8. 1. 2015

«Recenze» Roštěnka

Název: Roštěnka
Původní název: Rusty Nailed
Autor: Alice Clayton
Série: Coctail
Díl v sérii: 2. díl
Počet stran: 232
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: V pokračování Nabíječe se vztah Caroline a Simona podobá jízdě na horské dráze. Hra na společnou domácnost nebyla nikdy větší zábava... ani větší zmatek. I v práci toho má Caroline až nad hlavu – po odjezdu své šéfky na líbánky převezme vedení celé designérské firmy a navíc má na starost rekonstrukci nádherného starobylého hotelu v Sausalito. A protože její sexy přítel Simon létá fotografovat po celém světě, nezbývá jim než věřit v pravdivost rčení „láska i hory přenáší“. Na skvělé milování po jeho návratech si ani jeden z nich samozřejmě nestěžuje! Jednoho dne se však Simon rozhodne, že už má cestování plné zuby a začne trávit víc času doma. Mnohem víc. A byl by rád, aby víc času doma trávila i Caroline. Ačkoli jim však romantické eskapády jejich přátel poskytují dostatečné rozptýlení, čekají nástrahy dlouhodobých vztahů i na ně. Caroline ani Simon nechtějí sklouznout k tomu, aby svůj únik před stereotypem řešili stylem „co oči nevidí, to srdce nebolí“, dokážou se tomu ale vyhnout?

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„"Ó bože."
Buch
"Ó bože."
Buch buch
"Caroline, neříkej mi takové věci, když u tebe nejsem." Zasmál se Simon. Jeho hlas byl hluboký a jako vždy vzrušující.
"Hlupáčku, jen reaguju na bušení do zdi."
"Kdo to tam buší?"
"Nějakej chlap palicí. Měl bys vidět, jak je obrovská."
"Mohla bys laskavě přestat mluvit o vercajku cizího chlapa?"
"Tak se vrať domů a pochlub se tou svou paličkou."“
-úryvek ze strany 15-
------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Spisovatelka Alice Clayton se do povědomí čtenářů dostala díky knihám o Zrzce, ale hlavně kvůli knize s kontroverzním názvem Nabíječ. Vulgární obálka lákala k přečtení, a když se tak také stalo, především čtenářky křičely, že chtějí víc. Ten čas nastal a nakladatelství Mladá Fronta vypustilo do českých vod knihu Roštěnka.


Fotograf Simon opustil svůj harém jen pro tu jedinou. Designérka Caroline je jeho vyvolená a nejen sebe, ale hlavně Simona změnila k nepoznání. Zdánlivě krásný život plný sexu, úspěchu v zaměstnání a kočičího miláčka, nemůže být ničím narušen. Opak je ale pravdou a Caroline začíná pochybovat. Místo šťastných vyhlídek na budoucnost vedle svého nabíječe, se tato roštěnka začíná obávat společného bydlení, stresu v práci a o svou postel, která je pro ni čím dál menší. A ona se začíná dusit ve vztahu, který byl krásný tím svým svobodným způsobem, ale během několika měsíců se z něj stává obyčejné chození. Jenže, co se nelíbí Caroline, Simon miluje. Dokáží pro lásku a sami pro sebe udělat kompromis a svou budoucnost nezahodit?

Roštěnku jsem vyhlížela z okna s takovou urputností, kterou uvidíte akorát u tříletého dítěte, když čeká na Ježíška. V řadě druhý díl byl velmi očekávanou knihou nejen u mě doma, ale i snad u všech čtenářek na světě, které měly tu čest, seznámit se s prvním dílem této série, a to Nabíječem.

Slabounká knížečka se opět četla jedna báseň a Alice Clayton předvedla, že její úspěch nebyla náhoda, ani štěstí, ale holý fakt, že psát zkrátka umí. Dokáže čtenáře potěšit a pohladit na těch správných místech. Rozesměje i zarputilého bručouna a donutí slintat všechny ženy do jedné. Tohle se neučí, s tím se člověk rodí. A já děkuji, že se mi autorčiny výtvory dostaly do ruky.

Caroline je obyčejná dívka, které táhne na třicítku. Umí si dupnout, miluje svého kocoura Cliva a zamilovanost z ní udělala ještě lepší osobnost. Se Simonem to není jinak. Krásný, azurové oči a svaly kam se podíváš, přidejte k tomu pracovní opasek na holých bocích a jste ztraceni. Třebaže by hlavní protagonisté příběhu stačili, autorka nám nabízí další dávku, a to v podobě nejlepších přátel naší dvojice. Takže neřešíme pouze jen ty dva, ale zajímají nás i příběhy jich samotných, kteří se sice drží v pozadí, ale celému příběhu jen prospívají.


Erotika kam se podíváš, to je kniha Roštěnka, přesto tím čtenář není přeslazen, znechucen ani jinak deprimován, jelikož Alice Clayton namíchala ten správný coctail, na kterém si smlsneme rádi všichni. Snad i z toho důvodu je tato kniha i předchozí Nabíječ, dle mého pouze dámskou záležitostí.

Dílo, co čtenáře donutí si rvát vlasy, slintat, culit se, ale i v přeplněném autobuse vyprsknout smíchy. To je dámy a pánové titul Roštěnka. Kniha, kterou nedáte z ruky, zhltnete ji jak malinu a stále dokola budete číst a číst. Ano, je to americký sen a česká pohádka dohromady, ale kdo by takový život nechtěl, alespoň po dobu čtení?

Doporučení 4,5/5
Obálka 5/5

Recenze psaná pro Knihcentrum.cz.
Knihu můžete zakoupit zde.




12 komentářů:

  1. Neměla jsem tvou recenzi číst, protože se teď ještě víc těším až si ji přečtu. :/ :D Jinak recenze se mi moc líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Vypadá na to na zajímavou a hlavně vtipnou knížku, určitě se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a určitě na ni mrkni, hlavně začni od prvního dílu. :-)

      Vymazat
  3. Ten úryvek mě naprosto nadchl a navnadil ke koupi. Po přečtení i recenze jsem si jistá, že se mi kniha bude líbit a musím ji mít doma! Krásně napsáno! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé děkuji ti moc. Jsem ráda, že se líbí a knihu vážně doporučuji. :-)

      Vymazat
  4. Knihu jsem četla, ale nelíbila se mi tolik, co první díl. Ale tvá recenze je moc super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Je pravda, že Nabíječ byl o krapítek lepší, což se ukázala v mém hodnocení, každopádně tato autorka je v mém nej seznamu. :-)

      Vymazat
  5. Dostala jsem oba díly zdarma k předplatnému časopisu tak jdu do nich a po přečtení recenze se fakt těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože? Jaký časopis. :-D Určitě si je přečti. :-D

      Vymazat
  6. Knížka se mi líbila v USA už vyšel poslední díl tak snad brzo vyjde i u nás. Skvělá recenze,naprosto s ní souhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem moc ráda. Na další díl se neuvěřitelně těším. :-D

      Vymazat