21. 3. 2015

«Recenze» ZOM-B

Darren Shan je známý díky svým upířím a démonským sériím, jako jsou například Sága Darrena Shana nebo Demonata. Tentokrát se ale vydal zcela novým směrem. Jak se zvládne poprat s děsivými zombie v jeho nové sérii Zom-B? Hrozivé útoky zombie jsou tady, nejdůležitější je přežít!

Darren Shan – ZOM-B

Originální název: ZOM-B
Série: ZOM-B
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 216
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Když se na YouTube objeví první záběry útoků zombií, nikdo jejich pravosti nevěří. I když hrozí, že oživlí mrtví zpustoší celý svět. Avšak pro B je mnohem důležitější, aby přežila na střední škole a vyhnula se svému alkoholickému a tyranskému otci. Když zombie dorazí k nim do školy, B bude muset rychle najít ještě někoho dalšího, kdo přežil, aby se zachránila. Musí vyměnit školní chodby za ulice vymřelého Londýna a hlavně přežít!



Život B Smithové je všechno jen ne normální. Otec je alkoholik, rasista a tyran, který pro ránu rozhodně nejde daleko. Její matka svým chováním zapadá přesně do tabulek týraných žen a svého muže nikdy neopustí ani neudá. Aspoň že má B skvělou partu kamarádů, kteří se za ni postaví v každé bitce a jsou pro jakoukoliv špatnost.

Když internet zaplaví videa zachycující běsnění zombie v Irsku, B s přáteli se na ně dívají skepticky a smějí se, že je to nová reklama na film. Brzy se ovšem sami na vlastní kůži přesvědčí, že opak je pravdou, a to už jim do smíchu není. Teď začíná boj o život, nebo spíš o svůj mozek?

Během té nejtemnější a nejděsivější noční hodiny se mrtví vrátili do života a zaplavili vesnici Pallaskenry jako smrtonosné hejno strašlivých kobylek. Ty šťastnější zavraždili ve spánku, rozrazili jim lebky a vysáli jejich mozky. Ostatní potkal mnohem hrozivější osud. Str. 9 

Ačkoliv chtěl Darren Shan vždy být spisovatelem, začal psát ve svém volném čase až v pubertálním věku. Svůj první psací stroj si koupil ve 14 letech a hned začal psát spousty krátkých příběhů a komiksových stripů a rozepsal i několik nikdy nedokončených knih. Prvního literárního úspěchu se dočkal již v 15 letech, kdy vyhrál soutěž o televizní scénař pro RTE v Irsku s jeho černou komedií A Day in the Morgue (Den v márnici).

Když mu bylo 17, dokončil svůj první kus Mute Pursuit (Němé pronásledování) - futuristický mix mezi Terminátorem a The Dark Tower Stephena Kinga. Přestože nebyla nikdy publikována, zúročil svoji spisovatelskou zkušenost a začal se v následujících letech více soustředit na psaní knih a opustil styl krátkých příběhů – začal experimentovat s různými nápady, žánry, délkami a styly.

Jelikož jde o mé první setkání s tvorbou Darrena Shana, jsem trochu na rozpacích. Dosti mě překvapilo, jak se autor dokázal vcítit do pocitů rozpolcené dospívající dívky a také jak moc do knihy ZOM-B vsunul problémy etnických menšin a emigrantů. Rozhodně nemohu říci, že by kniha byla špatná. Je plná filozofických úvah o rasismu a také myšlenek dívky, jež hledá sama sebe a rozhoduje se, co je správné, co je lidské a čemu má věřit.

A tady je možná kámen úrazu. Hned prologem vám Darren Shan vyrazí dech. Děsivé, nechutné a šokující scény dokáže napsat přímo bravurně a vy čekáte se zatajeným dechem, co přijde dál. No a ono už toho moc nepřijde, většina knihy se velmi obratně zaobírá již zmíněnými tématy a děsivé zombie jsou spíš jen tak na okraji příběhu. Opravdu vychutnat si je může čtenář až ke konci, který je opět děsivý, nechutný a šokující, přesně tak jak si tvorbu Darrena Shana představujete.


ZOM-B rozhodně není knihou, kterou byste měli odložit. Ovšem pokud ji začnete číst s tím, že si užijete hororový příběh plný mrazivých scén, mohli byste být zklamáni. Jde spíš o velmi čtivý příběh plný filozofování a politických témat. Jsem velmi zvědavá, kam se bude kniha dále ubírat. A to nejen kvůli tomu, že je závěr šokující, ale Darren Shan také zanechal spousty otázek nezodpovězených.


Hodnocení   obálka 4/5    příběh 4/5


Katka


Recenze napsaná pro Webmagazin Rozhledna.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: youtube.com, goodreads. com

13 komentářů:

  1. Netušila jsem, že se Darren vydal i na tuto cestu, tudíž mě to velmi zaujalo a knihu se co nejdříve pokusím sehnat. Pan Darren je totiž jedním z mých nejoblíbenějších autorů!

    Recenze je skvěle sepsaná, upřímná a moc se mi líbí styl Tvého psaní :) Jen tak dál.

    http://liscidoupeknih.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvaly :-).. Ano, vydal a určitě knihu zkus :-)

      Vymazat
  2. Na tuhle knížku se chystám, už jsem na ni četla několik kladných recenzí, tak snad na ni jednou dojde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se čemu divit, Darren píše vážně velmi poutavě :-)

      Vymazat
  3. Shan je po mě takový spisovatelský bůh. Jeho příběhy dokážou vždy zaskočit a Zom-B je jeden z nich. I když zrovna knihu čtu, musím se přiznat, že se mi více líbí Darren Shan, který píše o upírech. Prostě sága Darrena Shana a Lartena Crepsleyho mi příjdou takové po mě záživnější. Každopádně ze Zom - B jsem nadšená, i když hlavní hrdinku si spíše představuji jako kluka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také mi přišla hlavní hrdinka spíše jako kluk :-D.. Na další Darrenovy série se také chystám :-)

      Vymazat
  4. Tuhle knížku jsem nedávno zahlédla v knihkupectví a ráda bych si ji do budoucna pořídila :) Jen nevím, jestli by mě ta politická témata zabavila O.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to stojí za pokus, vážně to Darren umí tak podat, že stejně každý musí číst dál a dál, dokud nedočte :-D

      Vymazat
    2. To ráda slyším :) Třeba si ji pořídím...

      Vymazat
  5. Zombie sú naozaj moja téma, aj keď pri seriáli The Walking Dead nevydržím s kľudným žalúdkom, ale veľmi ma to zaujíma a moja hlava už častokrát spriadala plány počas zombie (počkať, zom-b) apokalypsy. Túto literatúru vyhľadávam a možno nakuknem aj do tejto knižky, aj keď najviac milujem akciu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo Živí mrtví, to je také moje, v budoucnu mám v plánu i celou knižní sérii, jen kdyby těch dílů už nebylo tolik :-D každopádně Darrena radím zkusit :-)

      Vymazat
  6. Knihu som nedávno prečítala a s hodnotením súhlasím, je to síce možno menej hororová kniha než sa očakávalo, avšak aj tak je to pútavá kniha :-)

    OdpovědětVymazat