnu si říct, že jak Liviina sestra Kacey některým čtenářům určitým chováním nesedla, Livii si jistě zamilujete. Postupně krůček po krůčku sledujete, jak se Livie mění, prožívá svá mnohá „poprvé“, a že jich není málo. Ale navíc je vtipná, někdy až sarkastická a je velmi citlivá. Jistě si také rychle oblíbíte i Liviinu spolubydlící Reagan, která nahrazuje temperamentní Kacey, jež se v příběhu moc často nevyskytuje. Hlavní hrdina je sexy, tajemný, ale také si s sebou nese okovy, které ho svazují. Ještě že se na Livii upřelo oko vtipného doktora Staynera, jehož metody jsou velmi netradiční.


Jedna malá lež je povedenou knihou, v níž se čtenáři mohou přesvědčit, že být dokonalý, ještě není výhrou. Protože ten kdo nechybuje, jako by nežil a je v neustálém zbytečném stresu. Takže chybujme a poučme se z toho, protože dokonalost je jen maska a teď už to ví i Livie. A i když je příběh víceméně předvídatelný, i tak si nechala K. A. Tucker pár es v rukávu a čtenáři se tak setkají s několika nečekanými zvraty, které posunou celý příběh na úplně jinou úroveň.


Hodnocení   obálka 5/5   příběh 5/5


Katka


Recenze napsaná pro nakladatelství Baronet.

Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Zdroj
Anotace, obálka: baronet.cz
Obrázky: goodreads.com

5 komentářů:

  1. Po knižke pozerám už chvíľku, len som nevedela, aké to bude. A ako vidím, znie to dobre . :) Pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Mě tato série opravdu nadchla, takže doporučuji všemi deseti :-)..

      Vymazat
  2. Právě jsem dočetla a musím říct,že jsem hodně nadšená,rozmotání věcí okolo Ashe bylo pro mě docela překvapivé,sice jsem byla blízko,přesto jsem tipovala něco trošku jiného.Jdu se pustit do prvního dílu :D Recenze je napsaná moc pěkně,tak doufám,že přitáhne hodně čtenářů aby jsme se dočkali dalších dílů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem jisté věci rozhodně nečekala, ačkoliv jsem něco málo tušila :-).. Děkuji moc a myslím, že tato série se dočká celého svého vydání ;-)..

      Vymazat
  3. Moc skvělá kniha . Celý osud Ashe jsem neodhadla proto pro mě byl vetsim prekvapením :) líbí se mi doktro a jeho neobvyklé praktiky , Doufám ze se objeví i v dalších dvou dílech :)

    OdpovědětVymazat