9. 4. 2015

«Recenze» Muzeum prazvláštních věcí

Strhující román o bizarním světě, ve kterém se kromě vlčího muže, motýlí dívky a sto let staré želvy setkáte i s upřímnou láskou. Vítejte v Muzeu prazvláštních věcí z pera Alice Hoffmanové.

Alice Hoffmanová – Muzeum prazvláštních věcí


Originální název: The Museum of Extraordinary Things
Série: -
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 356
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: V malém panoptiku na Coney Islandu žije malá Coralie a pod přísným vedením otce se připravuje na roli mořské panny. Coralie dospívá a už jí nestačí být poslušnou dcerou svého otce, živícího se pochybným způsobem. Při nočních toulkách na sever od New Yorku, kde v oněch dobách ještě vládne divočina, spatří mladého muže fotografujícího noční les a od té chvíle nemyslí na nic jiného. Ten zvláštní fotograf je Eddie Cohen, přistěhovalec z Ruska, jenž opustil otce i židovskou komunitu a pokouší se najít sám sebe. Když Eddie se svým fotoaparátem dokumentuje zkázu newyorských ulic po tragickém požáru v textilní továrně, dozví se o záhadném zmizení mladičké dělnice a začne se zajímat o její osud. Pátrání ho zavede do barvitého světa šarlatánů, šejdířů i snílků – až do Muzea prazvláštních věcí, kde se nakonec setká s Coralií.




Jsme v New Yorku roku 1911, kdy do města připlouvá spousta uprchlíků, jež je hnána představou o lepší budoucnosti. New York je totiž místem, ke kterému uprchlíci upínají své naděje na splněné sny, ale hlavně se má město stát místem, kde budou všichni moci svobodně žít se svými rodinami. Kdyby jen předem tušili, jak moc se zmýlili. Čeká je totiž tvrdá a málo placená práce v továrnách. A právě v tomto světě žije Eddie Cohen, dříve syn ortodoxního Žida, dnes fotograf, jenž má talent nalézt to, co je ztracené.

Ovšem v New Yorku se nachází ještě jedno zvláštní místo, tam vás ale zaměstnají jen v případě, pokud jste hříčkou přírody. Muzeum prazvláštních věcí do svých řad přijímá jen bizarní tvory, které jejich okolí považuje za zrůdy. Ale ti si tu také moc nepomohou, profesor Sadie umí být velmi krutý. A právě roku 1911 jeho dceři Coralii, která byla díky svému znetvoření mezi atrakcemi jako mořská panna, došla trpělivost a začala se proti otci bouřit.

A i když mi při pohledu na všechny ty exponáty naskakovala husí kůže, cítila jsem se tu jako doma. A věděla jsem, že život strávený v muzeu není jako životy ostatních. Někdy se mi ve snu zdálo, že se nádoby rozbily a po zemi se roztéká nazelenalá břečka plná soli a formaldehydu, a když jsem se pak z toho hrůzného snu probudila, měla jsem lem noční košilky mokrý. Jak vzdálený je náš skutečný svět od světa snů.                                  ~Str. 8-9~

Alice Hoffmanová vydala již tři desítky knih, které byly přeloženy do více než dvaceti jazyků. Její román Here on Earth se ocitl ve výběru televizního literárního pořadu Oprah Book Club. A podle knihy Practical Magic byla natočena černá komedie se Sandrou Bullockovou a Nicole Kidmanovou v hlavních rolích (v České republice uváděná pod názvem Magická posedlost). Autorka v současné době žije střídavě v Bostonu a v New Yorku.

Muzeum prazvláštních věcí nespadá mezi klasické fantasy, protože magii jako takovou v knize nenajdete. Jedná se spíš o kouzelný - místy romantický, ale z větší části až depresivní příběh dvou lidí, který se odehrává v New Yorku na počátku 20. století. Některé události použité v knize jsou dokonce podle skutečných událostí, a o to je vám pak během čtení ještě více úzko. Popisy dělníků pracujících do strhání těla za ponižujících podmínek, kdy majitelé jezdí v nablýskaných kočárech, jsou vážně k pláči. A i když je majitel panoptika smyšlený, je stejně krutý jako majitelé továren. Psychicky týrá a ponižuje nejen svou dceru, ale i zaměstnance. Počátky 20. století byly fascinující, ale život zde, byl velmi těžký.

Příběh je zprostředkovaný z pohledu dvou hlavních hrdinů, kdy každá z postav nejdříve vypráví o svém životě - o dětství i o postupném dospívání a teprve až poté se dostává na řadu současnost. Tyto dějové linie se střídají a různě proplétají, jak se hlavní hrdinové potkávají. Postavy si nelze nezamilovat - odvážná a důvěřivá Coralie, kterou její otec využívá a Eddie, který stále ještě hledá sám sebe - je osamělý a neví, co si se svým životem počít. Určitě stojí za zmínku i další postavy, které nejsou jen černé a bílé a čtenář si je dokáže lehce představit, a to i v případě, když obrůstají srstí anebo postrádají ruce.


Muzeum prazvláštních věcí je velmi neobvyklou a těžko zařaditelnou knihou, která svým způsobem opravdu působí jako pohádka pro dospělé. Příběh je fascinující a spolu s vypravěčským umem Alice Hoffmanové, jde o dílo přímo dechberoucí. Jen se dá těžko posoudit, zda konec je šťastný, protože i po dočtení budete pociťovat melancholickou až depresivní náladu a neubráníte se přemítání nad tím, co to vlastně znamená být svobodný.



Hodnocení           obálka 4/5         příběh 4/5



Katka



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.



Zdroj
Anotace, obálka: jota.cz
Obrázky: goodreads.com, wikipedia.org, youtube.com

9 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Nápodobně :D Už takhle mám popsaný celý jeden sešit.

      Vymazat
    2. Ale tohle za to vážně stojí ;-)

      Vymazat
  2. Krásná recenze :) Jsem na tom opět stejně, knihu jsem nečetla, lae určitě ji zařadím na už tak přeplněný wishlist :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-), abych řekla pravdu, až takhle silný příběh jsem od knihy nečekala :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Určitě si tuto knihu koupím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) věřím, že toho nebudeš litovat :-)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knížka mě zaujala, takže ji přidávám na svůj (už hodně dlouhý) wishlist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) já vím, je to složité, ale tuto knihu rozhodně doporučuji :-)

      Vymazat