1. 3. 2015

«Recenze» Prozřetelnost

Knih na andělské téma je již bezpočet a o to víc jich je přímo v žánru young adult. Proč si ale vybrat zrovna Prozřetelnost ze stejnojmenné série? Protože její autorkou není nikdo jiný než Jamie McGuire a knihu s překrásnou obálkou vydalo nakladatelství Yoli.

Jamie McGuire – Prozřetelnost


Originální název: Providence
Série: Prozřetelnost
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 432
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Strhující paranormální romance plná napětí. V městečku Providence se studentka Nina Greyová dostane do ohniska války mezi nebem a peklem. Dívka, otřesená náhlou smrtí svého otce, se s Jaredem Ryelem seznámí úplnou náhodou... nebo si to aspoň myslí. Přestože ji ten pohledný a trochu tajuplný mladík přitahuje, Nina je vůči němu podezřívavá. A když se začnou rojit otázky bez odpovědí, Jared riskuje všechno, aby si udržel ženu, nad kterou má bdít – a prozradí jí tajemství, o němž přísahal, že je bude chránit...




Vždycky tady byli po boku lidí. Ať už jde o strážné anděly, kteří většinou k lidem chovají až mateřský cit a chrání je před vším zlým, anebo o démony, kteří naopak lidem škodí, kde mohou a rozhodně si neberou žádné servítky. Ale také tu jsou ještě kříženci, míšenci v nichž se snoubí andělská polovina s lidskou. Andělé je sice většinou nemají moc v lásce, ale pokud kříženci dodržují zákony, andělé jim pomáhají. Kříženci prochází již v mladém věku výcvikem, musí být dokonalí ve své práci. Každý kříženec má totiž svého Taleha, člověka, jehož chrání a pokud Taleh zemře, zemře i jeho ochránce.

Nina Greyová je vysokoškolská studentka pocházející z velmi zámožné rodiny. Že peníze nemohou nahradit vše, to zjistí záhy poté, co jí zemře otec na následky autonehody. Byli si totiž velmi blízcí. Když se Nina poddává žalu, potkává záhadného muže, kterého doposud v Providence neviděla, ale najednou jako by byl všude. Co si zvolí Nina, přijme svůj nalinkovaný život po boku Ryana, anebo se po boku Jareda postaví osudu?

„Můžu odejít, Nino. Můžu odejít a nechat tě tomu, s kým bys měla být. Kdybych byl o něco míň sobecký…, udělal bych to. Dokonce i po všech svých hloupých chybách si pořád myslím, že tě můžu učinit šťastnou. Jestli to tak chceš, odejdu,“ zavrtěl hlavou, „ale jestli ne…, poperu se s osudem. Budu bojovat s Nebem i Peklem a vším, co je mezi, abych si tě udržel.“

Jamie McGuire pro český knižní trh již dávno není žádnou novinkou. Zabodovala jak v žánru young adult svou sérií Beautiful, kde dala dohromady dva zdánlivé protiklady. Ale také svým čtenářům již dokázala, že umí psát literaturu i pro dospělé, a to v postapokalyptické knize Červený vrch, kde skupina lidí různého věku utíká před zombii. Ovšem sklidí stejný úspěch i na andělské téma psaná série Prozřetelnost, nebo to bude první zklamání pro věrné čtenáře?

Pokud jste v andělské literatuře sečtělí, rozhodně vám zpočátku neunikne jistá podobnost se sérií Nora Greyová od Beccy Fitzpatrick, dokonce i jména hlavních hrdinek jsou dosti podobná a i Jared s Patchem mají podobný zvyk, který je vlastní všem strážným andělům - vyskytují se tam, kde je nebezpečí a chrání své vyvolené, ať je to stojí cokoliv. Ovšem tím veškerá podobnost končí. Přeci jen, Patch se na rozdíl od Jareda neproducíruje po světě se střelnou zbraní a nejen že neměl sestru, ale ta Jaredova je skvělý sniper a démony vraždí na potkání bez mrknutí oka.

Postavy nejsou až tak detailně vykreslené, ovšem stačí to k tomu, aby si je čtenář oblíbil nebo zavrhl. Hlavní hrdinka nemusí každému úplně sednout, v některých situacích reaguje přehnaně a někdy je až zbytečně citlivá. Ovšem lze jí to odpustit, přišla o milovaného otce, a to je obrovská ztráta. Jared se chvílemi opravdu chová jako stalker a je velká škoda, že v příběhu nedostal více prostoru. Do jeho myšlenek mohou čtenáři nahlédnout spolu s Ninou jen na chvíli, při čtení osobního deníku. Bylo to příjemné oživení děje, ovšem pořád se toho čtenář o Jaredovi nedozví dost, ale snad dostane více prostoru v dalším díle, protože si to rozhodně zaslouží, je velmi zajímavou a záhadnou postavou. 


Prozřetelnost je směsí hned několika žánrů, někdy je hloubavá a zdánlivě se nic neděje, ale to zrovna prochází postavy vývojem a činí zásadní rozhodnutí. Jindy je plná erotického napětí, a že tyto scény Jamie McGuire psát umí, o tom není pochyb. Ale také na čtenáře čeká napětí a buďte si jisti, že bojové scény autorka také neošidila, při čtení si budete kousat nehty až do samotného konce a po dočtení budete chtít mít druhý díl, jenž se pyšní názvem Proroctví, ihned po ruce.


Hodnocení   obálka 5/5    příběh 3/5



Katka


Recenze napsaná pro Vaše Literatura.


Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: goodreads.com

10 komentářů:

  1. Já bych neřekla, že knihy s andělskou tématikou jsou tak časté.. vím jen o pár, takže vlastně vůbec neškodí, když se budou vydávat častěji. Jinak jsem knihu nečetla, i když to nemusí být úplně špatný. Krásná recenze, ta obálka je opravdu skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-), ano obálka je moc povedená :-).. No náš blog je "andělofilský" :-D, obě máme andělské téma rády, takže pro nás jich také není dost, ovšem už si některé série začínají být podobné, a to je škoda..

      Vymazat
  2. Pekná recenzia! :)
    Prozreteľnosť som čítala ihneď po jej vydaní a bola som mierne sklamaná. Hodnotila som ju podobne ako ty. Aj tie niektoré podobné črty so Zavrhnutým som si všimla. Nina mi však liezla na nervy, ale som rada, že druhý diel bol lepší a tak mi vylepšil pohľad na túto sériu. Neviem sa dočkať tretieho pokračovania :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Druhý díl je ještě lepší?? Tak to už se ho nemohu dočkat :-) u nás vyjde během března :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! Úplně jsi mě na knihu nalákala, takže si ji asi brzy objednám :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knížku jsem už několikrát narazila a čím dál víc se utvrzuju v tom, že si ji chci přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím, já viděla obálku a autorku a měla jsem to spočítané, musela jsem knihu mít :-D

      Vymazat
  5. K serii jsem se stavela docela skepticky a byla jsem stastna kdyz jsem se uz od prvních stránek nemohla od knihy odpoutat ,.. podobnost s Norou tam je , Patch a Jared velka podoba ale jak rikas pote se to zacne lisit a děj stojí za to , uz se nemuzu dockat az si prectu dalsí díl a doufam ze i další záverecny u nas vyjde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další díl mohu jedině doporučit, je ještě lepší než ten první ;-)

      Vymazat