8. 3. 2015

«Recenze» Láska po mexicku

Název: Láska po mexicku
Originální název: Milovanie po mexicky
Autor: Ivana Ondriová
Počet stran: 296
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Karolína opouští bezpečí domova a odjíždí do země neomezených možností, aby si splnila sen o finanční nezávislosti. Vypadá to, že v americkém Phoenixu našla skutečnou svobodu, a tak začíná žít naplno. Když o ni projeví zájem atraktivní Mexičan Miguel, zpočátku odolává. Ale Miguel je tajemný a temperamentní, úplně jiný než ostatní muži, a svým šarmem a lichotkami ji okouzlí natolik, že pozvání na rande přijme. Jenže co zpočátku vypadá jako láska, nemá s citem nic společného. O tom Karolínu přesvědčí první Miguelův výbuch žárlivosti. Následuje facka, únos, vynucené zásnuby a bolest na těle i na duši. A také strach. Strach o sebe, o přátele a nakonec o dítě, které čeká. Pro Karolínu existuje jediné východisko – útěk zpátky na Slovensko. Jenže to není tak jednoduché, neboť Miguel se světlovlasé Evropanky rozhodně nehodlá vzdát bez boje…
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“"A teď pojď, odvezu tě domů. Až ke dveřím tvého pokoje, přikryju tě, políbím na dobrou noc a potom půjdu o tobě snít."
Dovolila jsem mu to, i když jsem byla šokovaná, že se mnou nezůstal v hotelu přes noc.
Dovolila jsem mu to, protože jsem si pomyslela, že ten jeho výbuch nic neznamenal. Že je prostě takový... Temperamentní. Že mu v žilách koluje horká krev.
Mexická.
Jak naivní...“
- úryvek ze strany 32 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Slovenská autorka Ivana Ondriová se může pochlubit již druhým dílem vydaným u nás. Dnes se zaměříme na titul Láska po mexicku, jenž představuje dívku, která je živým důkazem toho, že láska má více podob, a že láska až za hrob, není pouze řečnické klišé, jak se může na první pohled zdát.

Mladá Karolína si plní sen a přes nevoli rodičů, respektive otce, odlétá do Ameriky. Zpočátku si žije spokojeným životem a Phoenix si užívá. Když jednoho dne přestane odolávat krásnému Miguelovi, nemůže vědět, že si v tu chvíli pokazila celý život. Mexikánec je nejen krásný a charismatický, ale také chorobně žárlivý. To Karolína zjistí velmi záhy a na první facku nebude dlouho čekat.


Po prozření, které trvalo delší dobu, než mělo, Karolína chce utéct zpět na Slovensko. Jenomže sama netuší, jak se na to bude tvářit otec. Jak se popere s tím, že jeho milovaná dcera zanechala školy, utekla do Ameriky za lepším životem, ale vrátila se pouze zlomená a navíc těhotná. Karolínu děsivé sny doprovázejí neustále a i když má podporu v matce, otec jí to stejně neulehčuje. Teď je to pouze na ní, vyzrát nad mužem, který ji pokořil a se vztyčenou hlavou porodit krásné dítě. Ale zvládne to?

Dle obálky člověk očekává zamilované love story, ale velmi brzy zjistí, že tomu tak není. Uvěřitelný příběh, který se děje dnes a denně, se autorce Ivaně Ondriové podařilo sepsat na jedničku. Poukazuje na to, že mezi námi jsou i lidé, jenž to v hlavě nemají v pořádku, a že je velmi jednoduché, upadnout do sítě právě takovým hyenám. Že i přes časté mediální varování, jsou týrané ženy zaslepeny láskou, a i když po nějaké době otevřou oči, je už většinou pozdě. Karolíně to trvalo déle, ale nakonec dopadla, jako jedna z mála týraných žen a stačila utéct, dokud byl ještě čas. Tím, ale špatné časy nekončí, poněvadž, jak to tak bývá, z Karolíny se stala chodící troska a pár měsíců dokázalo, jí i jejím blízkým zničit život.

Většinou já sama, jako žena, se u takových příběhů rozčiluji a absolutně nechápu hrdinky, proč nevezmou nohy na ramena a neutíkají, dokud jim bude dech stačit a pak ještě dál. Jenomže v tomto případě jsem na takovéto myšlenky neměla ani čas, jelikož velmi čtivý a strhující příběh mi to nedovolil. Karolína je nadmíru inteligentní žena a i přes počáteční zaslepenost si uvědomovala, že tu něco není v pořádku. Jako hlavní aktérku jsem si ji velmi oblíbila a držela jsem jí palce až do samotného konce příběhu.

Rychle odsypávající kapitoly se střídají a z přítomnosti se občas podíváme i do minulosti, kde autorka čtenáři postupně vysvětluje a přibližuje Karolínin příběh. Velmi se mi líbil návrat na Slovensko a přes počáteční obavy, že vyprávění začne skomírat, jsem byla mile překvapena, jelikož právě v této zemi začíná mít děj ten správný spád.

Třebaže je titul Láska po mexicku dramatické čtení, ba dokonce pro ženy i zdrcující, je zde místo i na lásku a šťastný konec. Tím oko nezůstane suché a i přes těžké časy láska přeci jen zvítězí.

Doporučení 4/5
Obálka 4/5

Recenze psána pro nakladatelství Baronet.
Knihu můžete zakoupit zde.




8 komentářů:

  1. Tuto knihu neznám, ale kouknu se na ni. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha ma jednu z najhorších obálok, aké som kedy videla. Som na ňu vyslovene alergická. Tá naša je oveľa lepšia. Ale aj tak by som ju nečítala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je od tebe, ale ošklivé. :-D
      Jinak obálka vážně mohla být lepší. Ta šílená podprsenka mě tam přímo drásá. :)

      Vymazat
  3. Krásně napsaná recenze, na knihu si mě navnadila i přes to, že anotace se mi nelíbí.. Ale po přečtení tvého názoru to vypadá na celkem zajímavou knihu, která nemusí být vůbec k zahození.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji. Jsem vždy ráda, když někoho přemluvím k tomu, aby změnil svůj názor na knihu. :-P :-D

      Vymazat
  4. Osobně jsem si knížu vůbec nechtěla přečíst, protože jak píšeš v recenzi, osobně u těhle příběhů trpím, protože nedokážu pochopit hrdinky. A další věc je, že ta obálka vypadá tak prvoplánově až to bolí :D NICMÉNĚ tvoje recenze mě přesvědčila, že kdyby mi náhodou kniha padla do ruky, určitě ji nebudu odmítat :) Vážně super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wau, děkuji moc, to si snad ani nezasloužím. :-) Ale jsem ráda, že jsem tě na knihu nalákala, jelikož je vážně zajímavá. :-)

      Vymazat