5. 5. 2015

«Recenze» Barakuda

Název: Barakuda
Původní název: Barracuda
Autor: Christos Tsiolkas
Počet stran: 445
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Přišel o všechno. Přede všemi. Co teď? Podmanivý nový román autora bestselleru Facka. Talentovaný mladý plavec Daniel Kelly dostane jedinečnou příležitost uniknout z prostředí dělnické třídy. Jeho jedinečné schopnosti v bazénu, stejně jako touha pomstít se bohatým chlapcům ze soukromé školy, na níž získal sportovní stipendium, by ho měly dovést ke slávě a bohatství. Všechno, co Danny kdy udělal, každá oběť, kterou přinesla jeho rodina — vše se podřizovalo honbě za tímto snem. Ale po selhání na prvním mezinárodním mistrovství, kde skončí až na pátém místě, začne ničit vše, za co bojoval, a otočí se zády ke všem okolo sebe. Barakuda je román o snech a ztrátě iluzí, o přátelství a rodině. Teprve když Daniel Kelly všechno ztratí, zjistí, co znamená být dobrým člověkem a co je zapotřebí k tomu, aby se jím stal.


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------

Příběh vyprávějící o tom, jak i nejlepšího plavce může posedlost stáhnout ke dnu. Kniha určena pro pozorné čtenáře, kterou vydalo nakladatelství Host.  Seznamte se s poctivě psaným románem z pera Christose Tsiolkase.


Nástup do nové školy je vždy problém. Své o tom ví i Daniel Kelly. Mladý hoch, který se na prestižní školu plnou bohatých a rozmazlených dětí, dostal jen díky svému umu v plavání. Spolužáci ho nemají rádi a on nemá rád je. Vše zvládal za pomoci bazénu a trenéra, který mu věnoval nejednu dobrou radu do života. 


Záhy se ocitáme o několik let později a Daniel nám vypráví svůj život předtím i potom. Jak se jednoho dne stane něco strašného a od té doby Daniel do bazénu už nikdy nevkročí. Jak si stále více obliboval muže a s jedním opustil i svou rodnou zemi. Rodiče, se kterými to neměl lehké a nejlepší přátelé, jenž mu zůstali až do dnes. Titul Barakuda vypráví o jednom chlapci vyrůstajícím v muže, který neměl na růžích ustláno, za což si z veliké části mohl on sám.

Vyprávění v první osobě čtenáři většinou více dopomůže se ztotožnit s hlavním protagonistou. Knihy se tak čtou nejlépe, a proto stejně psané tituly jsou vyhledávány. Jenže bývají i obrácené stránky věci, a to v podobě hlavního hrdiny, který svými myšlenkami dokáže čtenáře popudit, ba co víc i znechutit. Jedním takovým je i Daniel Kelly. K urážkám, sprostým slovům a podrobným ohavnostem nemá daleko. Autor Christos Tsiolkas dal svému hrdinovi velmi zabrat. Přestože se čtenář u čtení bude znechuceně kroutit a odfrkovat, já sama to beru za výborné zpestření a výtečný um autora.

Klasické emoce střídá odpor k Danielovi i celé knize a tím čtenáře nutí nadále ke čtení, poněvadž nic tak obdobného ještě v rukou neměl. Snad vůbec poprvé je možné oblíbenost protagonisty zaměnit za respekt k autorovi.



Letopočtové střídání kapitol není otravné, jelikož se objevuje náhodně, a co je hlavní, dodává světlo na Danielův případ i jeho dosavadní život. Styl psaní není vůbec složitý a přesto, že určité pasáže je nutno si přečíst vícekrát, je to spíše čtenářovou slabší stránku pochopení věci, než autorovou záležitostí.

Titul Barakuda je vážně poctivým románem, ve kterém se mísí autorův um a čtenářova zvědavost. Čtení to není veselé, ovšem stoprocentně ze života a poukazuje na běžné lidské chyby, kterých se neustále dopouštíme. Příběh o tom, jak člověk dokáže bojovat sám se sebou a zároveň proti všem.

Doporučení 3,5/5
Obálka 5/5


Recenze psána pro LaCultura.cz
Knihu můžete objednávat zde.




Zdroj: obálka + anotace, obr.1, video

6 komentářů:

  1. Já jsem zvědavá, zrovna to čtu, ale maximálně mě vytočilo, že pomluvili Kurta Cobaina! :D To jim prostě neodpustím :D Ale jinak jsem s tím zatím spokojená :))

    OdpovědětVymazat
  2. Není to žánr, který normálně čtu, ale vypadá to dobře :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat