17. 4. 2015

«Recenze» Procitnutí

Překoná zakázaná láska staletou nenávist a odvěkou rivalitu dvou znepřátelených sicilských klanů? První díl mafiánské fantasy trilogie z pera Kaie Meyera Arkádie: Procitnutí.

Kai Meyer – Procitnutí

Originální název: Arkadien erwacht
Série: Arkádie
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Alcantarové a Carnevarové – dva mafiánské klany, které proti sobě bojují po celé generace. Rosa Alcantarová přilétá na Sicílii ke své rodině, aby tam začala nový život. V letadle se seznamuje s Alessandrem Carnevarem. Jeho chladný půvab a animální elegance Rosu fascinují a zároveň zneklidňují. Rosa se učí nemilosrdné zákony mafie, ke které její rodina patří. Dozvídá se šokující pravdu, která se týká nejen Alessandra, ale i jí samotné. Neuvěřitelnou skutečnost o arkádských dynastiích, jež mají počátek ve starých antických bájích...




Sedmnáctiletá Rosa Alcantarová má za sebou těžké chvíle. Otec jí zemřel, když byla ještě dítě a matka ji i její sestru Zoe odvezla od příbuzných ze Sicílie do Ameriky. Jenže Rosa potřebuje začít znova, sáhla si na úplné dno a v Americe už ji nic nedrží. Její sestra Zoe se na Sicíli vrátila již dříve, a tak Rosa podlehne jejímu naléhání a odcestuje za ní.

Ještě v letadle se za zvláštních okolností setkává s velmi přitažlivým Alessandrem Carnevarem. A až teprve druhý den zjišťuje, že by měli být nepřáteli, protože jejich rodiny patří k mafii a oni jsou ze znepřátelených klanů. Jenže ani jeden na to nebere zřetel a pomalu se mezi nimi formuje přátelství, jež dokonce začne přecházet i v něco víc. Jenže je tu ještě něco, co Rosa netuší. Obě rodiny mají svá tajemství, která pochází z jejich velmi vzdálené minulosti. Dokáže Rosa spolu s Alessandrem mezi sicilskou mafií udržet mír, anebo se mezi klany rozpoutá válka? A jak se vyrovná s tím, až o sobě zjistí pravdu?

Podala mu ruku – a těsně minula tu jeho, protože mu při tom hleděla do očí, do té nevyzpytatelné zeleně hlubokých moří, která jí na sluncem vybledlém hřbitově, mezi vší tou černí smutečních hostů, připadala ještě živější. Nakonec se jejich ruce přece jen našly: po krátkém, takřka rozpačitém okamžiku, jehož si snad nikdo kromě nich nevšiml. „Je mi to líto,“ pronesla. Skousla si spodní ret a právě chtěla jít dál, když tu se usmál – usmál se na ni u hrobu svého otce. „Doufal jsem, že přijdeš,“ řekl tiše.                             ~str. 49~

Kai Meyer je jedním z nejúspěšnějších německých spisovatelů pro mládež. Studoval divadelní a filmovou vědu, několik let pracoval jako novinář a od roku 1995 se plně věnuje psaní. Jeho knihy byly přeloženy do řady jazyků. Jak je již zmíněno výše, Procitnutí je prvním dílem z plánované trilogie Arkádie.

Román Procitnutí je kniha, jež se rozhodně nedá zaškatulkovat. Spadá do žánru fantasy, ale i přesto toho v ní naleznete spoustu dalšího. Hlavní postavy si hrají na detektivy, zažijí spoustu dobrodružství, nesmí chybět ani romantika, místy je příběh zábavný a jindy zase hloubavý. Samotné téma je velmi originální – spojení mafie a kožoměnců je výborně propracované a sahá až do bájné Atlantidy, tedy do doby, kdy ji údajně tito tvorové obývali. Navíc se Kaii Meyerovi podařilo přímo bravurně zachytit atmosféru prostředí, a tak si nejeden čtenář jistě bude připadat, jak kdyby v danou chvíli sám na Sicílii zrovna byl, místy je to vážně až dechberoucí.

Hlavní postavy jsou vykresleny přímo fantasticky. Rosa je sarkastická a tvrdohlavá a jen tak se před ničím nezalekne. Její minulost, jež pomalu vyplouvá na povrch, jistě překvapí nejednoho čtenáře. Nikdo by u této knihy nejspíš nečekal, až tak silný příběh. Alessandro je rozhodnutý, vést svůj klan úplně jinak, než jak to dělal jeho otec doposud. Má bojovného ducha a je velmi cílevědomý. I když ho čeká těžká cesta, je rozhodnutý po ní jít, i když to nebude jednoduché. Další postavy hodnotit, je velmi těžké - buďto lžou, anebo se přetvařují, rozhodně jsou velmi komplikované.

Celkový nápad s arkádskými dynastiemi je velmi povedený a skvěle propracovaný. Jak o dynastiích, tak i o samotné mafii se má čtenář možnost dozvědět něco víc takovým způsobem, že ho informace budou vážně zajímat. Díky tomuto faktu je Procitnutí vhodné nejen pro dívky, ale i pro chlapce. Hlavní hrdinka je chytrá a vtipná a nemusí jí pořád někdo zachraňovat, naopak hlavní hrdina je sexy a rád se pro svou vyvolenou obětuje. No komu by se to nelíbilo?



Hodnocení    obálka 4/5     příběh 4,5/5



Katka


Knihu můžete zakoupit ZDE.

Recenze napsaná pr nakladatelství Fragment.


Zdroj
Anotace, obálka: fragment.cz
Obrázky: goodreads.com, booktasy.blogspot.cz, gutefrage.net, carol-gruner.de

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :) Knížku jsem četla a docela dost se mi líbila. Jsem zvědavá, jaké budou další díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Jsem ráda, že máš podobný názor :-).. Já po dlouhé době něco dočetla s tím, že bych pro další díl klidně vraždila :-D

      Vymazat
  2. Tak na tuto knihu se klepu již pěkně dlouho. Ale ne a ne se k její četbě dostat. Po přečtení tvé recenze, jsem usoudila, že tomu budu muset udělat přítrž a knihu si přečíst. Rozhodně děkuji za krásně napsaný článek, ráda jsem si jej přečetla :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) a radím už déle knihu neodkládat, já s ní chodila opravdu všude, dokud jsem ji nedočetla a klidně bych ji přečetla hned znova :-D

      Vymazat