15. 4. 2015

«Recenze» Deset malých nadechnutí

Alkohol za volant nepatří! Věta, kterou slýcháme dnes a denně. Ve školách probíhají různá sezení, na nichž vypráví své příhody hasiči, sanitáři i policisté. Nikdy to není nic příjemného a ze sezení většina odchází s hlavou skloněnou a přemítá nad tím, jak je to hrozné, ale že jim se to stát nemůže. Opak je ale pravdou a večerní zprávy opět dokazují, že někdo za volant pod vlivem alkoholu sedl. Nejhorší ale je, že dotyčný nejspíš zavinil i smrt někoho dalšího. O tomto závažném a smutném tématu pojednává kniha Deset malých nadechnutí z pera K. A. Tucker.

K. A. Tucker – Deset malých nadechnutí


Originální název: Ten Tiny Breathes
Série: Ten Tiny Breaths
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 304
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Po tragické autohavárii, která ji připravila najednou o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku, prchá Kacey se svou mladší sestrou Livií z Michiganu do Miami, aby tam začala nový život. Podaří se jí vybudovat novou existenci? Zbaví se trýznivých vzpomínek, které ji nepřestávají pronásledovat? A dokáže odolat záhadnému sousedovi z bytu 1D? Už sama skutečnost, že autorka K. A. Tucker vydala první knihu jako šestiletá, je zárukou poutavého a zajímavého čtenářského zážitku.



Dvacetiletá Kacey Clearyová už ví, jaké to je, během jedné nešťastné chvilky přijít o všechno. Kvůli jednomu podnapilému řidiči ztratila hned čtyři nejbližší osoby naráz a sama vyvázla jen o vlásek. Svou matku slyšela naposledy vydechnout a vnímala tlak přítelovy mrtvé ruky, jíž svírala. Tento obraz vídá noc co noc ve svých nočních můrách. Prošla si lecčím, ale kvůli své sestře Livii se musí vzpamatovat a jít dál. Jenže to není tak jednoduché, jak se zprvu může zdát. Navíc jí nepomáhá ani fakt, že na ni začíná tlačit její nové okolí, které získala poté, co se se sestrou přestěhovaly do Miami, aby unikly před perverzním strýcem. Jak Kacey ale brzy zjišťuje, před minulostí se utéct nedá.

Kacey předtím umřela před čtyřmi roky a zbyl z ní jen odpad. Odpad, který strávil rok fyzickou rehabilitací, kde mu opravili rozbité tělo a propustili ho s rozbitou duší. Odpad, jehož známky se střemhlav zřítily až na samé dno třídy. Který na rok zabředl do světa drog a alkoholu, aby vůbec mohl existovat. Kacey potom nepláče, neuroní ani slzu. Ani nevím, jestli to umí.                                         ~str. 35~

K. A. Tucker se narodila v malém městečku v Ontariu. První knihu napsala v šesti letech s pomocí školní knihovny a krabicí pastelek. Deset malých nadechnutí spadá do žánru New Adult a již brzy u nakladatelství Baronet vyjde další díl z této volné série pod názvem Jedna malá lež.

Deset malých nadechnutí je velmi zvláštní kniha - nejde jen o dívku vyrovnávající se s traumatem, ale jde i o velmi silný příběh a o ponaučení, jež se skrývá mezi řádky. Vidět takové neštěstí z pohledu oběti je smutné, ale tentokrát má čtenář možnost nahlédnout i do myšlenek toho, kdo nehodu přímo nezavinil, ale napomohl jí. Většina by takového člověka rovnou odsoudila, ale co když přeci jen existují polehčující okolnosti? Stačí jen poslouchat a případně odpouštět, i když to není zrovna jednoduché.

Postavy jsou vzhledem k situaci výborně vykresleny. Kacey k sobě kromě Livie odmítá kohokoliv pustit, ale již brzy i ona sama zjistí, že je jen časovanou bombou. Je sarkastická, trápí se a často je velmi zmatená, neví jak se zachovat a jedna její část vzpomíná na to, jaká bývala dřív. Nyní je z ní ledová královna, ale každý ledovec jednou roztaje. Naopak Livie je ta silná, ačkoliv je mladší, je učiněný anděl a pro sestru tu neustále je, i když by to mělo být vzhledem k věku obráceně. Storm působí v příběhu jako příjemné odlehčení. Scény s ní jsou mnohdy vtipné a také čtenářům dokazuje, že nikdo se nemá soudit podle obalu. Ani striptérka s velkým výstřihem. Trent je velmi rozporuplnou osobou, většinu času budete bádat nad tím, jakou úlohu v příběhu vlastně má.


Deset malých nadechnutí je velmi emotivní kniha, kdy atmosféra příběhu je jako na horské dráze – chvíli se smějete, pak jste plní lítosti, nakonec začnete plakat, poté budete plní nenávisti a spolu s Kacey budete i zamilovaní. Ona sama si projde všemi fázemi posttraumatické stresové poruchy a vy si je projdete s ní. Předem říkám, že některé pasáže opravdu nejsou vůbec příjemné. Ale pokud dojdete až na konec, tak jako Kacey, dokážete se spolu s ní vyrovnat s tím velkým neštěstím. A třeba se najde i pár jedinců, kteří se nad sebou zamyslí a rozhodnou se, že už riskovat nebudou a příště si za volant pod vlivem alkoholu opravdu nesednou.



Hodnocení    obálka 4/5          příběh 4/5



Katka



Knihu můžete zakoupit ZDE.

Recenze napsaná pro nakladatelství Baronet.


Zdroj
Anotace, obálka: baronet.cz
Obrázky: goodreads.com

5 komentářů:

  1. Jojo, knížku plánuju, ale kdy se k ní dostanu, je ve hvězdách :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu jedině doporučit a pokud Tě chytne jako mě, máš ji přečtenou za jeden den :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě. Možná se po ní podívám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě osobně velmi překvapila a moc se těším na další díl :-)

      Vymazat
  3. Velice dobrá kniha :-) jak říkáš dá se přečíst za den . Chytne a nepustí . Přála bych si aby aspon někoho odradila v sedání za volant v opilosti ..

    OdpovědětVymazat