12. 4. 2015

«Recenze» Nevítaní

Název: Nevítaní
Původní název: Uninvited
Autor: Sophie Jordan
Série: Nevítaní
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 312
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen.  Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost. Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“"Měla jsi je zastavit!" Prudce se otočí od mé postele k matce. "Tohle naší Davy nesmějí dělat!"
"Já vím!" vybuchne a mávne oběma rukama do stran. "Ale to už není naše Davy!"“
-úryvek ze strany 147-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Spisovatelku Sophii Jordan může mnoho čtenářů znát díky úspěšné sérii Drakie. Nyní se ponořila do jiných vod a oheň-chrlící draky vyměnila za scifi příběh pro mladé. Za knihu o tom, že DNA není jen gen, ale i zlo hodno k vymýcení. Nevítaní jsou již mezi námi...


Píše se rok 2021 a Amerika je napadena HTS - vraždícím genem. Pokud se to netýká přímo dotyčných, či jejich známých, nenapadlo by to nikoho řešit. Jenže jednoho dne se mladičká a velmi nadaná dívka Davy dozví, že právě v ní tento vraždící gen koluje. Vyhodí ji ze školy, ztratí přátele i svůj celý dosavadní život. Pro populaci je Davy Nevítaná.


Až po zjištění té hrozné zprávy si Davy uvědomí, že tito násilničtí lidé nejsou tak mimo její okruh, jak si původně myslela. Začíná si jich více všímat a oni vystrkovat růžky. Právě kvůli jedincům se stejným DNA, je Davy nucena opustit svůj domov. Nejen, že nechápe, jak se může podobat vrahům a násilníkům, ale musí přežít i chvíle strávené v jejich společnosti. Vyděšené Davy totiž nic jiného život  nenabízí.

Titul Nevítaní si může pozorný čtenář zařadit mezi ty knihy, kde se nenásilně poukazuje na chyby lidí i celé společnosti. Čte o tom, že z oblíbené a milující dívky se během krátké chvíle stává vyhnanec, a to pouze kvůli lidskému nedostatku s názvem předpojatost. O tom, že ani rodina není vždy stoprocentní a pravé přátelství se umí rozpadnout jako domeček z karet. Na druhou stranu se stále bavíme o knize pro mládež, takže nesmíme opomenout ani zhrzenou lásku nahrazenou jinou... intenzivnější. Na dívku, jež bojuje sama proti všem a další podobné otřepané situace.

Z toho všeho vznikne situace, kdy si čtenář nebude vědět rady, zda se mu kniha líbila, či ne. Já sama to zjistila, jak při čtení, tak hlavně po něm. Nevítaní jsou totiž titulem, o nichž čtenář bude přemýšlet ještě dlouho po odložení knihy. Jedna věc s lidmi zamává ještě více, než je výše zmiňovaná předpojatost a tou věcí myslím bezpráví. Té je v knize přehršel, tudíž čtenář se nese na divoké vlně emocí a ze čtení má úžasný zážitek.


Jak to už u Young Adult knih bývá, i tato je psána velmi čtivým a nenáročným stylem. Díky častým a leckdy humorným dialogům by někdo mohl říci, že Nevitaní jsou titulem až odpočinkovým, tedy pouze do té doby, než si vzpomene na části, u kterých se mu chtělo nad těmi křivdami plakat a mlátit vztekle kolem sebe. Na chvíle, kde je svět ukázán ve fanatické podobě a davovém šílenství.


Hlavní postava Davy si zaslouží čtenářovu pozornost a hlavně lítost. Je to velmi talentovaná dívka, obklopena svými milovanými, která během pár hodin přijde o vše, co si za svůj dosavadní život vybudovala. Její myšlenky jsou psychologicky zajímavé, a i když se najdou okamžiky, kdy Davy dokáže pořádně zvednou ze židle, stále je to ta dívka, kterou zužuje nespravedlnost doby, do níž se bohužel narodila. Další postavy jsou autorkou velmi dobře popsány, tudíž čtenář nebude mít problém se do nich vžít, politovat je, či  nenávidět. 

I přes nedostatky, jenž čtení pro mládež nabízí, hodnotím knihu kladně, poněvadž jediné na co bude čtenář po dočtení myslet, je právě ta situace, ve které se Davy a její příběh odehrává a on by být nikdy nechtěl. Za nápad sršící originalitou a potenciál, který doufejme bude plně vyvinut v dalších dílech.

Doporučení 4/5
Obálka 4/5


Recenze psána pro databazeknih.cz
Knihu můžete objednávat zde.






2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Tuhle knížku bych si taky moc ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat