14. 4. 2015

«Recenze» Bylo nebylo

Název: Bylo nebylo
Původní název: Reawakened
Autor: Odette Beane
Série: Once Upon a Time
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 304
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Život Emmy Swanové byl ledajaký, ale rozhodně ne pohádkový. Neměla rodinu, protože ji opustili, když byla dítě. Teda až do doby, kdy se na její 28. narozeniny ve dveřích zjevil desetiletý Henry. Je to její syn, kterého dala k adopci a tato překvapivá návštěva jí obrátí život vzhůru nohama.




----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------


Pohádkový příběh v realistickém světě, to jest dílo Bylo nebylo. Dost diváku knihu může znát ze seriálové adaptace, jež nese název Once Upon a Time a právě jejich ohlasy hlásají, že tuto knihu je nejlepší číst po zhlédnutí seriálu. Ovšem, je to pravda?

Emma Swanová neměla život nikdy lehký. Rodina ji opustila v kojeneckém věku a putování od pěstounů k dalším není pro dítě zrovna to pravé ořechové. Sama udělala několik vylomenin, které jí změnily život. Krom pobytu ve vězení, je tou největší určitě adopce, kam dala svého narozeného syna. Ten se náhle objevil po deseti letech a naléhá, aby Emma jela s ním do Storybrooke. Městečka, kde podle nalezeného syna Henryho žijí pohádkové bytosti. 

Henryho adoptivní matka jako zlá královna? Sněhurka, princ Krasoň a Rampelník? A samotná Emma, aby byla Sněhurčina dcera, předurčena ke zlomení kletby? Henry má, zdá se, velikou fantazii. Nikdo mu nevěří a berou ho, jako chlapce, jenž svými pohádkami zvládá život, který nemá s Reginou, co by zlou královnou jednoduchý. Jenže když Henry začne mít odpovědi na všechny otázky, které vyčetl z pohádkové knihy, začne Emma pochybovat. Bylo by to možné nebo nebylo?

Bylo nebylo je knihou, jenž měla předurčenu vysokou prodejnost. Ostatně, jak to tak bývá u knižních adaptací na seriály, či filmy. Není tomu jinak ani v tomto případě a diváci jásají, že budou mít své hrdiny i knižně. Sepsání dostala na starost Odette Beane, o níž toho moc nevíme, snad jen to, že Bylo nebylo je knihou povedenou.

Temnější pohádky smíchané do jednoho příběhu, plné neobyčejných zvratů. Tak bychom mohli popsat tento titul. Střídavé kapitoly z pohádkové minulosti, prolíná přítomnost v reálném světě. 

Velmi pěkné byly části, kdy na zádrhel obyčejného světa, se našla odpověď v tom pohádkovém. Emma jako postava mi byla velmi sympatická a její vývoj z volnomyšlenkářské ženy až po milující matku byl skvěle propracován i popsán. Syn Henry dostal roli vypravěče říše pohádek, což byl skvělý tah, protože k dětem pohádky zkrátka patří a čtenář jim více uvěří.

Samotný děj byl velmi čtivý a i přes dvě dějové linie se četl dobře a jednoduše. Jelikož je kniha odrazem pouze první seriálové řady, velmi by mě zajímalo, jak se děj odehrává dál, poněvadž takto mi přišel dobře zakončen. Tím si troufnu poznamenat, že titul lze číst jako samostatnou knihu, aniž by čtenáře ovlivňoval seriál. Na druhou stranu, v seriálové podobě se dostává více prostoru pohádkovému světu a jejich postavám. Je tedy na čtenářích, zda se první pustí do seriálu, či knihy.

Titul Bylo nebylo, doporučuji mladším čtenářům, kdy tentokrát příběhem nepohrdnou dívky, ani chlapci. Jelikož klasická láska, jenž vždy zvítězí ruku v ruce s dobrem, patří sice do pohádek, avšak v našem světě se o ně musí urputně bojovat.

Doporučení 3/5
Obálka 4/5

Recenze psána pro web Kultura21.cz

Titul můžete objednávat na Arara.cz.




5 komentářů:

  1. Seriál miluju, ale do knížky se mi nějak nechce :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mám v plánu. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. četla jsem knihu , serial jsem nevidela , ke knize jsem pristupovala že to bude pohádka a s nevelkým očekáváním , byla jsem mile překvapena . děj byl svižný , usměvavý , pohádkový :)

    OdpovědětVymazat