7. 1. 2015

«Recenze» Zavržený

Název: Zavržený
Původní název: Hush, hush
Autor: Becca Fitzpatrick
Série: Nora Grey
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 368
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání v ČR: 2010

Anotace: Patchovy oči připomínaly černé hvězdy. Bral všechno a nedával nic. Ne že bych o něm chtěla vědět víc. Nelíbil se mi zvnějšku a pochybovala jsem, že by se mi zamlouvalo, co se skrývá uvnitř. Tedy, to není úplně přesné. Zvnějšku se mi líbil hodně. Dlouhé, silné paže, široká, uvolněná ramena a úsměv zpola hravý, zpola svůdný. Cítila jsem, že mě neodolatelně přitahuje, a sama sobě jsem přestávala rozumět. Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory...

----------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------
„Konečky prstů mi zavadily o pravou jizvu. Patch se pod tím dotekem celý napjal. Já strnula, ale prsty mi nadále přebíhaly po jizvě. Trvalo mi vteřinku, než jsem si uvědomila, že se nehýbou mé prsty, ale já. Celá já. Zřítila jsem se do hebkých, sametově černých peřejí a svět potemněl.“
-úryvek ze strany 172-
------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Andělské téma je v knihách velmi rozšířené a přestože takových je nespočet, jeho největší dominantou je série Nora Greyová. Titul Zavržený sérii otevírá a třebaže se to stalo již v roce 2010, stále se drží na žebříčku velmi oblíbených knih i v dnešní době, a to s úctyhodnými 4,2 body na celosvětové databázi knih.




Začíná to stejně, jako v nespočtu knih pro mládež. Ona je hodná, milá a ani mouše by neublížila. On je krásný, tajemný a vše kolem čeho projde, před ním sklání hlavu. Dvě protichůdnější osoby, jako je Nora Greyová a Patch Cipriano, byste těžko hledali. Nora nesnáší risk a nebezpečí, ale ani její vůle jí nedovolí, se od Patche, který tyto vlastnosti má, držet dál. Zvlášť ne potom, co ji on sám nadbíhá a když ho sama Nora potřebuje vyhledat, vždy ji začne ignorovat.

Když se po delších peripetiích dvojice konečně začíná sbližovat, Nora zjišťuje tajemství, kterým je Patch obmotán. K tomu všemu se ve škole objevují další kluci, kteří za Norou pálí, což se vůbec nelíbí Patchovi a dává to viditelným způsobem najevo. Zda si Nora vybere toho pravého a hlavně jak se vypořádá s minulostí, která Patche pronásleduje, si můžete přečíst v knize Zavržený.

Celkem rozsáhlý příběh, kterým bezpochyby Zavržený je, není pouze čtením pro mládež, kde se na první místo dostává pouze láska mezi hlavními hrdiny, ale ukrývá v sobě i spousty vtipu, o který se stará především kamarádka Vee se svými dietami, sarkastickými poznámkami a zkrátka vším, co udělá, nebo vypustí z pusy.

V první části této série se z počátku seznamujeme s aktéry a hlavně pravidly, jenž andělská podstata přikazuje. Je nám nastolen strach z přítomnosti, kterým nás ovládají určité postavy, ale i z budoucnosti, jelikož ta je v tuto chvíli neznámá.





Vášeň v podobě zakázaného ovoce táhne celým příběhem a díky tomu autorčin debut doporučuji především náctiletým dívkám, kdy ovšem chybu s přečtením neudělají ani postarší ženy, které se mohou v myšlenkách o několik let vrátit zpět a zavzpomínat na krásné časy na škole a první lásky. Jelikož Becca Fitzpatrick má dar a to sepsat naprosto dokonalou postavu, po které prahne celý svět, přesně takovou je totiž Patch.

Fantastika se stále drží v pozadí celého děje a z knihy dělá něco neotřelého a zajímavého. Přestože se za roky, které je kniha na světě, již další s podobným tématem na trh dostaly, série Nora Grey zůstává na samotném vrcholu andělského žebříčku.

Příběh je čtivý, milý, avšak dokáže i nahnat strach a pocuchat čtenářovy nervy. Je zkrátka svým kouzelným způsobem jedinečný.

Doporučení 5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Knihcentrum.cz
Knihu můžete zakoupit zde.





17 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Taky se mi knížka moc líbila, bohužel druhý díl už pro mě byl trochu zklamáním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tu sérii miluji. Četla jsme ji několikrát a vím, že ještě budu. :-)

      Děkuji. :-)

      Vymazat
  2. Serie me laka, videla jsem ji nedavno v Levnych knihach, bohuzel bez prvniho dilu, tak jsem ostatni dily nebrala.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je veliká škoda a určitě to koukej napravit, určitě nebudeš litovat. :-)

      Vymazat
  3. Sériu nadovšetko milujem :3 Hlavne prvý diel. Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :-)
      Taky ji miluji, je má oblíbená . :-)

      Vymazat
  4. Taky se přidám ke chvále tvé recenze. :3 Takže moc pěkná recenze. :D
    Jinak tuhle serii mám opravdu moc ráda, je to taková best andělská serie, co jsem zatím četla. A Patche nadevše miluju. ♥_♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wau, moc děkuji. :-)

      Koukám, že asi začnu vystrkovat drábky, abych o Patche nepřišla. :-D

      Vymazat
  5. Já už jsem před časem přečetla první díl, který se mi líbil, takže s recenzí souhlasím. Bohužel jsem se však nedostala k dalším dílům, takže doufám, že to časem napravím :) Krásně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Jsem ráda, že se mi podle vás povedla. Je to moje srdíčková záležitost. :-)
      Určitě si najdi chviličku a dočti to, stojí to za to. :-)

      Vymazat
  6. Zavrženého jsem četl a moc velké ovace se z mé strany nekonaly. Kniha to sice není špatná, ale přišla mi dost předvídatelná a místy dost o ničem. Hold nejsem cílová skupina :) Ale recenze se povedla ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jsem ráda, že dostanu pochvalu i na ujuchanou recenzi od někoho, komu Zavržený až tak moc nepadl. Ale dávám ti za pravdu, kniha je pro mě výborná, jelikož já jsme ta cílová skupina, pro kterou byla psaná. :-)

      Vymazat
  7. Tak na tuto knihu se už dlouho moc těším a po tvé recenzi ještě více :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, je vážně super. Mooooc a mooooc děkuji, začínám se červenat. :-)

      Vymazat
  8. Tento díl jsem četla. Velice se mi líbil. Mám v plánu si přečíst někdy znovu celou sérii. :)

    OdpovědětVymazat
  9. četla jsem všechny díli , zhltla jsem je na jednou a musim vic nez doporucit :) opravdu skele :) hlavně ten první díl :)

    OdpovědětVymazat