4. 3. 2015

«Recenze» Zimní příběh

Mark Helprin – Zimní příběh


Originální název: Winter’s Tale
Série: -
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 768
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný – Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu. Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí… Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života...



Peter Lake to v životě neměl jednoduché. Rodiče umírali na tuberkulózu, a tak ve snaze uchránit od jisté smrti aspoň Petera, museli své dítě opustit a on se tak stal sirotkem. Ale jen díky jejich oběti, mohl Peter naplnit svůj osud. Jako dospělý je velmi šikovným zlodějem, jenž řádí v ulicích New Yorku. Bohužel si ale také stihl nadělat nepřátele a nejde jen o to, že je hledaným kriminálním živlem, ale také po něm jde vůdce Krátkokabátníků Pearly Soames. Peter byl totiž také chvíli členem tohoto gangu, ale překazil Pearlyho plány a ten teď chce Peterův život a neváhá pro to udělat cokoliv.


Jenže jak tomu osud chtěl, Peterův život mění směr poté, co při jednom vloupání do honosného domu narazí na Beverly. Její krása a intelekt ho ihned uhranou a on by pro ni udělal cokoliv. Bohužel jim ale není dopřán dostatek času, Beverly totiž umírá na tuberkulózu a jediné co teď Peter může udělat, je zpříjemnit jí poslední chvilky a splnit všechna její přání. A to také udělá. Ovšem hvězdy s Peterem stále ještě neskončily, jaký osud mu přichystaly dále? Rozhodně takový, který je plný lásky a magie.

Během tichého hovoru mezi nimi proplula spousta zvláštních slov a vět – nebyly zvláštní pro svůj obsah, ale tím, jak snadno a nenápadně se vznášely vzduchem. Seděli venku na střeše, nechali se omývat denním světlem a byli šťastní. On byl pohledný mladík, ona skutečná kráska. Sdíleli dar, který člověku nedokáže poskytnout ani šťastná vzpomínka. Navzájem se utvrzovali v lásce. Manželství jim připadalo jako skvělý nápad. Proč by si měli dělat hlavu s nějakými neznámými komplikacemi a překážkami, když Beverly před sebou nemá víc než rok života? Str. 161

Mark Helprin se narodil a vyrůstal v intelektuální rodině filmového producenta a známé herečky v New Yorku. Je spisovatelem a novinářem. Jeho knihy, založené na fantazii a fikci, zahrnují množství nesourodých žánrů a stylů. Sám o sobě tvrdí, že nepatří k žádnému z literárních směrů, hnutí, ani módních trendů. Zimní příběh se dočkal i své filmové adaptace, kterou čeští diváci na plátnech kin mohli spatřit v loňském roce. V hlavních rolích se představili Colin Farrell, Russell Crowe, Will Smith a Jessica Brown Findlay.

Zimní příběh je mytický příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy. A právě láska a osudovost jsou hlavními tématy knihy, kdy Mark Helprin často přejde od něžného příběhu až k filozofování. Čtenář musí být opravdu pozorný, jinak by mu některá moudra mohla uniknout a tím by mohl i část příběhu nepochopit.

Ačkoliv je totiž kniha tvořena téměř osmi set stranami, každý odstavec či jen slovo jsou důležité. Navíc přechod v různých časových rovinách není úplně plynulý, často jde spíš přímo o vložený text, který na předchozí děj úplně nenavazuje. Zimní příběh tedy rozhodně není knihou na pár večerů, ovšem někteří čtenáři naopak ocení, že je příběh bude provázet jistý čas. Navíc Mark Helprin to se slovy vážně umí, a tak je čtení Zimního příběhu nejen radostí, ale i velkým čtenářským zážitkem. Každý opis je tak dokonale a pohádkově vyjádřen, že na vás z knihy přímo dýchá magie zimního New Yorku.


Taktéž i postavy jsou dokonale propracované a s postupujícím příběhem jich stále přibývá. Spolu s Peterem budete prožívat všechny jeho radosti i strasti, jež ho na jeho cestě čekají. Beverly si nelze nezamilovat, je prostě dokonalá a její předčasně ukončený mladý život by byl velkou tragédií. Ještě že se ale dějí zázraky a platí rčení, že opravdová láska všechny útrapy překoná.

Zimní příběh je kouzelnou knihou, a ačkoliv je složitější na čtení, bude vám milým společníkem. Magický New York vás uhrane a která z romantických duší si někdy nepovídala s hvězdami. A kdo ví, třeba to jsou velká zvířata, která mají srst stvořenou z milionu malých hvězdiček.


Hodnocení    obálka 5/5   příběh 4,5/5



Katka




Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.



Zdroj
Obálka, anotace: jota.cz
Obrázky: kdykde.cz, filmserver.cz

9 komentářů:

  1. Skvělá recenze ;)
    Takže tobě se taky kniha tak moc líbila? Setkávám se jen se samými kladnými recenzemi, ale když jsem si zkusila pustit film, po pár minutách jsem ho vypnula, protože mě vůbec nebavil, takže se mi do knížky moc nechce... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně existuje jedno skvělé moudro: "Nesuď knihu podle filmu." Kdybych se sama řídila jen filmy, přišla bych o plno krásných knih. :)

      Vymazat
    2. Kniha je úplně jiná, já tedy nejsem zas takový filmový kritik, takže film měl pro mě také své kouzlo, ale kniha je o 90% někde jinde.. Takže knihu se rozhodně neboj zkusit :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, určitě se někdy po této knížce podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. to je úžasná recenze... já jsem četla na film Zimní příběh a vím, že autorce, která recenzi napsala, se to nelíbilo... ale tvá recenze se mi líbí :)) zní to příjemně a hezky :)) myslím, že přidávám na svůj seznam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Jak už jsem psala výše, film je někde jinde a kniha se s ním nedá srovnávat.. Dalo by se to srovnat s filmovým Eragonem, pokud jsi četla a viděla Eragona, tak podobný rozdíl je u Zimního příběhu - velké rozdíly mezi filmem a knihou, podle toho si můžeš udělat představu.. Knihu Zimní příběh určitě doporučuji ;-)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, sama jsem slyšela, že kniha má pár nedostatku, ale i tak je to hezké čtení, takže je názor nejspíš všude podobný.. A určitě mrkni na film, pokud jsi ještě neviděla. Ten se mi hrozně líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Ano, ale co si budeme povídat - u 760 stránkové "bichle" se dá sem tam nějaký ten nedostatek očekávat :-D, každopádně i přesto je kniha moc pěkná a nedáte jí z ruky :-D.. Film jsem viděla a pokud ho budu hodnotit samostatně, tak se mi také líbil :-)

      Vymazat