18. 5. 2015

«Recenze» Deníček šílený holky

Pokud si chcete přečíst něco vtipného a víceméně oddechového, jistě sáhněte po Deníčku šílený holky z pera Jamese Pattersona. Jde o bláznivou knihu plnou velmi povedených ilustrací, v níž se najde hned několik závažných témat k zamyšlení. Ti středoškoláci to dnes vážně nemají jednoduché.


James Patterson - Deníček šílený holky


Originální název: Homeroom Diaries
Série: -
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v Čr: 2015
Počet stran: 264

Anotace: 
ČAU, VIDÍM, ŽE SE K TOBĚ DOSTAL MŮJ DENÍK! 
TO MÁM RADOST. 

Chceš si přečíst o nervových zhrouceních, nenávistných spolužácích, romantických krizích, bláznovství na střední škole, učitelích a mučitelích? Tak to jsi tady správně! 

UŽIJ SI TO, MÁM TĚ RÁDA. MEŠUGE CLARKOVÁ




Jsem Margaret „Maggie“ Clarková, ale všichni mi říkají „Mešuge“. Bydlím v městečku kousek od Portlandu a chodím na místní školu. A jsem blázen. Ne tedy úplný cvok, ale již pár chvil jsem v blázinci strávila. Moje matka byla vždycky nespolehlivá a často ode mě odcházela i na několik dní. Naštěstí tu vždycky pro mě v tuto dobu byla babička. Jenže ta jednoho dne zemřela, matka opět odešla a už se nevrátila. A já jsem teď pořád smutná. 

Poté přišel někdo od sociálky a teď bydlím u naší hodné sousedky paní Morrisové. S mými kamarády si říkáme Panoptikum, najdete u nás totiž příšery ze všech možných národů – moje nejlepší kámoška je krásná Katie, alias Mozkovna, dalším členem je sportovec a věřící Peter, alias Tim, asiatka Hana, alias Rolka, Paulovi se přezdívá Beďar a posledním členem je plochá Beverly s nadváhou, alias Prkno. My všichni máme před sebou jeden veledůležitý úkol - chceme, aby se ujal projekt Štěstí - všechny národy se spojí a ve škole konečně zavládne pohodová atmosféra. No máme co dělat, hlavní je se z toho nezbláznit.

Začínám znovu. Se svým deníkem. Vlastně se vším. Tak tě u něj vítám. A jestli spolu máme kamarádit – a já vím, že budeme – tak bych k tobě měla být úplně upřímná. Vždyť který cvok by lhal ve vlastním deníku? Než budeme pokračovat, je tady něco, co ti musím prozradit.

Autorem Deníčku šílený holky je muž?
James Patterson patří k nejlepším spisovatelům poslední doby. Za rok napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má stále víc než může sepsat. Napsal sérii knih s detektivem/psychologem Alexem Crossem, z nichž například dvě byly zfilmovány v hlavní roli s Morganem Freemanem. Další řadou jsou příběhy „Woman's Murder Club“ (Ženský vyšetřovací klub). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál a jedním z producentů je i sám autor. James Patterson velmi rád čte Gabriela Garcíu Márqueze a Jeana Geneta, ale to, co ho inspirovalo ke psaní, byl „Deník šakala“ a „The Exorcist“.

Ach ti středoškoláci…
Jistě pro vás nebude žádným překvapením, že Deníček šílený holky je kniha psaná formou deníku. Tudíž v ní naleznete zápisky psané v –ich formě, ale také je doplněna kresbami, které jsou někdy jednoduché, ale jindy zabírají i celou dvou stranu a čtou se jako komiks. Pokud čekáte jednoduchou dějovou linii, dočkáte se jí, ale možná vás překvapí, že i přesto jsou některá témata obsažená v knize místy až filozofická. James Patterson vtipnou a velmi čtivou formou ukázal, jak těžký život pro středoškoláka může být. Ať už jde o šikanu, přehnané nároky učitelů i rodičů a nemožnost svobodného projevu.

Pan Darcy mě nikdy nezklame a ještě je to gentleman
Postavy jsou všechny zprostředkované přes Maggie, ale u podobné knihy by jistě nikdo nečekal, že budou bravurně vykreslené. Hlavní hrdinku si určitě velmi rychle oblíbíte, je milá, má velký smysl pro spravedlnost a je správně ztřeštěná, jen kdyby pořád nebyla tak smutná. Spolu s ní budete řešit každodenní problémy žáka střední školy, jako jsou první lásky, nespravedlnost dospělých, ale také si přečtete o nervových zhrouceních a již zmíněné šikaně. Maggie je vášnivá čtenářka a často má sklony k melancholii, kdy utíká do jiného světa ke svým knižním hrdinům. Pan Darcy je prostě dokonalý. A Stmívání nutně potřebuje jiný konec.

Není čtení cizího deníku trestné?
Deníček šílený holky doporučuji všem mladším čtenářům - ať víte, že v tom nejste sami a že všechny problémy mají své řešení, ať už rozumné nebo potrhlé. Ale myslím, že by kniha mohla posloužit i starším čtenářům, kteří by se vtipnou a oddechovou formou mohli dozvědět něco o svých ratolestech. Jen vzhledem k pohlaví hlavní hrdinky, knihu spíše doporučuji ženám než mužům. Ovšem vzhledem k úžasně křiklavé barvě obálky, se nebojím, že by po Deníčku šílený holky sáhl muž.


Hodnocení     obálka 5/5      příběh 4/5



Katka



Recenze napsaná pro Informuji.cz.



Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: popstaronline.com, jamespattersonya.com, martinus.cz

4 komentáře:

  1. O této knize jsem opravdu nikdy neslyšela. Ale člověk má někdy chvilky, kdy potřebuje nějakou oddechovou a vtipnou knížku. Tak až ji budu mít, tak po této knize určitě sáhnu :) Pěkná recenze, moc jsi mě na ni navnadila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ni také narazila náhodou a rozhodně nelituji :-).. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  2. Já tedy lituji že jsem si knihy koupila!
    Ilustrace nádherné to bez debat ale děj ? kdyby mi bylo tak 8,9 tak bych byla nadšená ale takhle mi to přišlo celé uplně mimo mísu . Ano dotýká se závažných témat ale v této podobě to vyzní dost tragicky a až směšně ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem od knihy čekala trochu něco jiného, ale až tak zklamaná jsem z ní naštěstí nebyla..

      Vymazat