22. 4. 2015

«Recenze» Pád noci

David Kaps píšící pod pseudonymem Alexander Stainforth, je mladý český autor, který doposud napsal sedmnáct knih a nejvíce se proslavil románovou ságou o Lady Jane. V nakladatelství Daranus mu vyšel thriller Tušení zla, sbírka povídek Kočka na lovu a nakladatelství Čas kromě jeho nejnovější paranormální romance Pád noci vydalo i jeho předchozí knihu Krvavá Mary.

Alexander Stainforth – Pád noci

Originální název: Pád noci
Série: Pád noci
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Čas
Počet stran: 200
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Rachel Adamsová unikla před dvanácti lety ze spárů sériového vraha. Traumatický zážitek ji poznamenal natolik, že se rozhodla obětovat soukromý život a soustředit se jen na kariéru novinářky ve Washingtonu. Ta se však nevyvíjí očekávaným směrem, a tak využije pracovní nabídky svého přítele ze studií Charlieho Parkera a odjíždí do kanadského Edmontonu, kde si konečně přiznává, co k Charliemu cítí. Jejich láska ji osvobozuje od minulosti a naplňuje ji štěstím, které dosud nepoznala. Krátce poté jí však někdo začne usilovat o život. Někdo, kdo ji velmi dobře zná a neštítí se použít jakékoli prostředky k tomu, aby mu patřila. Kolo zběsilých událostí se roztáčí a Rachel si musí vybrat, komu uvěří. Bude to agentka FBI, která Charlieho označila jako podezřelého, nebo temný přízrak s rudýma očima, jenž už jí kdysi zachránil život? Rachel ví jediné: konec je nablízku – a ona musí udělat všechno pro to, aby zachránila nejen svou duši…




Rachel Adamsová je jednou z těch uzavřených dívek, jež trpí komplikovanou minulostí. V patnácti letech ji unesl sériový vrah a smrti unikla opravdu jen o vlásek. Už nikdy se přes toto trauma nepřenesla, a tak není divu, že si s nikým nedokáže vytvořit citové pouto. Jenže někdo tu přeci jen je, její spolužák z vysoké Charlie Parker je velmi vytrvalý. Poté co Rachel neuspěla ve Washingtonu, tu Charlie pro ni stále je a zaměstnává ji u sebe jako novinářku.

Charlieho vytrvalost se mu nakonec vyplácí, protože Rachel se rozhodne, dát jim šanci a již po půl roce zjišťuje, že nikdy nebyla šťastnější. Jenže právě v této době ji opět dohoní její minulost. Poté, co dostane nečekaný a velmi neobvyklý dar k narozeninám, se strhne hotová mela. Rachel totiž někdo znova usiluje o život. Její dům je teď plný policistů a agentů FBI a Charlie je sice ochotný pro Rachel klidně položit i život, ale ona tuší, že to stačit nebude. Moc dobře si vzpomíná, kdo jí to tenkrát zachránil život a rozhodně to nebyl někdo z tohoto světa.

Bodná rána do paže. Pořezané dlaně, jak si chránila obličej. Nůž se do ní zařezával tak zběsile, že už ani nevěděla, kde všude ji zasáhl. A pak když se ostří dostalo k její krční tepně, se vzduch v místnosti proměnil. Už zde nebylo chladno a vlhko, naopak. A žár sílil. Neměla nejmenší tušení, zda je to přicházející smrt, jestli se před ní objeví jasná zář a odvede ji z téhle příšerné místnosti, kde strávila poslední hodiny svého života, ale cosi jí napovídalo, že je pravdě velmi vzdálená.                                                    ~str. 8~

Pád noci je paranormální romance, jež láká své čtenáře zajímavou anotací a velmi povedenou obálkou. Pravdou ovšem je, že počátek knihy se nese spíš na vlnách romantiky. Sice si ihned na prvních stranách můžete přečíst o únosu hlavní hrdinky, ze kterého vás jistě zamrazí, ale hned poté jde hlavně o Rachel a Charlieho. A i když díky Rachelině nedůvěřivosti si příběh zachovává špetku tajemna, ten akcí a děsem nabitý děj přichází až později.

Je sice výhodou, že útlou knihu psanou velmi čtivým stylem máte přečtenou již během jednoho odpoledne, ale přeci jen výtka by se našla. Postavy by mohly být trochu více propracované. Kromě hlavní hrdinky, jež musela být více vykreslena kvůli samotnému příběhu, se toho o ostatních moc nedozvíte, a to zamrzí hlavně u Charlieho. Na druhou stranu se dá Alexanderovi Stainforthovi připsat k dobru, že sem tam dal čtenáři příležitost nahlédnout do myšlenek i někomu jinému – pár řádků občas bylo z pohledu jiné postavy. 

Originálně vymyšlené jsou přízraky (jak si je pojmenovala Rachel). Jsou to bytosti, které jsou v noci přízrakem, jenž je vidět jen ve tmě a ve dne dokáží posednout lidské tělo. Přízrak je duše zemřelého člověka, který zanechal na světě něco nedořešeného. Ovšem nic není zadarmo, a tak poté co duše vykoná to, co ji zde drží – například pomstu, musí svůj dluh splatit – chrání lidské bytosti před zlými dušemi, které chytá a posílá do něčeho, co by se dalo nazývat peklem. Přízraky ovládají různé nadpřirozené schopnosti, jako je telepatie, vymazání paměti a mnoho dalšího.

Ačkoliv byl první díl z chystané trilogie z počátku spíš romantickým dramatem, ze kterého srdce čtenářek možná zaplesá, ale muži už ho jistě tak kladně neocení, zbytek knihy je velmi povedený. Na všechny otázky se odpovědi nepodaří nalézt, a tak můžeme jen doufat, že další díl vyjde co nejdříve.  


Hodnocení     obálka 5/5     příběh 3/5



Katka



Recenze napsaná pro Webmagazin Rozhledna.



Zdroj
Anotace, obálka: nakladatelstvicas.cz
Obrázky: domaci.ihned.cz, srna1596.blog.cz

4 komentáře:

  1. O autorovi uz jsem slysela a i kdyz ceske spisovatele nevyhledavam, tak knihy vypadaji zajimave, i tahle.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se také českým autorům spíš vyhýbám, ale uchvátila mě obálka a anotace a rozhodně nelituji :-).. Jsem velmi zvědavá na pokračování :-)

      Vymazat
  2. O knížce ani autorovi jsem ještě neslyšela, ale knížka je z mého pohledu docela lákavá :)

    OdpovědětVymazat