4. 2. 2015

«Recenze» Manželovo tajemství

Název: Manželovo tajemství
Původní název: The Husband´s Secret
Autor: Liane Moriarty
Počet stran: 392
Nakladatelství: Ikar
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Moje drahá Cecilie, pokud tohle čteš, tak jsem už mrtvý...
Představte si, že najdete dopis, který vám manžel napsal s tím, že jej máte otevřít až po jeho smrti. Představte si také, že dopis obsahuje jeho nejhlubší temné tajemství - něco s potenciálem zničit nejen život, který jste společně vybudovali, ale i životy druhých.. Představte si tedy, že jste narazila na takový dopis, ale váš manžel stále žije... Otevřete ho? Cecilia Fitzpatricková má všechno, co by si člověk mohl přát: je úspěšná v práci, oblíbená mezi lidmi a především má tři krásné dcery a spokojené manželství. Její život je řádný a neposkvrněný jako její domov. Dopis jejího manžela, který měl být objeven až po jeho smrti, ale všechno změní...


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Jediným rychlým, umíněným pohybem rozřízla obálku a vyndala z ní rukou psaný dopis. Chvíli na něj nedokázala zaostřit. Jednotlivá slova před ní tančila.

naši maličkou Isabel
tolik mě mrzí, že ti tu tohle nechávám
daly jste mi víc radosti, než jsem si vůbec kdy zasloužil

Konečně se přinutila, přečíst si ho pořádně. Zleva doprava. Větu po větě.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Titul Manželovo tajemství byl velmi očekávanou novinkou na Českém trhu a to nejen zásluhou krásné obálky, ale především kvůli anotaci, jenž čtenářovi přislibuje skvělé počtení. Zda příběh vylétl do bestsellerových výšin právem, musí čtenář posoudit již sám, ale malou nápovědu bychom pro vás měly. 


V ten samý okamžik, kdy matka tří dcer Cecilia, řeší záhadný dopis psaný svým mužem, na druhém konci Austrálie žije Tess, která právě zjistila, že její muž se zamiloval do své skoro švagrové. Tess přišla o sestřenici a nejlepší kamarádku v jednom a také o manžela. Vezme tedy svého syna Liama a odváží ho k matce, do města, kde celý příběh začíná.

Mezitím co Cecilia s Tess řeší problémy o kterých se jim ani zdaleka nezdálo, na stejném místě přemýšlí sedmdesátiletá Rachel, proč byl život k ní nespravedlivý a jak to tak vypadá, ještě stále je. Jediné, co ji v životě po smrti dcery těší, je vnuk Jacob, kterého ale rodiče chtějí odvézt až do New Yorku. Sekretářka základní školy u Svaté anděly je na vážkách - opustit své město i vzpomínky na dceru a odjet se svým synem a vnukem, nebo zůstat tam kde to miluje a doufat, že Jacoba ještě někdy uvidí. Možná Rachel k rozhodnutí dopomůže právě Svatá Anděla, škola, kde se příběhy prolínají a všechny ženy zjistí, že nic není jen černé a bílé...

Autorka Liane Moriatry sepsala pozoruhodné dílo a seč je sestrou známé spisovatelky YA literatury Jaclyn Moriatry, svůj úspěch si vydřela ona sama. Inženýrka, bývalá zaměstnankyně v nakladatelství, manželka a matka dvou dětí - autorka toho již stihla hodně, můžeme jen odhadovat kolik toho ze svého života vložila do této knihy.

Tři ženy, tři různé světy. Zahájení vypravování by se právě kvůli třem samostatným dějům mohl zdát matoucí. Příliš mnoho jmen a málo vysvětlivek. Ovšem radím čtenáři neztrácet hlavu, jelikož velmi brzy se děj ustálí a co je důležitější, všechny příběhy se protnou. Tím čtenář získá nadhled a už bez vyrušování si může užívat to, co je mu slíbeno. Dopomůže mu k tomu vyprávění ve třetí osobě a přestože jmen se v příběhu vyskytuje několik, tak jsou jednoduchá a ve čtvrtině knihy se už opakují stále jen ty samá. 

Titul Manželovo tajemství považuji za velmi povedený, třebaže má zdrženlivý rozjezd. Časté závorky, které jsou v knize neobvyklé, považuji za krok vedle, avšak nejspíš na to přišla i sama spisovatelka, jelikož s nimi záhy skončila.

Velmi zdařile sepsané tři příběhy, které se prolínají jsou popsány tak, že čtenář uvěří každému slovu. Bude mít tendence přeskakovat stránky, aby už byl na konci a dozvěděl se, co zrovna v tu chvíli potřebuje, ale čtivost a napětí knihy mu to nedovolí. 

Liane Moriatry si bravurně poradila, jak s textem, který je psán lehkou formou, tak i s protagonisty, kteří mají nejen různé charaktery a zázemí, ale také i věk. Už toto muselo pro autorku býti složité na psaní, avšak ona zašla ještě dál. Z obyčejného románu udělala psychologický. Z problémů tří žen stvořila morální dilemata. Poukázala na to, že o společenském žebříčku nerozhodují pouze znalosti a peníze. A svým vlastním zvrhlým způsobem, probudila ve čtenáři vzpomínky na své dětství a první lásky.

Hodnoty jako jsou důvěra, láska, přátelství a přísliby do budoucnosti, jsou důležité nejen v životě našich, ale i v knize, jenž každému zůstane v mysli a donutí čtenáře o svém životě přemýšlet. V knize, která se zabývá otázkami typu co by kdyby. V knize, která předčí očekávání nejednoho čtenáře. V knize Manželovo tajemství.

Doporučení 4,5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Databazeknih.cz
Titul si můžete zakoupit zde.



14 komentářů:

  1. Ja som mamine kúpila knižku na Vianoce a veľmi sa jej páčila a keďže ona nemá veľa času na čítanie, kniha ju musí okamžite zaujať, no a túto zhltla za dva dni :D A nedávno som jej kúpila aj druhú, čo vyšla v preklade a tiež si ju pochvaľuje :) Plánovala som si knižku prečítať niekedy, ale po tvojej peknej recenzii po nej siahnem asi ešte dnes :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wau, moc děkuji za krásný komentář. :)

      Jsem ráda, že se mamince líbila. Kniha dnes poputuje k babičce, myslím, že bude také nadšená. :)

      Vymazat
  2. Mne sa druhá polovica páčila menej, ale záver s epilógom sa mi páčil veľmi. Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to jedna z mála knih, kde se s vámi nemůžu souhlasit. Mám úplně opačný názor na příběh a ještě k tomu mi nesedl styl psaní, takže jsem se věčně nemohla začít. Kniha mi přišla nudná, natahovaná a do konce jsem to málem nepřečetla. Ale krásná recenze, jen každá máme jiný názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni! :)
      A já jsem na jednu stranu i ráda, že se v názoru míjíme, jelikož jsme si byly až podezřele podobní. :-D

      Vymazat
  4. Já jsem si tuhle knihu koupila především kvůli obálce, což se neděje často, ale i anotace se mi líbila. No a vůbec toho nelituju, strašně se mi líbila :-) Těším se na další knihy autorky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na další díla zvědavá. Chci se také mrknout po titulech její sestry. :)

      Vymazat
    2. Já vůbec nevěděla, že má sestru, která taky píše :-O Tak to po ní taky mrknu.

      Vymazat
  5. Tuto knížku bych si ráda přečetla, ale ještě jsem si ji nekoupila. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zní to moc zajímavě, ale pořád si nejsem jistá, zda by to byla tak úplně kniha pro mě. Pozitivní recenze mě sice lákají, ale tenhle typ příběhů mi sedne málokdy...no, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to má i lehce detektivní zápletku, určitě to za zkoušku stojí. Třeba budeš mile překvapena. :)

      Vymazat
  7. super propagace, kazdy to chvalil ale za me zklamani :(

    OdpovědětVymazat