14. 3. 2015

«Recenze» Eleanor a Park

Název: Eleanor a Park
Originální název: Eleanor and Park
Autor: Rainbow Rowellová
Počet stran: 328
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály.



----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“"Připadá mi, jako bysme měli rande," odpověděl. "Není to blbý?"
"Ne," řekla.
"I když jsme spolu každej den..."
"Nikdy nejsme doopravdy spolu."
"Je to, jako bysme mělo padesát hlídačů."
"Nepřátelských hlídačů," zašeptala Eleanor.
"Jo," řekl Park.
Dal si tužku do kapsy, pak ji vzal za ruku a chvilku si ji podržel u těla.
Nic hezčího si nedovedla představit. Nejradši by s ním měla spoustu dětí a dala mu obě ledviny.
"Rande," řekl.
"V podstatě," dodala.“
- úryvek ze strany 98 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kniha, jež je srovnávaná s bestsellery Johna Greena. Kniha, která donutí člověka přemýšlet. Kniha, jež vaše srdce nenechá chladným. To je Eleanor a Park z pera autorky Rainbow Roowellové.

Mladá dívka Eleanor pochází z rozbité rodiny, kde k násilí nemají daleko. O pokoj se dělí se sourozenci a obyčejná věc, jako je šampón, je potřebou, kterou si nemůžou dovolit. Naopak Park má klidné a milující se rodiče a dokonce i prarodiče. Matka je kadeřnice celého města, tudíž šampónů mají dostatek. Eleanor je při těle, Park hubeňour. Ona je stydlivá a bez přátel, on jich má kolem sebe dost. Tyto dva mladé lidi nespojuje vůbec nic, pouze škola, kterou oba dva navštěvují.

Začíná to uvolněným sedadlem v autobuse. Park se obává všeho, co by o něm mohli lidé ze školy říkat, přesto cizinku divného zjevu vedle sebe posadí. Tím započne příběh o dvou odlišných lidech, kteří postupně zjišťují, že Amor má někdy zvláštní smysl po humor a oni dva mu ho baští.

Spisovatelku Rainbow Rowellovou celý svět srovnává z již zmiňovaným J. Greenem. Škatulkování nemá nikdo z nás rád, ovšem v tomto případě se domnívám, že to není urážka, ale čest. Autorčin styl psaní je výjimečný, stejně tak, jako jejího mužského kolegy. Jak sama říká, ráda píše o lidech, kteří moc mluví a dokáží uznat svou vlastní vinu. Jednou takovou knihou je právě Eleanor a Park z produkce nakladatelství Yoli.

Když začínáte číst příběh, jenž je všude známý a dokonce srovnávaný s neméně oblíbeným titulem, tak se předpojatosti zkrátka nevyhnete. Masitá reklama, pro člověka jako jsem já, je naopak přítěž, než chuť si knihu přečíst. Nakonec mě zvědavost přeci jen donutila a já knihu vzala do ruky.

Při počátečním čtení jistě nejednomu čtenáři hlavou proběhne, že na tomto příběhu není nic ojedinělého. Ale postupem času svůj názor mění, jelikož Eleanor a Park bychom mohli nazvat více slovy, ale duplicita to jistě není.

Třebaže je děj po celou dobu pochmurný, čte se lehce a dokonce obdivně. Autorka dokázala vykreslit chmury obyčejného života, ale i radosti s tím spojené. Dospívání není jednoduché a v této knize už vůbec ne, přesto je čtenáři vykresleno dopodrobna a hlavně správně. Pomalu, intenzivně a nečekaně. Tak jako láska mezi mladými lidmi. Napomáhají tomu také hlavní postavy, jež se v příběhu střídají. Tudíž třetí osobou vykreslené myšlenky i pocity obou zúčastněných.

Hlavní aktéři Eleanor s Parkem si mé srdce získali okamžitě a věřím, že nejsem jediný čtenář, který si tuto dvojici oblíbil. Jejich surovost a obyčej napomáhají k neotřelosti příběhu. A ač se to tak může zdát, kniha není přesládlá, dokonce je cítit po kyselém. Jsem možná výjimka  z těch, co si něco podobného myslí, ale celou knihu beru z pohledu nejen první postupně vzkvétající lásky, ale i z pohledu rodiče, který přemýšlí, nad štěstím svých dětí. A jsem také člověk s nadhledem, který ví, že láska je trpká a nebezpečná. Že naivita k mladému věku sice patří, ale i o deset let později, stále děláme, že ji nevidíme. Někdo by se až divil, co může jediná kniha vyvolat za pocity.

Eleanor a Park má miliony obdivovatelů a já sama se k nim hrdě přidávám. Třebaže jsem z příběhu čerpala trochu jiné emoce než ostatní, nemění to nic na tom, že čtení jsem si užila a věřím, že si ho užijete také. Rainbow Rowellová stvořila dokonalé dílo zasloužíc si pozornost. 

V blízké době nakladatelství Yoli připravuje další titul s názvem Fangirl. Budu se těšit a doufat, že nás příběh, ani autorka nezklame.

Doporučení 4,5/5
Obálka 5/5


Recenze psána pro web Databazeknih.cz
Knihu můžete zakoupit zde.



11 komentářů:

  1. Skvělá recenze, bohužel s tvým názeoem nemůžu souhlasit. Pro mě byla kniha hodně velkým zklamáním, ale myslím si, že z části je to velkou propagací a bublinou.. Ale i tak to pro mě nebyla žádná skvělá kniha, kterou bych vychvalovala... Ale je super, že ty sis z ní něco vzala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to je tím. Já si na hlasitě propagované knihy dávám pozor. Proto jsem s touto knihou dost otálela. Nakonec jsem byla nadšená. :-)

      Vymazat
  2. Zdieľam predchádzajúci názor, pre mňa bola tiež sklamaním :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knížku jsem se strašně těšila a jsem maximálně spokojená, moc se mi líbila. A obálku má úžasnou!

    OdpovědětVymazat
  4. Umučte mě, ale já jsem Eleanor a Parka ještě pořád nečetla... Nějak na to nemám odvahu. Nerada bych se v knize zklamala, ale třeba si mě někde najde :)

    OdpovědětVymazat
  5. me to prislo naivní , divné a takove cele trhlé za mě zklamání , do fangirl jsem se jeste nepustila tak doufam ze me autorka prekvapí :)

    OdpovědětVymazat