24. 2. 2015

«Recenze» Oči mrtvých

Název: Oči mrtvých
Původní název: Unholy Magic
Autor: Stacia Kane
Série: Downside
Díl v sérii: 2.díl
Počet stran: 288
Nakladatelství: FANTOM Print
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Chess Putnamová prožívá normální pracovní den – na seanci ji málem smrtelně otrávilo médium, a pak má zastavit vraždícího ducha. Jako zaměstnankyně Církve Skutečné pravdy odhaluje ty, kteří se snaží vydělat na světovém problému s poltergeisty falešnými hlášeními o výskytu duchů. Při tom odhání všechny nemrtvé, kteří opravdu touží zabíjet. V současné době má hodně práce – dostala případ týkající se jedné „celebrity“ a zároveň se ve volném čase pokouší pomoci zoufalým prostitutkám. Někdo v Downside je zabíjí opravdu ošklivým způsobem. Chess si je jistá, že fámy o tom, že je to práce ducha, jsou poněkud mimo. Aby dokázala, že má pravdu, musí jít po stopách maniaka. Navíc stojí mezi dvěma muži svého života, kteří se spolu se svými nelítostnými šéfy blíží ke katastrofickému zúčtování. Někdo se zabývá vraždami, sexem a nadpřirozenem a Chess opět stojí mezi tím vším.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Budovy táhnoucí se dál od kraje střechy byly plné lidí, plné života. Uvnitř se k sobě tiskli milenci, aby se zahřáli, rodiny se smály nebo se hádaly, nebo dělaly to, co rodiny dělají společně. A ona tady stála, neviditelná. V pasti.
Sama. 
A poprvé, co si pamatovala... se sama necítila dobře. 
A to na tom bylo nejděsivější..“
- úryvek ze strany 186 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Město plné násilí, špíny a hlavně duchů. To je Downside. A právě v něm Chess Putnamová co by církevní čarodějka a odhalovačka, se opět zamotává do spletitého vyšetřování a nikde není dáno, že tentokrát se štěstí k ní neobrátí zády.


Po zdánlivě úspěšném vymítění duchů z letiště Chester, se z Chess stala v očích Církve skutečné Pravdy někým, komu bez starostí můžou svěřit i ty nejzapeklitější případy. Tak získala případ známého herce a baviče Rogera Pylea.  Zjistit, zda v domě vážně straší duchové, nebo se jedná o uměle vytvořenou léčku, nebude tak jednoduché, jak si zpočátku myslela. Bude to o to těžší, když se ve městě začnou objevovat mrtvé prostitutky a Chess vyhledá drogový dealer Ranař na jejich vyřešení. 

S vedlejšáky pro obávaného dealera počítala. Odpuštění dluhu a další drogy jsou vítaným zpestřením v jejím životě, jenže nesměla by tu být Ranařova pravá ruka, Postrach a na druhé straně Lex, patřící do drogové party bosse Šlukny. Dva úplně odlišní muži v osobní válce a Chess mezi nimi. Zvládne své práce bez úhony, aniž by se nechala rozptýlit bojem o její srdce a tělo?


Americká autorka Stacia Kane se nezalekne ničeho. Sprostá slova jí nedělají problém a nebojí se ani uškodit svým hrdinům tak, až čtenář přichází o dech. Stvořila dílo ze kterého násilí jen sálá a dodala svým fanouškům postavy, které můžete milovat, ale i nenávidět.

Jednou takovou je i hlavní hrdinka Chess.. Na tuto postavu se totiž lze dívat více pohledy. V tom prvním vidíte mladou dívku bojující o přežití všemi možnými prostředky. Zneužívanou holčičku, která vyrostla a nehodlá se stát něčím, čím kdysi bývala. Jenže je tu i strana druhá, a to je Chess, jako těžká závislačka. Sobecká osoba, jenž pro svou potřebu zradí i přítele. Čím je v očích čtenáře, je už pouze na něm. 


Autorka čtenáři nepomůže ani za mák. K rozporuplné protagonistce do placu přihodila i Lexe s Postrachem a své fanoušky rozdělila na dva tábory. Toužíte po žhavé lásce a muži, co za vás vloží ruku do ohně, nebo po legraci a chvilkovém opojení mysli a tím jsou myšleny drogy, ale i sex. Pro někoho snadná otázka, tím spíš, že i samotná Chess odpověď zná, avšak stále nás nechá tápat a i ten, který s ní sympatizoval, začne vůči ní mít výhrady.

Kdekdo by mohl namítnout, že v knize chybí to správné jiskření, avšak já v tom vidím příslib do dalších dílů. Zároveň jedinečnost a snahu se odlišit od velmi podobné série Kate Danielsové, což se také zadařilo, bohužel i kvůli absenci humoru, kterým Kate oplývá.

V díle Oči mrtvých nejde pouze o duchy a nemilostný trojúhelník. Čtenář získá i informace, které nejednomu vezmou dech. Pěkně rozděleny do každé z postav dopomůžou, je více poznat a snáze se do nich vžít.


Vyprávění třetí osobou většinou napomáhá k osvětě a jednoduššímu pochopení věci. Bohužel v tomto případě se autorka nechala tak moc unést, že na relativně malý počet stránek, sepsala více informací, než čtenář zvládne pobrat. Tím se z příběhu stává zmatečný chlum a přestože to nakonec pochopí, bude mu to trvat déle, než by při tak jednoduché zápletce mělo. Přistihnout se, že určité pasáže čtete na víckrát, není nic neobvyklého. Na druhou stranu se v ději nenajdou hluchá místa a akcí nabitý příběh čtenáře nenechá oddechnout

Názor je psán čistě z dámského hlediska, což může mít za následek pocitu, že série Downside je určena pouze pro čtenářky. Nenechte se ovšem mýlit, jelikož zpustošené město, brutalita a tvrdý život hrdinky si užijí pánové stejně tak, jako dámy.

Přese vše, co nám z prvnímu dílu v tomto chybí, v sérii i autorku věřím, jelikož má nejen dobrý potenciál, ale přímo vražedný konec, který čtenáři slibuje dech beroucí pokračování. To vydá nakladatelství Fantom Print pod názvem Město duchů.

Doporučení 3/5
Obálka 5/5


Recenze napsána pro nakladatelství Fantom Print.
Knihu můžete zakoupit zde.





4 komentáře:

  1. Skvělá recenze.
    Ale i přesto, že mám fantasy moc ráda, mě tahle kiha moc neláká :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Zase to je ale něco nového. Za zkoušku myslím nic nedáš. :-)

      Vymazat